Aliyev'in ziyaretinde anlaşma imzalandı: Bakü'de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kuruluyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Bakü'de kurulacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi için "Bizim gençliğimiz milli manevi değerlerimize sadık olmalıdır' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bugün Ankara’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Aliyev’in resmi ziyareti sırasında iki ülke arasında vergilendirme, veterinerlik ve yükseköğretim alanında 3 anlaşmaya imza atıldı. 

Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin Kurulmasına Dair Mutabakat Zaptı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Emrullayev tarafından imzalandı.

Erdoğan ile ortak basın toplantısında konuya ilişkin konuşan Aliyev "Bu geleceğe yönelmiş teşebbüstür. Çünkü bizim genç neslimiz, hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da kardeşlik, müttefiklik, ortak değerler prensipleri esasında terbiye almalıdır. Bizim milli manevi değerlerimize sadık olmalıdır. Yabancı etkiden uzak olmalıdır. Bilgili, eğitimli ve vatanperver insanlar olmalıdır" ifadelerini kullandı.

YÖK: Bölgesel ve uluslararası üniversite adaylarına hitap edecek

Bakü’de kurulacak Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’yle ilgili YÖK’ten de yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada “Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi başta sağlık, mühendislik ve bilişim sahalarında Türk yükseköğretim tecrübesini Azerbaycan’a taşıyacak. Bu yıl içinde faaliyete geçecek ortak üniversitede eğitim verilen alanlarda nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve her iki ülkenin bilimsel araştırma kapasitelerinin bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek köklü Türk üniversitelerinin önlisans, lisans ve lisansüstü programlarının yürütüleceği Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi yeni bir yükseköğretim modeli olarak bölgesel ve uluslararası üniversite adaylarına hitap edecek” denildi.

Aliyev'den Gazze'ye ilişkin bir açıklama yok

Öte yandan Erdoğan ortak basın toplantısında, Aliyev ile görüşmelerde, “İsrail'in Gazze'de bütün insanlık değerlerini ve uluslararası hukuku ayaklar altına alan katliamlarını ve bölgeyi ilgilendiren diğer ihtilafları da değerlendirdiklerini” söyledi. Aliyev’in Gazze’de İsrail’in katliamlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmamasıysa dikkat çekti.

Erdoğan'dan 'üçüncü taraflara': 'Süreci zehirlemeyin'

Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış anlaşmasının imzalanmasının bölge ve dünya için bir “umut kaynağı” olacağını söyleyen Erdoğan “üçüncü tarafları süreci zehirlememeye davet ettiklerini” kaydetti.

Erdoğan “Karabağ’da işgalin sona ermesiyle bölgemizde kalıcı barış için tarihi bir fırsat penceresi açılıyor. Bu fırsat penceresinin kapanmaması çok önemlidir. Ermenistan'ın uzun vadeli düşünerek stratejik bir perspektifle bu süreci değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum. Üçüncü tarafları da süreci zehirlemek yerine yapıcı katkıda bulunmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz günlerde iki ülke sınırında meydana gelen eylemlerin tekrar yaşanmamasını ümit ettiğimizi de belirtmek istiyorum. Yaralanan Azerbaycan ordusu mensubu kardeşimize acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Aliyev'den savunma sanayisinde ortak üretim planı açıklaması

Aliyev de basın toplantısında yaptığı açıklamada "Karabağ'da yapılan antiterör operasyonu ülkemizin egemenliğini tasdik etmiştir" dedi.

Aliyev “savunma sanayisi sayesinde yeni imkanlar oluştuğunu ve bu konuda geniş müzakereler yapıldığını” dile getirerek, "ortak üretime ilişkin somut planların olduğunu ve bunlar gerçekleştiğinde kamuoyuna duyuracaklarını” kaydetti.

Azerbaycan'la imzalanan diğer iki anlaşma

Azerbaycan'la imzalanan diğer iki anlaşmaysa veterinerlik ve vergilendirme alanında oldu.

AA'nın aktardığına göre Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Alanında İşbirliği Anlaşmasını, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşmasına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikail Cabbarov imza attı.