Aliağa limanlarının ekonomiye büyük katkısı

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre 2017'de Aliağa’daki limanlardan 9 milyar 973 milyon 987 bin dolarlık ihracat gerçekleşti. 2017’de Aliağa limanlarından en fazla ihracat yapılan fasıl 2 milyar 326 milyon 314 bin dolarla ‘kimyevi maddeler ve mamulleri’ olarak belirlendi. Bunu, 1 milyar 838 milyon 489 bin dolarla ‘elektrik-elektronik’ 1 milyar 667 milyon 665 bin dolarla da ‘çelik’ ürünleri takip etti.

17 Ocak 2018 - 00:45

İhracatçılar Aliağa’yı tercih ediyor
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa limanlarının bölgenin ihracat kapısı olması noktasında liderliğini devam ettirdiğini ifade ederek, "Aliağa limanlarında 2017 yılında yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artarak 9 milyar 973 milyon 987 bin dolar olarak gerçekleşti. Ege Bölgesi'nin 18 milyar dolar olan toplam ihracatının yüzde 52’si Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Bakıldığı zaman Aliağa tek başına 10 milyar dolara yakın bir ihracat hacmine sahip. Rakamlar da gösteriyor ki Aliağa Ege Bölgesi’nin ihracat kapısı konumunda" dedi.
Ulaştırma yatırımları Aliağa’nın cazibesini artırıyor
Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa limanlarının, İzmir ve Manisa başta olmak üzere, Batı Anadolu'nun dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldiğini söyleyen Saka, “İhracat fasıllarına baktığımızda Aliağa limanlarını yalnızca İzmir’in değil özellikle Manisa’daki ihracatçılarımızın da yoğun olarak kullandığını görüyoruz. Deniz yolu taşımacılığında bu bölgeyi kullanan Batı Anadolu’daki ihracatçılarımız ile ithalatçılarımıza düzenli, gecikmesiz seferler ile çalışabilmeleri, ayrıca ithalatçılarımıza aynı gün içerisinde mallarını limandan çekebilme imkanları sunulduğundan dolayı Aliağa bölgesi tercih edilmektedir. Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolu yapımının devam etmesi, limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı projesi ile de Anadolu yük taşımacılığının Aliağa’ya bağlanacak olması ve demiryolu ağının Aliağa’dan Çandarlı ve Bergama’ya uzatılacak olması bölgenin var olan hacmine büyük katkı sağlayacak. Biz biliyoruz ki bazı alt ve üst yapı eksikliklerine rağmen Aliağa’da ortaya çıkan bu büyük potansiyel; tüm alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesiyle katlanarak artmaya devam edecek ve ihracatçı ve ithalatçılarımıza önemli katma değer olacak. Aynı zamanda İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul Otoyolları’nın tamamlanması ile Aliağa ve bölgemiz hem lojistik merkez hem yatırımlar konusunda cazibe merkezi haline gelecek” diye konuştu.
Aliağa yatırım sürecinde
Aliağa’nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerlediğine de vurgulayan Saka, “İlçemizde bulunan liman ve lojistik sektörünün yanı sıra bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi ve ulusal enerji kapasitesi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri ve gemi söküm sektörü ile Aliağa, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Aliağa bölge olarak büyük bir yatırım sürecinde. SOCAR’ın büyük yatırımı olan Star Rafinerisi yakında faaliyete geçecek. Organize sanayi bölgesinde önemli yatırımlar devam ediyor. Bunun yanında kimya ve demir çelik sektörü sürekli olarak kendi bünyesinde yatırımlar yapmaya devam ediyor. Dolayısıyla Aliağa, Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip bir bölge ve yaşam alanıdır” dedi.

 

Bu haber 11578 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 4 Yorum
  • Mina Vera
    1 yıl önce
    Ukrayna savaşı da karadeniz yük limanlarını etkilemesi ile aynı sonucu doğurmaktadır.
  • mina bahriyeli
    3 yıl önce
    Ortadoğunun hiroşiması lübnan etkisi ülkemiz ekonomisini de etkilemeye devam eetmektedir. Mina
  • Takis Berberakis
    3 yıl önce
    Ortadoğunun hiroşiması Lübnan patlaması ve covid 19\'un iktisadi etkilerini anlamak için liman ekonomisi kitabına bi’ göz atmanız yeterlidir.
  • susan
    4 yıl önce
    İlhami Genç\'in Liman Ekonomisi kitabından ; Liman Verimliliğinin Ekonomik Etkileri Liman verimliliğini arttırmak ve limanın bekleme sürelerini (port waiting/dwell time) azaltmak, maliyetleri düşürme ve ticari rekabet gücünü artırma için gereklidir. Konuya ilişkin ampirik bulgularda, belirli bir ülkenin liman verimliliği puanının -0\'dan (en verimsiz)- 1\'e (en verimli) 0,1 birim puan artmasının ihracatta deniz taşımacılığı maliyetini yüzde 2,3 oranında azaltacağını göstermektedir. Bu da ülkenin ihracatında yüzde 1,8\'lik bir artışa yol açacaktır (Dappe vd. 2016, s. 77-86, Unctad 2017, s. 75-95). Liman verimsizliğinin ticaret ve refah üzerindeki etkisi dünya çapında bir karşılaştırmada, bir limanın % oranındaki verimliliğini u oranına yükseltilmesi nakliye maliyetlerini  oranında azalttığı tespit edilmiştir (Clark vd. 2002, s. 1-7). Yanaşma ücretlerindeki ortalama %0,11 azalış, toplam ticarette %1 oranında bir artışa neden olmaktadır (Bandara 2013, s. 200-201). Diğer çalışmalar, nakliye maliyetlerinin iki katına çıkarılmasının yıllık ekonomik büyüme oranlarını yaklaşık %0,5 (yarım puan) puan azaltabileceğini göstermiştir. Dış ticarette maliyetlerin düşürülmesi limanların etkin çalışması arasındaki oran yüksek nispettedir (Clark vd. 2004, s. 7-15, Bichou, 2009, s. 33, Blonigen vd. 2008, s. 23-25, De 2005, s. 729-732, Ha vd. 2017, s. 4-6, Dorsser vd. 2012, s. 108-109, Unctad 1992, s. 30-31).
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Meryem Ana tur şirketlerine serbest halka yasak
Meryem Ana tur şirketlerine serbest halka yasak

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()