Bucalı Kadınlar Seçme ve Seçilme Hakkını Konuştu
Osmanlı'da nüfus sayımına bile katılmayan Türk kadınına Cumhuriyet Dönemi'nde pek çok Avrupa ülkesinden de önce 5 Aralık 1934'te seçme ve seçilme hakkı verildi. Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden birinin gerçekleştiği bu anlamlı günde Buca Belediyesi tarafından bir seminer bir de söyleşi düzenlendi. Seminer ve söyleşide, kadına tanınan bu hak sayesinde Türkiye'de yaşanan değişim vurgulandı.
Buca Belediyesi “5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesi Günü” nedeniyle Atatürk Maskı Eğitim Atölyesi’nde seminer düzenledi. Atatürk’ün gölgesinde bir araya gelen Bucalı kadınlara Avukat Seda Gürer ve Avukat Tuğçe Denizer tarafından seçme ve seçme hakkının neler sağladığı anlatıldı. Daha sonra Buca Kent Konseyi işbirliğiyle Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen söyleşiye Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Münevver Aktaş konuşmacı olarak katıldı.
Türk kadınına ilk olarak 1930’da belediye seçimlerinde, 1933’te muhtar ve heyetlerine seçme ve seçilme hakkı tanındığını ifade eden konuşmacılar, “Cumhuriyet Dönemi’nde pek çok Avrupa ülkesinden de önce 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bu hak Fransa ve İtalya’daki kadınlara 1946, İsviçre’deki kadınlara ise 1971 yılında sağlanmıştır” dedi.
Kadınlar oy kullanmadığı sürece sadece erkeklerin seçtiği yöneticilerle yönetilen bir devletin ortaya çıkacağını ifade eden konuşmacılar, ülkemizde kadınların oy kullanımıyla kazanılan hakları ise şöyle özetledi: “ 6284 sayılı Ailenin ve Kadının Korunması Hakkında Kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun sayesinde şiddet gören kadınlar koruma altına alındı. İş hayatında kadınların yer aldığı kabul görerek İş Kanunu’na gebelik izni, süt izni, analık hakkı vb. konularda haklar tanındı. Çocuk yardımı, bakıcı desteği, engelli çocuk için bakım parası gibi sosyal yardımlar sağlandı.”