14 Mayıs "İttifaklar Seçimi"
14 Mayıs'taki seçime 35 parti girmeye hak kazandı. Bu partilerin neredeyse yarısı seçimlerde ittifak olarak oy pusulasında yer almaya karar verdi. Parlamento seçimlerinde 5 farklı ittifak oluşurken Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu etrafında kümelendi.
Çok partili sisteme geçilmesinden bu yana en kritik seçimlerden biri yaşanacak.
51 gün gibi kısa bir süre kalmasına rağmen partilerin seçime girme şekilleri ancak dün itibariyle netleşti. 35 partinin seçime girme hakkı elde etmesine rağmen sandığa damgayı ittifaklar vuracak.
İKİ BLOK OLUŞTU
Cumhurbaşkanlığı seçimleri hiç kuşkusuz 14 Mayıs’a rengini verecek hesaplaşma olacak. Bu anlamıyla gözler Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan’a çevrilmiş durumda.
Bu ittifaklar dışında, diğer ittifaklar ve partiler de esas olarak bu iki aday etrafında şekillendi. Erdoğan esas olarak Cumhur İttifakı’nın desteğini alıyor. Kılıçdaroğlu ise Millet İttifakı dışında Sosyalist Güç Birliği ve Emek Özgürlük İttifakı’ndan destek gördü. Yine ittifak içinde olmamasına rağmen Doğru Parti de Kılıçdaroğlu dedi. Ata İttifakı ise sınırlı gücüyle kendi adayıyla çıkıyor.
CUMHUR’DA NE OLDU?
Cumhur İttifakı AKP, MHP, BBP ve YRP olarak seçime girme kararı aldı. Çok fazla tartışmaya neden olan HÜDA PAR ise seçimlere AKP listelerinden katılmayı kararlaştırdı. HÜDA PAR özellikle Diyarbakır, Batman gibi illerde var olan potansiyelini Erdoğan ve AKP lehine değerlendirmeye çalışacak. HÜDA PAR’ın listede olup olmayacağı son dakikaya kadar netleşmedi. Erdoğan’ın “milli ve yerli” diye tanımladığı partinin MHP tarafından istenmediği biliniyordu. AKP’de de özellikle batı ilerindeki örgütlerin genel merkeze rahatsızlıkları ifade ettiklerine dair çok sayıda kulis bilgisi ortalıkta konuşuldu.
AKP, HÜDA PAR meselesinin ittifakta krize dönüşmesini engellemek için belli sayıda vekil verdi. Cumhur İttifakı için en sürpriz gelişme YRP tarafında yaşandı. Fatih Erbakan hem ittifakı reddetti hem de cumhurbaşkanı adayı olup imza toplamaya başlamıştı. Yandaş kalemler Erbakan’ı saldırgan bir üslupla ihanetle suçlamıştı. Fatih Erbakan ittifakın bozulma gerekçesini anlatırken “Protokolü imzalamak istemediler sözlü ifadeyi yeterli gördüler” diye ifade etmişti. Kulislere yansıyan bilgi ise milletvekili çıkarılacak iller konusunda sorun aşılınca YRP’nin yazılı protokol ısrarından vazgeçtiği yönünde. Bu arada en çok merak edilen sorulardan biri de sözlü de olsa 6284 sayılı yasa ile ilgili nasıl bir anlaşma yapıldığı oldu. Cumhur İttifakı AKP, Hüda Par, MHP, BBP ve YRP ile birlikte Erdoğan’ın ihtiyaç duyduğu gerici yığılmanın tamamlandığı söylenebilir.
ORTAK ADAY FİKRİ
Muhalefet cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük oranda bir arada durmayı başardı. Sosyalist Güç Birliği ve Emek Özgürlük İttifakı cumhurbaşkanlığı seçiminde aday çıkarmayacağını deklere ederken Erdoğan rejiminin yıkılması için mücadele edeceklerini duyurdular.
