Bakan Yılmaz, İzmir'de ilk ziyaretini Ege'ye yaptı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bir dizi program ve açılışa katılmak üzere geldiği İzmir'de ilk ziyaretini Ege Üniversitesi'ne yaptı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve üniversitenin yöneticileri tarafından karşılanan Bakan Yılmaz, EÜ Senato Toplantısına katıldı.

Bakan Yılmaz, Türkiye’de 187 üniversitenin bulunduğunu, ilk akla gelen 15 üniversite arasında Ege Üniversitesi’nin de yer aldığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Budak, öncelikli hedeflerinin Ege Üniversitesini araştırma üniversiteleri arasına taşımak olduğunu vurguladı.


İzmir’deki programına Ege Üniversitesi ziyaretiyle başlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile beraberindekileri, Rektörlük yerleşkesinde EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcıları, EÜ Senato Üyeleri ve akademisyenler karşıladı. Senato toplantısına katılan Bakan Yılmaz, Türkiye’de 187 üniversitenin bulunduğunu akla gelen ilk 15 üniversite arasında Ege Üniversitesinin yer aldığını kaydetti. Yaklaşık 83 bin kişilik Ege Üniversitesi ailesinin İzmir’in bugününü, dünden, daha iyi yaptığını vurgulayan Bakan Yılmaz, “İzmir bugün geçmişten daha iyidir. Muhakkak eksiklikler olabilir ama geldiğimiz noktayı da çok iyi belirtmek gerekir. Daha önce Türkiye’de 76 üniversitede 1.9 milyon yükseköğretim öğrencisi varken şimdi 7.3 milyon yükseköğretim öğrencisi var. Yükseköğretimde kızlarda okullaşma oranı çok daha yüksek. Avrupa’da yükseköğretimde okullaşmada 1’inci sıradayız. Öğrenci sayısı olarak ise Rusya’dan sonra 2’nci sıradayız.150 binden fazla akademik personelimiz var. Bugün ülkemizin her yerinde eğitime erişmek mümkün. Yükseköğretimde yatay büyümeyi sağladık önümüzdeki süreçte dikey büyümeyi sağlayacağız” dedi.


“EGE ÜNİVERSİTESİ’Nİ TEBRİK EDİYORUM”

Üniversitelerin her alanda çalışma yapması ve bir alanda öne çıkması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, “Tıp alanında ‘Uluslararası Rekabet Edilebilirlik Ödülü’nü alan Ege Üniversitesi’ni tebrik ediyorum. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin diğer fakültelere göre öne çıktığını görüyoruz. Öğretim üyelerimizin çalışma yaşını 75’e kadar çıkarttık. Araştırmacı olarak devlet okullarında 6 yıl çalışmış öğretim üyelerine kendi alanlarında araştırma yapabilmeleri için 1 yıl ücretli izin verilebilmesini sağladık. Üniversiteleri daha nitelikli ve daha rekabetçi hale getireceğiz” diye konuştu.

 

 “HİÇ BİR BAŞARI TESADÜFEN OLMAZ”

Milli gelire oranla en fazla yardım yapan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, “2002 yılında Türkiye’nin milli geliri, İsveç’in, Hollanda’nın ve İsviçre’nin gerisindeydi. Bugün baktığınızda ilerisinde. Satın alma paritesine baktığınızda bugün İsviçre ve İsveç’ten 2- 3 kat daha fazla durumdayız. Bu ülkelerin önüne geçmemizi ne sağladı? Tek üstünlüğümüz beşeri sermayemiz. Türkiye gerçekten çok gelişti. Dün yardım alan ülkeydik şimdi yardım eden ülke olduk. Bunları eğitime, hocalarımıza borçluyuz. 2017 yılı verilerine göre son 10 yılda dünyada milli gelirini en fazla arttıran ülke Türkiye. Hiç bir başarı tesadüfen olmaz. Bu başarıyı eğitimle ve beşeri sermayeyle sağladık. Japonya örneğinde olduğu gibi petrolü doğalgazı yok ama insan gücü var. Türkiye bugün Atak Helikopteri yapıyor. Göktürk2 uydusunu yapıyor, yüzde 85’ini yerli kaynaklarımızla yaptık. BM Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporunda bazı kriterler var. 2002 yılındaki kriterde savunma sanayi ihracatıyla ilgili bölüm var. O dönem Türkiye’nin savunma sanayi ihracatı 2 milyon dolar. Şimdi ise 1.6 milyar doların üzerinde. Yaklaşık 800 kat artmış. Bir ülkenin savunma sanayinde ihracat yapabilmesi için gelişmiş teknolojiye ihtiyacı vardır. Eğitimi daha da kalitelileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ege Üniversitesi’nin Ankara’dan bir talebi olduğunda muhakkak İzmir Milletvekili olan Başbakanımıza ulaşabilirsiniz ama bilin ki ikinci kapınız Milli Eğitim Bakanlığıdır” dedi.

 

“HEDEFİMİZ ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK”

Yeni yönetim anlayışı doğrultusunda Ege Üniversitesi’ni toplumla bütünleşen ve paydaşlarla iç içe olan bir yapıya kavuşturmaya çalıştıklarına değinen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Öncelikli hedefimiz, üniversitemizi araştırma üniversiteleri arasına taşımak. Daha sonra uluslararası arenada üniversitemizi hak ettiği yere getirmektir. Ege Üniversitesi çalışanları ile omuz omuza, gönül gönülle çalışmalarımızı sürdürüyoruz, insana dokunan uygulamalarımızla değer katmayı hedefliyoruz. Son iki ay içerisinde YÖK nezdinde Üniversiteler arasında akademik performans bakımından, Tıp Fakültemiz tıp alanında 1’inci, üniversite olarak ise 3’üncü sırada yer alarak ciddi bir başarıya imza attık. Ayrıca, Tıp Fakültemiz YÖK’ün QS sıralamasına göre ülkemizin dünya çapında gururu oldu. Diğer yandan, Ege Üniversitesi TÜBİTAK’a en fazla proje teklif etmede birinci,  en fazla proje almada ikinci üniversite konumundadır. Yine üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu tarafından uluslararasılaşma stratejisi kapsamında seçilen pilot üniversitelerden birisi oldu. Bu karar aynı zamanda 2019’da araştırma üniversitesi olma hedefimize katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

DEV DANIŞMAN KADROSU

Göreve geldiği beş ay içinde EÜ’de görev yapan 5 bin akademisyenin neredeyse tamamıyla yüz yüze görüştüğünü kaydeden Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkemiz ve bölgemiz için yapabileceklerimizi istişare ettik. İdari çalışanlarımızla da ayrıca toplantılar yaptım. Özellikle öğrencilerimizle sık sık bir araya geliyorum. Onların sorunlarıyla yakından ilgileniyorum. Her gün etkinliklerine katılıyorum. Hep birlikte bilimsel, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunuyoruz. Üniversitemizle ilgili her noktada öğrencilerimizin görüşlerini önemsiyorum. Kısacası benim 65 bin öğrencim aynı zamanda danışmanımdır. Öğrencilerimle eğitim, öğretim, araştırma ve kampüse dair projeler üretiyoruz. Rektörle öğrenci,  çalışanlar ve hocalarımız arasındaki duvarları kaldırdık” dedi.        

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Budak, Bakan Yılmaz’a “Gümüş Tabak” verdi. Toplantının ardından, Bakan Yılmaz, Rektör Budak, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve beraberindekiler Ege Üniversitesi merkez yerleşkesi içine yapılan cami inşaatını inceledi.