Başkan Tugay ve İzmir heyeti Almanya'da önemli temaslarda bulundu

İzmir'in kardeş kenti Bremen'e giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki heyet üst düzey ziyaretler yaparak iki kent arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirmek üzere temaslarda bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay bir dizi görüşme yapmak üzere İzmir’in kardeş kenti Bremen’e gitti. İkili ekonomik ilişkileri artırma, sivil toplum kuruluşları ve odalar arasındaki bağlantıları sağlayarak kültürel ve sosyal ilişkileri güçlendirme, ortak sorun alanlarında deneyim paylaşımı gibi hedeflerle yapılan üç günlük ziyaret kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu. Başkan Dr. Cemil Tugay’a; eşi Öznur Tugay, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, İzmir Ticaret Odası Genel Koordinatörü Pınar Barış Karayılanoğlu, İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Genel Müdürü Emrecan Durmaz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Danışmanı Onur Eryüce ile Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı Gökçe Başkaya da eşlik etti.

Tugay: Daha yoğun ilişkiler kuracağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ziyaret programı kapsamında ilk olarak Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte ile bir araya geldi. Başkan Tugay, “1995 yılından bugüne Bremen ile İzmir kardeş şehir. Bu kapsamda hem ilişkilerimizi geliştirmek, hem aradaki bağları güçlendirmek isteriz. Diğer ülkeler ve diğer şehirlerden daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Şehirler ülkelerin dış politikalarının dışında birbirleriyle ilişki kurmalı ve deneyimlerinden faydalanmalı diye düşünüyoruz. Yurt dışında özellikle kardeş şehirlerimizle, yakın hissettiğimiz ülkelerle daha yoğun ilişkiler kuracağız. Deneyimlerimizi paylaşmak bile çok şey katabilir. Çevre ve iklim sorunları, demokrasi ile ilgili konularda dayanışma yapıları geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

Bovenschulte: Amacımız her iki tarafta da iktisadi gelişmenin olması

Bremen Belediye Başkanı Dr. Andreas Bovenschulte, “Bremen ve İzmir arasındaki kardeş şehir ilişkisi çok önemli. Demokrasi global düzeyde ileriye gitmiyor. Onun için bu buluşma, yapacağımız çalışmalar daha da önem kazanıyor. İki liman şehrinin bir araya gelmesinin de ayrı bir durumu var; bu kapsamda iktisadi girişimleri destekleyeceğiz. Bremen olarak İzmir’de faaliyet gösteren şirketlerin çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Amacımız her iki tarafta da iktisadi olarak gelişmenin olması. İki şehrin kardeş şehir olması sadece kafalarda değil, yüreklerde de yer etmeli” dedi.

Özgener: Türk Alman Yatırım ve İş Birliği Günü düzenliyoruz

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise oda olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Özgener, Alman firmalarını davet edecekleri bir etkinlik yaptıklarını belirterek “Türk Alman Yatırım ve İş Birliği Günü düzenliyoruz. 3 Aralık 2024 tarihinde yaklaşık 30 Alman firması İzmir’e gelecek. İzmir’de ilk defa yapılacak” dedi.

Tugay Altın Kitap’ı imzaladı

Görüşme sonrasında Bovenschulte, Tugay ve beraberindeki heyete UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde bulunan belediye binasını gezdirdi. Başkan Tugay, Bremen’in Altın Kitap’ına (Golden Book) bir mesaj yazarak bu özel ziyaretin kalıcı hatırasını bıraktı. Cumhurbaşkanları ve başbakanlar gibi önemli konukların mesajlarının yer aldığı Altın Kitap, Bremen’e yapılan resmi ziyaretlerin tarihsel bir sembolü niteliğinde.

Bremen Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ile bir araya geldi

Başkan Dr. Cemil Tugay ve beraberindeki İzmir heyeti, Bremen programının ikinci gününde Bremen Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ile bir araya geldi. Başkan Tugay, “Bremen ile bu dönem daha yoğun ve ortak çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi. Grotheer’in İzmir’de yaşanan yangın felaketini sorması üzerine Tugay, “Yoğun bir şekilde iklim krizine karşı alacağımız önlemlerle ilgili çalışıyoruz. İzmir,  bu konuda öncü çalışmalar yapıyor. Hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı hem de Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak en yoğun çalışacağım konu bu olacak. Avrupa’da iklim kriziyle ilgili pek çok çalışma yürütülüyor. Bu konuda sizin deneyimlerinizden de yararlanmak isteriz” diye konuştu. 