Sosyalist Güç Birliği içinde yer alan SOL Parti yaklaşık 2 yıldır cumhurbaşkanlığı seçiminin ortak aday ve ilk turda muhalefet lehine bitmesi gerektiği üzerine çalışma yaptı. Emek özgürlük İttifakı’nın oluşturan partiler uzun süre bu fikre mesafeli kalsa da Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı, deprem ve ardından yaşanan siyasal gelişmeler ittifakı da ortak aday noktasına getirdi. Böylece Millet İttifakı’ndan sonra Emek özgürlük İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği Erdoğan karşısında yer alan Kılıdaroğlu’na destek vermiş oldu. Her ne kadar ittifaklar oluşsa bile parlamento seçimlerine dair aritmetiğin tamamen çözüldüğünü söylemek olanaklı değil. Gerek Emek özgürlük İttifakı gerekse Millet İttifakı hangi ilde nasıl girileceği, ortak adaylıkların nerelerde mümkün olacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Bu konuların Nisan ayının ilk günlerine kadar devam etmesi bekleniyor.
YSK takvimine göre dün itibariyle ittifak kurma süreci bitti. Ama ittifaklardan ayrılmak ya da ittifakı sonlandırmak için bir haftalık bir süre daha var. O yüzden milletvekili aritmetiğinde avantajlı duruma geçmek için bazı partilerin daha fazla oy potansiyeli olan partilerin içine girmesi gibi formüllerin hala masada olduğuna dair çok fazla bilgi akışı var.
Özetle ittifakları bir bütün olarak görmek için bir haftalık bir süre daha var.
***
HANGİ İTTİFAKTA HANGİ PARTİ VAR?
Cumhur İttifakı: AKP, MHP, YRP ve BBP logolarıyla ittifak halinde seçimle katılıyor. HÜDA PAR, AKP listelerinden milletvekili adayı gösterecek.
Millet İttifakı: AVP İYİP, SP, GP, DEVA ve DP logosu ile seçimlerde olacak. Ancak iller ve bölgeler yeniden ele alınacak. Bazı illerin partiler arasında bölüşülmesi gündemde.
Sosyalist Güç Birliği: SOL Parti, TKP ve TKH logosuyla seçime girecek. Ayrıca TSİP ve Devrim Hareketi de seçim sürecinde ittifakın parçası olacak.
Emek Özgürlük İttifakı: Yeşil Sol, EMEP ve TİP de kendi logolarıyla seçimde olacak. HDP kapatma davasının sonuçlanmaması nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek. SMF, EHP ve TÖB ittifakın diğer bileşenleri.
ATA İttifakı: Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşuyor. İttifak 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için eski MHP milletvekili Sinan Oğan’ı belirledi.
***
FAŞİST SARAY REJİMİNE SON VERECEĞİZ
SOL Parti seçimlere Sosyalist Güç Birliği ittifakı altında, tüm illerde kendi adı ve amblemiyle katılacağını duyurdu.
Seçimlere katılma hakkı olan TKP ve TKH ile seçimlere katılma hakkı olmayan Devrim Hareketi ve TSİP ile Sosyalist Güç Birliği’nde birlikte mücadele edeceklerini duyuran SOL Parti açıklamasında HDP ile sürdürülen ittifak görüşmelerine de yer verildi.
Açıklamada, “HDP ile seçim ittifakı imkanlarının araştırılması çerçevesindeki görüşmelerimiz ise temel prensiplerde olumlu karşılıklar bulmuştur. Ancak mevcut dar zaman aralığında her iki tarafın kendi iç prosedürlerini tamamlayarak olumlu bir sonuca ulaşması mümkün olmamıştır” denildi.
SOL Parti açıklamasında şu görüşler paylaşıldı: “Önümüzdeki seçimlerin en önemli sonucu başta ekonomi olmak üzere, adalet sisteminden toplumsal yapıya her alanda ülkemizi İslamcı faşizmin karanlığında büyük bir çöküşün içine sürüklemiş olan tek adam rejiminden kurtulmak olacaktır.”
Partimiz uzun zamandır CB seçimlerde geniş bir muhalefet mutabakatının oluşmasını ön plana alan bir çaba içinde olmuştu. Gelinen aşamada böyle bir mutabakatın oluşmasını çok önemli buluyoruz. Seçim sürecinde yaşanabilecek olası sorunlar karşısında Saray rejiminin yıkılması için Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vererek tüm muhalefet güçleriyle birlikte mücadele edeceğiz.
Faşist rejime son vermek ve yeni bir ülke kurma mücadelesini yükseltmek için hazırız!
SOL Parti, parlamento seçimlerinde kapitalist neoliberal sermaye düzeni karşısında anti-emperyalist, emekten, laiklikten ve barıştan yana yeni bir ülke kurma bayrağını yükseltmek için var gücüyle çalışacaktır!”