CHP'li Bakan: "Tarihe sahip çıkılmıyor, yıllardır bir arpa boyu yol alınamıyor!"
İzmir'in Konak ilçesindeki 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlanmış, iş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanılmış ve 3'üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede inşaat çalışmaları durdurulmuştu.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonunda Roma dönemine ait liman, hamam yapısı olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarılmıştı. Bu bölgedeki tarihi kalıntıların tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü’nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi kararı alınmıştı.
Ancak ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen tarihi alanda gerekli çalışmalar aradan geçen yıllara rağmen bir türlü ilerlemiyor.
Konuyu birçok kez hem Meclis’in hem kamuoyunun gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, dördüncü kez Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
“Kent merkezi odaklı, ihtiyaçlara yönelik dükkan, mağaza, kafe ve seyir teraslarının yer aldığı alanlar…”
CHP’li Murat Bakan’ın konuyla ilgili son önergesine geçen yıl kasım ayında yanıt veren Bakan Ersoy, “Mevcut durumdaki su tahliyesinin sağlanması için çalışma yapılmaktadır. Söz konusu yer ile ilgili yeniden yap-işlet-devret modeli ile ihale süreci başlatılmıştır. Bahse konu alandaki çalışmalar özenle yürütülmekte olup İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20.12.2019 tarihli ve 10215 sayılı kararı ile de alanda yapılması planlanan mimari proje onaylanmıştır. Koruma Kurulu onayı bulunan mimari projesine göre tarihi kalıntıların konservasyonu sonrası sergilenmesini içeren ve kent merkezi odaklı, ihtiyaçlara yönelik dükkan, mağaza, kafe ve seyir teraslarının yer aldığı alanlar olarak tasarlanmıştır” demişti.
Önergesinde bu yanıtı hatırlatan CHP’li Bakan, bir kez daha Ersoy’a “Konuyla ilgili son önergeme geçen yıl bu zamanlarda verdiğiniz yanıtta alandaki su tahliyesinin sağlanması için çalışma yapıldığından, yeniden yap-işlet-devret modeli ile ihale süreci başlatıldığından bahsetmenize ve aradan bir yıl süre geçmesine rağmen hiçbir adım atılmamasının gerekçeleri nelerdir” diye sordu.
“Tarihe sahip çıkılmıyor, yıllardır bir arpa boyu yol alınamıyor. Neden?”
Murat Bakan, “Kentin göbeğinde bulunan, binlerce yıllık geçmişe sahip olan kocaman bir alanı kaderine terk ettiler. Koruma Kurulu, tarihi yapının fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalara açık olduğunu söylemesine rağmen öylece bıraktılar orayı. Bir yandan sular doluyor, tarihi kalıntılar tahrip oluyor, diğer yandan Kemeraltı’nın içinde inşaat alanı gibi çevrelenmiş bir görüntü baki kalıyor. Tarihe sahip çıkılmıyor, yıllardır bir arpa boyu yol alınamıyor. Neden? Bir açıklama bekliyoruz. Burası ne zaman İzmir’e ve İzmirlilere kazandırılacak? Harekete geçilmesini istiyoruz” dedi.
CHP’li Bakan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti:
İzmir limanı kıyısındaki tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın içinde, kentin göbeğindeki bu tarihi alanla ilgili yıllardır hiçbir adım atılmamasının, alanın adeta kaderine terk edilerek atıl bir şekilde bırakılmasının gerekçeleri nedir? Konuyla ilgili son önergeme geçen yıl bu zamanlarda verdiğiniz yanıtta alandaki su tahliyesinin sağlanması için çalışma yapıldığından, yeniden yap-işlet-devret modeli ile ihale süreci başlatıldığından bahsetmenize ve aradan bir yıl süre geçmesine rağmen hiçbir adım atılmamasının gerekçeleri nelerdir? Sular neden tahliye edilmedi? Tarihi alanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik bozulmalara açık olduğu görüşü de göz önünde bulundurularak; önümüzdeki kış ayları öncesinde, yağışlardan dolayı alanın daha fazla su dolmasının önüne geçmek amacıyla hangi tedbirler alınmıştır? İhale sürecinde son durum nedir? Söz konusu tarihi alan için ne zaman harekete geçeceksiniz? Şehir merkezinin göbeğindeki ve İzmir limanı kıyısındaki tarihi Kemeraltı çarşısının içinde yer alan bin 800 yıllık tarihi geçmişe sahip bu alanın İzmir’e ve İzmirlilere kazandırılması kapsamında neler yapılacaktır? Detayları nedir? Ne zaman hayata geçirilmesi öngörülmektedir?