Aliağa Gümrük'te Büyük Rüşvet ve Görevi Kötüye Kullanma Operasyonu

İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen ve yaklaşık bir buçuk yıldır süren rüşvet ve görevi kötüye kullanma soruşturmasında, Aliağa Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nde görevli memurlar ve gümrük müşavirliği çalışanlarına yönelik kapsamlı bir operasyon düzenlendi.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tespit edilen suçlar arasında gümrüklü alanda bulunan konteynırlara öncelik sağlanması, kırmızı ve sarı hattan gelen konteynırların inceleme yapılmaksızın geçirilmesi, eksik beyanname ile muayene işleminin yapılması veya yapılmış gibi gösterilmesi ve gümrük memurlarının şifrelerinin ilgisiz kişilerce kullanılması gibi durumlar yer aldı.

50 Milyon TL’lik Rüşvet ve Maddi Menfaat

MASAK verileri ve telefon kayıtlarının incelenmesiyle, şüpheliler arasında son beş yıla ait yaklaşık 25 milyon TL'lik hesap hareketi tespit edildi. Şüpheli gümrük firmaları ve çalışanları tarafından gümrük personeline “masraf” adı altında para transferleri gerçekleştirildiği ve rüşvetin banka transferi haricinde altın ve döviz olarak elden ödeme şeklinde yapıldığı ortaya çıkarıldı. Rüşvet suçuna konu meblağın yaklaşık 50 milyon TL civarında olduğu değerlendirildi.

Eş Zamanlı Operasyon

Soruşturmanın neticelendirilmesi adına, 9 Temmuz 2024 günü İzmir merkezli toplam 8 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında adli merciler tarafından belirlenen toplam 139 şüpheliden 78’i hakkında gözaltı kararı verildi ve 77 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

Şüphelilerin belirlenen adreslerinde yapılan aramalarda:
- 479.400 TL
- 56.344 Dolar
- 16.945 Euro
- 52 adet Tam Altın
- 6 adet Yarım Altın
- 56 adet Çeyrek Altın
- 12 adet Bilezik
- 135 gram Altın ele geçirildi.

Şüpheliler Arasında Görevli Personel ve Şirket Yöneticileri

Operasyonda gözaltına alınan şüpheliler arasında:
- 17 gümrük memuru,
- 1 TSE personeli,
- 35 ayrı gümrük müşavirliği firmasının 40 şirket ortağı/yöneticisi,
- 15 farklı şirket müdürü ve bunların 47 şirket çalışanı bulunuyor.