CHP'li Öztrak, iş adamlarıyla buluştu: "Hukuk yok; ama kral var!"

Ekonomi Masası Üyeleri, İzmir'in önde gelen iş adamları ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu. İş dünyasında sunum yapan Ekonomi Masası Başkanı, CHP Genel Başkan Yarımcısı ve Trakya Milletvekili Faik Öztrak, önemli noktalara dikkat çekti.

CHP Ekonomi Masası, iki günlük program kapsamında İzmir’de iş dünyası ile bir araya geldi. Ekonomi Masası Başkanı, CHP Genel Başkan Yarımcısı ve Trakya Milletvekili Faik Öztrak, iş adamlarına ve CHP heyetine yaptığı sunumda önemli noktalara dikkat çekti. 6’lı masanın belirlediği politikalara da dikkat çeken Öztrak, bu hükümet ve sistem ile düzelemeyeceğini vurguladı ve ‘Hukuk yok; ama kral var’ dedi.
“Büyüme kapsayıcı olmalı”
Ekonomi Masası olarak 2018 yılının Ağustos ayında Türkiye’de sıkıntıların başlamasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla kurulduklarını hatırlatan Öztrak, “Ben Ekonomi Masası’nın başkanıyım ve bu masada çok değerli arkadaşlarımız var. Bugün de İzmir’e kalabalık bir heyet ile geldik. Ekonomi Masası araya pandemi girdiğinden dolayı son bir buçuk yolda 38 ili dolaşarak 400 bin kilometre yol kat etmiş. Herkes kabul ediyor ki eskinin öldüğü ama yerine yeninin doğmadığı bir ara dönemden geçiyoruz. Değerler ve ilkeler temelinde yeni bir ayrışma var. Eskide kalan Washington mutabakatı var; devlet adaleti sağlasın sonra yatsın gerisini piyasa halleder. Sonra bazı ülkelerin imzaladığı Cornwell Mutabakatı var yani piyasalar tek başına çözemedi büyüme kapsayıcı olmalı ve sürdürülebilmeli dedi. Bu çerçevede birtakım ilkeler de belirtiliyor” dedi.
“Kapsayıcı olmayan büyüme süreci ile karşı karşıya kaldık”
Öztrak, Amerika Hazine Bakanı’nın yaptığı bir konuşmasına dikkat çekerek, “İlk defa serbest ve güvenli ticaretten bahsediyor. Yani dostu ve müttefik öncelik alan arz zincirlerinden bahsediyor. En son ABD de CHIPS Yasası adında bir yasa çıkıyor yarı iletken üretimi ile ilgili bir açılımı var. Bizim daha önceden bahsettiğimiz; ama bazı iş hoşuna gitmediği stratejik sanayiler devlet desteği kabul gelen bir uygulama oluyor. Küreselde bankalar faiz arttırmaya gidiyor, bizim neden yeni bir hikayeye ihtiyacımız var? 2001 yılında yaşanan krizden sonra güçlü ekonomiye geçiş programı vardı. Bu güçlü ekonomiye geçildiğinden devam ettirilmemesi gerekiliyor. Bu program sürdürülmeye çalışıldı çünkü maliyet düşüktü. Yüksek enflasyon niteliksiz kapsayıcı olmayan büyüme süreci ile karşı karşıya kaldık. Bugün geldiğimiz noktada ülkeyi yöneten hükümet sadece bu modeli bildiği için vatandaşların dövizlerini toplayarak sürdürüm diyor; ama olmuyor. O kadar çok müdahale ediyorsunuz ki rekabetli yapı azalıyor” diye konuştu.
“Avrupa’nın bir milyoncusu olduk”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ve yarattığı sorunlara işaret eden Öztrak, “Ülkede paramızı pul ettiler, Avrupa’nın bir milyoncu marketi yaptılar. Yabancılara her şey ucuz, vatandaşa her şey pahalı. İş bu hale gelmişken birileri 8-80 yapıyorlar yani Avrupa’daki yüzde 8’lik enflasyon yüzde 80’den kötüymüş. Tek adam rejimine geçildiğinde birçok kurum değişti. Günlük kararlarla ekonomi bozuldu, günlük olarak gece oyunun kuralları değişmeye başladı. Bu tek kişilik sistemde ülke dış politikada giderek güvenilmez bir ortak haline geliyor. Bu bahsettiğim CHIPS Yasası kapsamında verilen desteklerle bazı ülkelerde yarı iletken üretimi yapılacak. Birçok ülkeye yatırım yapılıyor; ama arada biz varız, bize hiçbir şey yapmıyorlar. Bize güvenmiyorlar çünkü günlük kararlarla yönetiliyorsunuz. Hukuk yok; ama kral var. Doğru kuralları bulalım, doğru kadrolarla çalışırsak üretim üssü oluruz. Bu kabiliyet bizde var; ama doğru çalışmalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.
