BASİFED'den Geleceği Tasarlayan Kadınlar Projesi

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED), kadın girişimcilerin mimari ve tasarım alanlarında işlerini güçlendirmek ve girişimci kadınlara destek olmak amacıyla "Girişimci Kadınları Güçlendirme - Mimari ve Tasarımda Kadın Girişimler Programı'nı başlattı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılı için belirlenen “Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı” teması, İZKA ve BASİFED işbirliğiyle hayata geçirilen "Girişimci Kadınları Güçlendirme - Mimari ve Tasarımda Kadın Girişimler Programı"nın imza töreni gerçekleştirildi. BASİFED’in yürütücüsü olduğu projenin ortakları arasında BASİFED üyesi kadın dernekleri BPW İzmir, EGİKAD, İKG ve İZİKAD ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi de yer alıyor.

Protokol, BASİFED Federasyon Merkezi’nde BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Semiha Güneş, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihriban Artıktay tarafından imzalandı. BASİFED Yönetim Kurulu Üyelerinin de katılım gösterdiği imza töreniyle kadın girişimcilerin mimari ve tasarım alanlarında işlerini güçlendirmeyi hedefleyen projenin ilk adımı atılmış oldu.

Kadın Girişimciliğinde Yeni Dönem

İmza töreninde konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz, “Yaratıcı endüstriler alanında ülkemizin önde gelen şehirlerinden biri olan İzmir’in bu programla beraber yaratıcı girişimcilik alanında da önemli adımlar atması sağlanacak. İzmir girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek amacıyla tasarlanan programın kadın girişimcileri önceliklendiriyor olması ise programı ayrıca değerli hale getiriyor” dedi.

İzmir’in ekonomik gelişimine destek olacak

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Semiha Güneş ise bu proje ile birlikte kadın girişimcilerin yaratıcı sektörlerdeki yerlerinin güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Güneş, ayrıca projenin İzmir’in ekonomik kalkınmasına ve kadın istihdamına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Güneş, “Bu proje, kadın girişimciliğini ve istihdamını artırmak amacıyla geliştirilmiş somut işbirliklerini kapsamaktadır. Tasarım sektöründeki adın girişimcilerin iş dünyasında sürdürülebilir başarı sağlamaları ve işlerini büyütmeleri için büyük bir fırsat sunmaktadır. Yaratıcı sektörlerdeki kadın girişimciliğini güçlendirmeye yönelik bu proje, BASİFED ve İZKA’nın işbirliğiyle somut çözümler geliştirilecek ve başarılı girişimciler Türkiye ekonomisine katkı sunacaktır” diye konuştu.

Kadın girişimcilerin başarılarına katkı sağlayacak proje

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mihriban Artıktay da, kendi işini kuran tüm mimarlar ve tasarımcıların aynı zamanda birer girişimci olduğuna dikkat çekerek, özellikle genç kadın girişimcilerin desteğe ihtiyacı olduğu bir dönemde olduklarını söyledi. Artıktay, bu projenin onlara ayaklarını yere daha sağlam basarak işlerinde daha da başarılı olmalarında büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydetti.

Programın Kapsamı

Program, mimarlık, iç mimarlık, iç mekan tasarımı, peyzaj mimarlığı, kentsel planlama, tarihi eser restorasyon ve koruma, çevre tasarımı, grafik tasarımı, moda tasarımı, moda illüstrasyonu, ürün tasarımı, endüstriyel tasarım ve diğer ilgili tasarım alanları gibi çeşitli tasarım disiplinlerine yönelik eğitim ve mentörlük desteği sağlayacak. Ayrıca, deneyim tasarımı, ürün tasarımı, multimedya tasarımı ve illüstrasyon gibi hızla büyüyen alanları da kapsıyor. Hedef kitlesi mimarlık ve tasarım sektörlerinden birinde faaliyet gösteren, ticaret sicil kaydı olan ancak belirli bir seviyeye ulaşmakta güçlük çeken girişimci kadınlar olan program özellikle firma yaşı 1-6 arasında olan ve işlerini büyütme, ürün geliştirme, portföy geliştirme, müşteri ilişkileri, proje yönetimi ve pazarlama gibi konularda gelişime ihtiyaç duyan kadın girişimcilere yönelik uygulanacak. Uygulama süresi 4 ay olan programa kapsamında mentor ve menti adayları için başvurular 25 Eylül-11 Ekim 2024 tarihleri arasında alınacak.

30 Kadın Girişimcinin İşlerini Büyütmeleri İçin Yol Haritası Çizilecek

Proje kapsamında, 30 kadın girişimciye toplamda 3 bin 120 saatlik eğitim ve 270 seanslık yapılandırılmış mentorluk hizmeti sunulacak. Bu eğitimler, iş yönetimi, finansal yönetim, sürdürülebilir mimarlık, yeşil tasarım, liderlik, proje yönetimi, müşteri ilişkileri, pazarlama ve satış stratejileri gibi birçok alanda gerçekleştirilecek. Ayrıca, 30 mentorun yer aldığı projede mentorlara da deneyimlerini daha iyi aktarabilmeleri için toplamda 480 saatlik mentorluk eğitimi verilecek. Girişimci kadınlar finansal kaynaklara erişim ve yatırım almaları konusunda da bilgilendirilecek ve desteklenecek. Kadın girişimcilerin kendilerini, girişimlerini ve markalarını görünür kılmaları sağlanarak kadın girişimciliği özendirilecek.

Yapay Zeka (AI) Semineri ve B2B Buluşması

Programın kapanış etkinliği, Yapay Zeka (AI) ve Tasarım Sektörü Semineri ve B2B Buluşması ile yapılacak. Mimarlar Odası İzmir Şubesinde gerçekleştirilecek olan seminer, projeden yararlanan 30 kadın girişimci menti başta olmak üzere tüm BASİFED üyesi dernek üyelerine ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi üyelerine açık olarak düzenlenecek. Kadın girişimciler, bir gün sürecek seminerde yapay zekanın tasarım üzerindeki etkilerini öğrenecek ve hem tasarım süreçlerini hızlandırmak hem de veri analizi yaparak projeleri daha etkili ve sürdürülebilir hale getirmek için yapay zekayı nasıl kullanabilecekleri konusunda bilgilendirilecek. Böylece meslekleri ile ilgili yeni teknolojilerle buluşmaları sağlanacak ve iş dünyasındaki rekabet güçleri artırılacak. Kadın girişimciler seminer sonrası gerçekleşecek B2B görüşmeleri ile de sektör profesyonelleriyle iş birliği yapma fırsatı bulacak.