“Bremen’le bir dijital ikiz şehir çalışması yapılacak”

Başkan Tugay, İzmir’in yenilenebilir enerji endüstrisi konusunda Türkiye’nin lider kenti olduğunu ve Wenergy - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı düzenlediklerini belirtti. Yapay zekâ destekli akıllı şehir uygulamalarını İzmir’e taşımak istediklerini söyleyen Tugay, “Bremen’le beraber bir dijital ikiz şehir çalışması yapılacak. Orada iklim krizi ile ilgili verileri çok daha yoğun olarak toplayıp analize dayalı önlemler almak üzerine çalışacağız” dedi. Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi İnovasyon ve Teknoloji AŞ’nin (İZTEKNOLOJİ) yaptığı çalışmaları anlattı. 

Grotheer: Çok heyecan verici bir çalışma

Bremen Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ise iklim krizine karşı akıllı şehir yaklaşımını benimsediklerini belirterek yeşil enerji konusundaki çalışmalarından söz etti.  Grotheer, İzmir ile Bremen’in ikiz şehir çalışması hakkında ise “Çok heyecan verici bir çalışma. Projenin gelişmesini heyecanla bekliyorum” dedi. İzmir ve Bremen’de ekoloji ve çevre çalışmaları yapan ekiplerin bir araya gelebileceğini belirten Grotheer, “Akıllı şehir konusunda da fikir alışverişi yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Özgener: Bize düşen görev farkındalığı toplumun geneline yayabilmektir

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, iklim krizi konusunda farkındalığın çok önemli olduğunu belirterek “Farkındalık yaratmak için büyük kurumlara çok görev düşüyor. Bremen’in bu konuda yaptıklarını çok takdir ettim. Türkiye’de, İzmir’de bizim gibi büyük kurumlara düşen görev, bu farkındalığı toplumun geneline yayabilmektir. O yüzden Wenergy - Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı düzenledik” dedi.

Tugay’a dijitalleşme ve yapay zekâ sunumu

Başkan Tugay, Constructor Üniversitesi Lojistik Mühendisliği, Teknolojileri, İşletme, Sosyal ve Karar Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Yılmaz Uygun ve bilişim alanında çalışan iş insanı Bülent Uzuner ile de buluştu. Bülent Uzuner, dijitalleşme üzerine bir sunum yaptı. Yılmaz Uygun ise sorumlu olduğu bölümde yaptıkları dijitalleşme alanındaki çalışmalarını anlattı. Yapay zekâ destekli üç boyutlu yazılım gibi konulara değinen Uygun, üretime yapay zekânın adapte edilmesinden söz etti. Ayrıca toplantıda yapay zekânın kentlerde uygulanması hususu görüşüldü.

Tugay ve beraberindeki heyet odalarla buluştu

Program kapsamında heyet; Bremen Ticaret Odası Başkan Yardımcısı André Grobien, Bremen Zanaatkârlar Odası Başkanı Thomas Kurzke ve Bremen İşveren Birlikleri Başkanı Cornelius Neumann-Redlin ile buluştu. Ziyaretlerde; İzmir ile Bremen arasındaki ekonomik ilişkilerin artırılması için yapılacaklar konuşuldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İzmir bir ticaret ve liman kenti. Türkiye’nin zihniyet olarak Batı’ya en yakın şehri olduğuna inanıyoruz. Doğru kurumların birbiriyle iletişim kurması, heyetlerin sürekli bağlantıda olması ilerleme için en kritik ihtiyaç gibi görünüyor” diye konuştu.

“Kardeş oda olmayı çok isteriz”

Ticaretin yanında üniversitelerle de birlikte çalışmak istediklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de, “Ortak projeler yürütebilmenin temeli doğru iletişim kurmaktan geçiyor. İzmir ve Bremen iki kardeş şehir, biz de buradaki odalarla kardeş oda olmayı çok isteriz” dedi.

Odaların başkanları ise birlikte çalışmanın vaktinin geldiğini ve yapılacak iş birliklerinin karşılıklı vize sorunlarını da çözebileceğini iletti. Odalar, görüş alışverişlerine de açık olduklarını kaydetti.

Senatör Özlem Ünsal ile görüşme

İkinci günün sonunda İmar, Ulaşım ve Kentsel Gelişimden Sorumlu Bremen Senatörü Özlem Ünsal ile görüşme gerçekleştirildi. Bremen’deki ilk Türk kökenli senatör olan Özlem Ünsal kendisinin gerçekte İzmirli olmamasına rağmen yürekten İzmirli hissettiğini ve İzmir’i çok sevdiğini dile getirdi. Başkan Dr. Cemil Tugay’ı yeni görevi vesilesiyle de kutladı. Ortak çalışılabilecek birçok proje olduğunu, kültürden bisiklete, ticaretten ulaştırmaya kadar birçok alanda iş birliği yapılabileceğini belirten Özlem Ünsal, yaptıkları girişimler ile neredeyse her gün Bremen’den Türkiye’ye uçuşların olduğunu aktardı.