Başkan Kocaoğlu: Bu maya tuttu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa'da 40 bin adet meyve fidanı dağıtımına başladı. Bu yıl bahar döneminde dağıtılacaklarla birlikte üreticiye verdikleri fidan sayısının 3.5 milyonu aşacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu maya tuttu artık. Bizden sonra gelen başkanlar da tarımdan, hayvancılıktan, çiftçiden elini-eteğini çekemez. Üreticiyle et tırnak gibi olduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kırsalın ayrılması artık mümkün değil' diye konuştu.

Hedef kalkınmada en iyisi

Aşırı yağmura rağmen Kemalpaşalı üreticilerin büyük ilgi gösterdiği fidan dağıtım töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kırsal kalkınmada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin neler yaptığını en çok çiftçinin bildiğini ifade ederek, “Kalkınma öyle bir şey ki; her zaman daha iyiyi yapmak zorundasınız. Ova yollarının asfaltlanmasıyla işe koyulduk. Şimdi ise toprak analizinden tutun da erken uyarı sistemine, bal paketleme tesisinden koyun keçi dağıtımına kadar üreticinin lokmasının büyümesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ama bu durumun sürdürülebilir olması gerek. Sürdürülebilir olması için de aklın ve bilimin rehberliğinde hem üretimin hem de fiyatının karlılığın artması, kalitesi artan ürünün de pazarlanması gerek. Ne iş yaparsanız yapın pazarlama da başlar pazarlama da biter” dedi.

 

Üreticiyle et-tırnak gibiyiz

Kırsal kalkınmada sıranın, ürünün korunması ve katma değerinin artırılmasına geldiğini kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Sırada paketleme sistemiyle marketlere toptan satışa başlanması var. Bunları yaparken her üreticinin getirdiği kendi ürününün pazarlanmasından ziyade, kooperatifler kanalıyla o ilçenin tüm ürününün toplanması gerek. Ancak kooperatifleşmede ciddi sıkıntılar var. Tire Süt Kooperatifi, İğdeli Peynir Kooperatifi, Bademli Çiçekçililik Kooperatifi gibi pırıl pırıl kooperatifler var. Bu kooperatiflerin sayısını artırmak, kooperatifleri sadece İzmir’e değil ülkeye de yaymak ve tüm kooperatiflerin düzgün ve iyi iş yapabilmesi için de bir denetim sistemini iyi kurmak, üreticinin lokmasını büyütmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu maya tuttu artık. Bizden sonra gelen başkan da tarımdan, hayvancılıktan, çiftçiden elini eteğini çekemez. Et tırnak gibi old uk. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kırsalın ayrılması mümkün değil.”

 

Görevimiz, birbirimize sahip çıkmak

Ülke olarak ciddi sıkıntılardan geçildiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Dış politikamızda problem var. Yalnızlığımız ekonomiye ve giderek faizlere yansıyor. Türkiye uzunca bir süreden sonra sınır dışında operasyona katıldı. Bize düşen görev, birbirimize sahip çıkmak. Burası bizim vatanımız ve mutlaka sahip çıkmamız gerek. Afrin’de şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.

Törende ayrıca, Nazarköy El Yapımı Nazarboncuğu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Uğur Karataş, Başkan Kocaoğlu’na nazar ağacı hediye etti.

 

Kemalpaşa’ya 130 milyon liralık yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2004 yılından itibaren Kemalpaşa’ya yaptığı yatırım tutarı 130 milyon lira oldu. Yapılan önemli yatırımlardan bazıları ise şöyle;

 

251 bin 412 ton sıcak asfalt döküldü, 470 km üretim yolu yapıldı. 125 bin metrekare kilit parke döşendi. 60 bin metre bordür kullanıldı. Kemalpaşa Rekreasyon Alanı toplam 14 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edildi. 2013 yılında kompleks şeklinde yapılan rekreasyon alanında tenis kortu, basketbol sahası, açık hava kondisyon alanı, mini golf, tartan pist, kafeterya ve dinlenme alanları ile vatandaşların kültürel aktiviteleri izleyebileceği gösteri merkezi yer alıyor. Yapım bedelinin yüzde 70’i İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan rekreasyon alanı 5 milyon TL’ye mal oldu. Maliyetin yaklaşık 3,5 milyon TL’lik bölümü Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Toprak ve yaprak analizi laboratuarında 424 toprak örneği ücretsiz olarak analiz edildi.  Arıcılığın yaygınlaştırılması amacıyla 69 üreticiye eğitim verilerek arılı- arısız kovan ve malzeme desteği verildi, arıcılık yapan 367 üreticiye 734 adet ''Batı Ege Irkı'' Ana Arı dağıtımı yapıldı. Kemalpaşa’daki üreticiler için “Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemi” uygulamaya alındı. Örnekköy ve Yiğitler mahallelerinde kurulan sistemle üreticiler, SMS yoluyla arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme ve toprak nemi gibi bilgilere sahip oldu. Kemalpaşa Ziraat Odası’na ortak tarım makineleri parkı kapsamında traktör, 2 adet 2000 litrekapasiteli ilaçlama makinesi, 10 adet zeytin hasat makinesi, dal parçalama makinesi, hidrolik duyargalı, kıvrak frezeli makine verilerek üreticilerin hizmetine sunuldu. 241 km. içme suyu şebekesi yapıldı. 44 km daha içme suyu şebekesi yapılacak. Son 13 yılda 2.360 metre dere ıslahı ve korkuluk imalatı yapılırken, 4.145 metre daha yapılması planlanmakta. 40 adet sondaj kuyusu açıldı. 2010 yılında Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi hizmete alındı. Son 5 yılda 181.911 metre dere temizlik çalışması yapıldı.

ESHOT Genel Müdürlüğü, Ansızca, Aşağı Kızılca, Damlacık, Dereköy, Çiniliköy, Vişneli, Çambel, Gökyaka, Kızılüzüm, Kuyucak, Akalan, Aşağı Yenmişler, Nazarköy, Sarılar, Sütçüler, Sinancılar, Cumalı, Yiğitler, Yukarı Kızılca, Beşpınar, Yeşilköy, Yeşilyurt, Çınarköy, Çambel köylerine ilçe bağlantılı otobüs seferleri düzenledi