AK Parti'de teğmenler krizi: 'Erdoğan'la görüşen Akar, yeniden bakan olmak istiyor'

Teğmenlerin yemin töreni sonrasında yaşanan tartışmalarla beraber Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'le 'arası bozuk' olduğu iddia edilen Hulusi Akar'ın Erdoğanla görüştüğü ve yeniden bakan olmak istediğini 'hissettirdiği' öne sürüldü.

Teğmenlerin yemin töreni sonrasında yaşanan tartışmaların Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'i sıkıntıya soktuğunu ve Hulusi Akar'ın "Eğitimin amacı ne? Eğitim bilgi değil arkadaşlar. Bilgi üniversitede oluyor. Bilgi meslekte oluyor. Eğitimin amacı bir, Allah korkusu, iki kuldan utanma" sözlerini sarf ettiği eğitim çıkışının Güler'in 'önünü kesmek' için olduğunu iddia edilmişti.

 

T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan da bugün kaleme aldığı yazısında, önceki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'bire bir' görüştüğünü ve Akar'ın 'mevcut siyasi pozisyon'undan memnun olmadığını dile getirdiğini öne sürdü.

 

Şardan, Akar'ın net bir biçimde söylememesine rağmen 'Milli Savunma Bakanı' olmak istediğini Erdoğan'a hissettirdiği iddiaların kulislerde konuşulduğunu söyledi.

 

Gazeteci Şardan, 'mevcut tabloya bakıldığında; Akar ile mevcut Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler arasında görüş ayrılığı ya da çalışma yöntemi farklılığı bulunduğunu dile getirmenin yanlış olmayacağını' söyledi.

 

Şardan, Kara Harp Okulu’ndaki teğmenler kriziyle ilgili olarak Güler’in yakın çevresine rahatsızlıklarını anlattığının söylendiğini de yazdı.

 

Teğmenler krizi

Şardan'ın yazısının ilgili kısmı şu şekilde:

 

"Kara Harp Okulu’ndaki (KHO) “kılıçlı yemin töreni” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganıyla patlak veren teğmenler krizinin ardından yine KHO’da bu kez İzmir Marşı yasağının Büyüteç’te gündeme gelmesi, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) yönetimini harekete geçirdi.

 

Üniversite yönetimi, üniformalı bir grup askeri öğrencinin yürüyüş kolunda İzmir Marşı’nı seslendirdiği kısa görüntüyü sosyal medya üzerinden yayımladı.

 

Kurumun “resmi açıklama” niteliğindeki söz konusu paylaşımı, Büyüteç’in konusuna yönelikti. Böylesi bir yöntemin uygulanması üniversite yönetimi açısından anlaşılabilir durum elbette.

 

Ancak MSÜ’nün görüntülü açıklamasına yanıt olarak eldeki bilgileri aktarmakta fayda var, sanırım.

 

Görüntülü açıklamaya kaynak olan ve durumu kurtarmak amacıyla gereken kaydın yapılması için üniversite yönetimince aynı gün “özel emir” verildiği ortaya çıktı!

 

Her ne kadar MSÜ yönetimi görüntü kaydında İzmir Marşı’nın yasaklanmadığı göstermeyi amaçlasa da son Yüksek Askeri Şur’a kararıyla korgeneralliğe terfi ederek Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na atanan okulun bir önceki komutanı Gültekin Yaralı’nın imzasını taşıyan talimat / emir Büyüteç’in yayımlandığı güne kadar “talimat panosu”nda asılıydı.

 

Hem de herkesin görebileceği şekilde, kısımlar koridorunda bölük faaliyetlerini ilgilendiren talimat / emirlerin asılı olduğu “güncel emirler levhası”nın en sağında alt köşesinde.

 

AK Parti'de teğmenler çatlağı

Başlığı ise, “Okunacak marşlar ve yürüyüş kararları.” Bu listede; Harp Okulu Marşı, Vatan Marşı ve piyade, istihkâm, topçu sınıf marşları olmasına karşın “İzmir Marşı” yok!

 

Tabii şimdi bu talimat / emir yazısı panodan apar topar kaldırıldı. Zaten, kaldırmaktan başka yapacak başkaca işlem yoktu!

 

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki görev prensibinin, “bir emir ya da talimatın yeni emir veya talimatla kaldırılacağı” olduğunu hatırlatayım. Yani, “okunacak marşlar ve yürüyüş kararları” listesinde düzenleme yapılmayı sağlayan yeni talimat ya da emir yazısı henüz yok.

 

Kaldı ki, İzmir Marşı konusuna KHO’nun işleyişinden sorumlu Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir açıklama yapılmaması da dikkat çekici.

 

Yeri gelmişken, askeri camiada son günlerde açıktan seslendirilen bir bilgiyi paylaşayım.

 

Kulislerdeki bilgiye göre; önceki Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile “bire bir” görüştü. Akar, içinde bulunduğu mevcut durumdan yani siyasi pozisyonundan memnun olmadığını dile getirdi.

 

Net biçimde söylemese de Akar’ın yeniden Milli Savunma Bakanı olmak istediğini Erdoğan’a “hissettirdiği” iddiaları kulislerde konuşuluyor, hissettirdiğini söylemek daha doğru olacak kanımca.

 

Bu tabloya bakıldığında; Akar ile mevcut Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler arasında görüş ayrılığı ya da çalışma yöntemi farklılığı bulunduğunu dile getirmek yanlış olmayacak.

 

KHO’daki teğmenler kriziyle ilgili olarak Güler’in yakın çevresine rahatsızlıklarını anlattığı da söyleniyor. Buna paralel olarak Akar ve MSÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun, Erdoğan ve ekibine teğmenler süreciyle ilgili negatif bilgilendirme yaptığı iddiası kulislere düştü

 

Hatırlayacaksınız; Büyüteç’te geçen eylülde KHO’daki teğmen krizi hakkında Güler’in süreçten rahatsız olduğunu ve görevden affını istemeyi düşündüğünü aktardım.

 

O günden bugüne bu bilgiye dönük aksi bir açıklama gelmedi. Bu çerçevede, özellikle KHO’daki teğmenler sürecinde askeri yönetim ile üniversitenin sivil yönetimi arasında az önce okuduklarınız çerçevesinde “soğukluk” yaşandığını vurgulayayım."