'Adaylığım tartışılmaz Lütfü' iktidarın suçlarını sıraladı, kendi sorumluluklarını unuttu

Adaylığı tepki çeken Savaş, Hatay'daki yıkımla ilgili topu bakanlığa ve Erdoğan'a atarak birçok alanda mahkeme kararlarının uygulanmadığını söyledi, kendi sorumluluklarıyla ilgiliyse açıklama yapmadı.

10 Şubat 2024 - 11:30

6 Şubat Maraş depremlerinin vurduğu kentlerden Hatay'ın CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tüm tepkilere rağmen adaylıktan çekilmemekle kalmayıp, bölgedeki yıkımla ilgili konuşmaya da devam ediyor.

Bu kez Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuşan Savaş, kentte can ve mal kaybının fazla olmasında, belediye olarak başvurularının zamanında dikkate alınmamasının etkili olduğunu söyleyerek, birçok alanda mahkeme kararlarının bile uygulanmadığını öne sürdü.

'Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle riski alan olmaktan çıkarıldı'

Savaş şöyle konuştu:

“Eğer kentsel dönüşümün iptalini isteseydim Antakya Belediye Başkanlığı dönemimde bu alanı riskli alan ilan etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuruda bulunmazdım. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra, Riskli Alanın (Kentsel dönüşüm alanının) yetkisi Antakya Belediyesi’ne verildi. Daha da vahim olan, ne Antakya Belediyesi ne Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ne de TOKİ, alanın dönüşümü ile ilgili 2014 yılından buyana geçen 9 yıl içerisinde süreci tamamlayamadı. İskenderun’da meydan, Cumhuriyet, Modernevler, Numune, Pınarbaşı ve Esentepe mahallelerini kapsayan alanı 16 Eylül 2013 tarihinde riskli ilan ettik. Burası 5 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle riski alan olmaktan çıkarıldı. Buralarda çok kayıp oldu."

'Bakanlığın yazıları elimizde'

Antakya ve Defne’deki 46 mahallede yer alan 25 bin 20 adet yapıyı tek tek analiz edip incelediklerini, yapıların yaklaşık yüzde 53‘ünü riskli olarak tanımladıklarını belirten Savaş, bu yapılardan, 13 bin 786 tanesinin yıkık/acil yıkılacak/ağır hasarlı olarak tespit edildiğini ifade etti.

"Yaptığımız tüm çalışmaları 17 Kasım 2021’de Bakanlığa teslim ettik. Alanımızın odak noktasına Eğitim Tesis alanı yapıldı. Kentsel Dönüşüm Projemiz de baltalanmış oldu. 6 Şubat’ta deprem felaketiyle karşılaştık. Tespitini yaptığımız yapıların yüzde 62’si yani 8 bin 390 adet yapı maalesef artık yok" iddiasında bulunan Lütfü Savaş, "Cumhurbaşkanı, Amik Ovası’nın yapılaşmaya açıldığını söyledi. Tarım alanlarında vasıf değişikliği yapma konusunda yetki Tarım ve Orman Bakanlığı’nda. Planlama döneminde bize yapılaşma için olur vermediği alanlarda, bireysel olarak başvuru yapan müteahhitlere yapılaşma için olur verdiği yazılar belgeleriyle beraber elimizde mevcut" dedi. 

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de söz konusu bölgede bulunduğunu belirten Savaş, "Bunun kararını kim verdi? Depremde hasar gören kamu kuruluşlarından biri olan bu hastane Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi 2013 yılında inşa edilmiştir. 2016’da hizmete açıldı. Mimarı da TOKİ’ydi" diye konuştu.

'Yargı kararının uygulanması için deprem mi olması gerekiyordu?'

Savaş, iktidarın birçok konuda belediyeye engel olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Talebimiz 14 Nisan’da reddedildi. Hatay 2. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Davayı Danıştay’da da kazandık. Biz de yeniden 2021’de ÇED Olumlu Kararı Belgesini talep ettik. Bu defa Bakanlık ÇED sürecinin devam ettiğini bildirdi. 6 Şubat 2023’te yaşadığımız deprem sonrasında OHAL Valiliği ile yapılan toplantıda Gökçegöz Katı Atık ve Bertaraf Tesisi ile ilgili süreci ilgililere aktardık. Bu defa OHAL Valiliğince ÇED sürecindeki proje alanına çöp dökülmesi izni verildi. Yargı kararının uygulanması için deprem mi olması gerekiyordu?"

Tüm bu açıklamaları yapan Lütfü Savaş, depremde yerle bir olan ve kendisinin de katıldığı bina açılışları ile Hataylı patronlara dağıttığı paylarla ilgiliyse konuşmadı.

Bu haber 252 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()