Bornova Belediyesi çöpten de tasarruf sağladı

8 ayda 9 ton atık ayrık sistemle toplanarak ekonomiye kazandırıldı

Bornova Belediyesi atıkların ayrı toplanmasını sağlayarak hem çevrenin kirlenmemesini hem de ekonomiye yeniden kazandırılmasını sağlamak için kampanya başlattı.  2017 yılının ilk 8 ayında 4 bin 737 ton ambalaj atığı ayrı toplandı. Aynı dönemde 4 bin 209 ton cam ambalaj çöp olmaktan kurtulıp ekonomiye kazandırılarak tasarruf edildi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Cam ya da plastik şişeler, kağıtlar, metaller, elektronik malzemeler aslında atık değil, geri dönüşüm malzemesidir. Herkesi bu bilinçle kullanmadıkları malzemeleri çöpe değil, geri dönüşüm kutularına atmaya çağırıyorum” dedi.

 

Bornova Belediyesi, atıkların ayrı toplanarak çevre kirliliği yaratmalarının önüne geçmek için kampanya başlattı. İlçenin pek çok noktasına geri dönüşüm kutuları yerleştirildi. Vatandaşların duyarlılığı sayesinde atıklar çöp olmak yerine yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Kampanya sayesinde çevre kirliliğinin önlenmesi ve daha çok geri dönüşüm malzemesinin ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. Başta Bornova Belediyesi’nin web sitesi olmak üzere ilan panolarında ve led ekranlarda atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili tanıtımlara yer verildi.

 

9 ton atık ayrı toplanarak ekonomiye kazandırıldı

 

2017 yılının ilk 8 ayında 4 bin 737 ton ambalaj atığı ayrı toplandı. Bornova’nın merkez mahallelerinde ev ve işyerlerinde kaynağında ayrı toplama çalışması yapılırken, büyük site ve anayollara konulan ambalaj atığı konteynerleri ve ana yollara konulan pet şişe tel kafesleri ile ambalaj atıkları toplanıyor. Ana cadde ve sokaklarda bulunan 150 adet cam şişe kumbarasında da 2017 yılının ilk 8 ayında 4 bin 209 ton cam ambalaj çöp olmaktan kurtuldu. Bornova Belediyesi vatandaşların evlerinde yaptığı ufak çaplı tadilat sonucu ortaya çıkan 100 çuvala kadar olan atıkları da belirli bir ücret karşılığında topluyor. İlk 8 ayda bu şekilde toplanan moloz miktarı da 13 bin 787 tona ulaştı.

 

Önceki yıllarda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği toplama yarışmalarında birinci olan Bornova Belediyesi’nin, 2017 yılının ilk 8 ayında topladığı atık pil miktarı da 6 bin 647 kilograma ulaştı.Bunların yanında bitkisel yağlar muhtarlıklarda bulunan mavi atık yağ toplama bidonlarında, elektronik atık eşyalar da Bornova Belediyesi bahçesinde, Bornova Merkez Pazaryeri’nde ve Çamdipi Kapalı Pazaryeri’nde bulunan ‘Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya Toplama Kutusu’na bırakılabiliyor.

 

En güzel temizlik kirletmemek

 

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, atık türlerine özel konteynerleri ilçenin pek çok noktasına yerleştirdiklerini belirterek, “En güzel temizlik kirletmemektir. Cam ya da plastik şişeler, kağıtlar, metaller, elektronik malzemeler aslında atık değil, geri dönüşüm malzemesi. Herkesi bu bilinçle kullanmadıkları malzemeleri çöpe değil, geri dönüşüm kutularına atmaya çağırıyorum” dedi. Başkan Atila, atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili kapasiteyi her geçen gün artırmaya devam ettiklerini ve bu alanda yeni projeleri de bir bir devreye sokacaklarını söyledi.

 

Vatandaşlar atıkların ayrı toplanmasıyla ilgili daha detaylı bilgileri Bornova Belediyesi’nin 999 29 29 numaralı telefonundan alabiliyorlar. Ambalaj atıkları için 2306 numaralı dahili numaradan, bitkisel atık yağlar için 2204 ve 2208 numaralı, elektrikli ve elektronik atık eşyalar için 2202 ve 2204 numaralı, molozlar için de hafta içi 2306, hafta sonu da 6300 numaralı telefonu arayabilirler.