“Çevre sürdürülebilirliği bizim için çok önemli”
Sürdürülebilir kalkınmanın 17 temel amacı olduğunu vurgulayan Öztrak, “Bu amaçlarla biz CHP olarak uzunca yıllardan beri söylediğimiz 4 sütun birbiriyle uyumlu. Geleneksel büyüme stratejilerde özgürlükler kurumlar ve kurallar ikinci önemde. Yeni nesil stratejilere baktığımızda ki dünyada kabul geren budur. Bu stratejide özgürlükle kurumlar ve kurallar sistemin ana yapı taşı. Kapsayıcılık büyümenin sonucu değil beraber ortaya çıkıyor. Biz de bu çerçevede 4 hedefi gerçekleştirmemiz lazım ki Türkiye kalıcı sürekli olarak büyüsün. İlk hedef Hukuk devleti ve parlamenter sisteme dönüş. Biz bunu kurumsal kalite endeksi altında topladık. Bunun da kriterleri belirledik. Sürdürülebilir bizim için çok önemli; ama çevre sürdürülebilirliği bizim için çok önemli. Sera gazı emülsiyonundan tarıma kadar giden bir endeks var. Bu aslında çok önemli bir çaba, dünyada bunu yapan endekslerle çalışan fazla ülke yok; ama bizim bunu yapmamız lazım” açıklamasını yaptı.
“İleride döviz azlığı yerine çokluğunu düşüneceğimiz döneme girebiliriz”
Öztrak, Türkiye bugün bir güven bunalımı yaşandığına bununla birlikte de istikrarsızlık olduğuna dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Bunu aşık enflasyonu bitirmek yeniden sürdürülebilir ekonomi politikası için ne yapmamız lazım? Demin bahsettiklerim yapısal tedbirler. Bunlar içinden yapılabilir olanları seçip 15 düzenleme konusunda çok hızlı adım atmalıyız. Çünkü oyunun kurallarının değişimi olduğunu hızlıca göstermeliyiz. Mevcut hükümet ve sistemle bu güven bunalımı aşılamaz, milletimiz seçimde bir tercih yapacak ve beklentilerle iyileştirme olacak. Seçimden sonra bunları yaptığımızda güven artacak ekonomik oyuncular da inanmaya başlayacak. Maliye politikasının borçlanmayı azdırmaması lazım. Bu söylediklerimin yanına uluslararası bir çaya koyarsak Avrupa Birliği üyeliği gibi olursa güçlü bir başlangıç yapmış oluruz. Bunu sağladığımız andan itibaren istikrar döngüsü başlıyor. Yani enflasyon düşüyor kur baskısı azalıyor gibi. İstikrar döngüsünü güçlendirdikten sonra kaliteli büyüme ve yatırım ortama geçmeliyiz. Artış sağlayacak düzenlemeleri gerçekleştirmeliyiz. Yatırım sürecinden dijital ve yeşil dönüşüm ağırlıklı hale de gelmeli. Sonuç istihdam ve ücretler arıyor aynı zamanda gelir düzeylerinde adalet oluşuyor. Türkiye eski döngüsünü kırıp yeni insan odaklı adaletli bir döngüye girmiş oluyor. Anayasa değişikliklerini yapmak zaman alır; ama 6’lı masada bazı politikalar hızla gündeme gelip kabul edilir. Bazı şeyler yapıldığında Türkiye kısa bir süre sonra döviz yokluğunu düşünmek yerine döviz çokluğunu düşünme noktasında gelebilir.”
Yücel, “Güneşin doğmasından hemen önceki zifiri karanlık gibi görüyoruz”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir’de Ekonomi Masası’nın ev sahipliğini yapan CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, ülke olarak zor günlerden geçtiğimizi söyleyerek, “Ekonomik kriz, hayat pahalılığı, işsizlik, her geçen gün etkisini daha da arttırıyor. Biz yaşanan tüm olumsuzlukları, bir doğum sancısı gibi, güneşin doğmasından hemen önceki zifiri karanlık gibi görüyoruz. Ve umudu büyütmek, ülkemizi karanlıktan aydınlığa çıkarmak için örgütlerimizle, yerel yönetimlerimizle, milletvekillerimizle ve genel merkezimizle çalışıyoruz. Bizlere bu çalışma azmini başta, Cumhuriyetimizin kurucusu değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, emperyalizme karşı verdikleri bağımsızlık mücadelesi, gericiliğe karşı verdikleri aydınlanma ve kalkınma mücadelesi veriyor. Bugün de hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek diyen, bu ülkeye huzuru, barışı ve adaleti getireceğiz diyen, Millet ittifakının ve 6'lı masanın kurulmasına öncülük ve önderlik eden Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu inancı ve kararlılığı veriyor” dedi.
Yücel, aklı ve bilimi rehber edinildiğinde dürüst, namuslu, çalışkan, üretken ve liyakatli kadrolarla bu ülkenin çözülemeyecek hiçbir sorunu olmadığını vurgulayarak, “İşte bu mücadelede, Genel Başkan yardımcımız Faik Öztrak başkanlığında, her biri kendi alanında bilgi, beceri, tecrübe ve liyakat sahibi isimlerden oluşan Ekonomi Masası Heyeti Türkiye'nin dört bir köşesine giderek Partimizin ekonomi politikalarını anlatıyor. Bugün de İzmir programının 2’nci gününde İş dünyasının ileri gelen isimleriyle bu salonda bir araya gelerek ekonominin yaşadığı sorunları nasıl düzeltebiliriz noktasında konuşacağız” diye konuştu.