CHP'li Purçu, "Romacted programına ilişkin hibe miktarı Romanlar için kullanılmadı mı?"
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman vatandaşların yerel düzeyde güçlendirilmesi ve iyi yönetişim uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla Türkiye Belediyeler Birliği ve Avrupa Konseyi ile iş birliği içinde yürütülmekte olan ROMACTED Programı'na ilişkin, İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
“Yapılan Çalışmalar Roman Vatandaşlar Üzerinde Neden Gözlenemiyor?”
Romacted Programı kapsamında AB ve Avrupa Konseyi’nden, temelde Roman vatandaşların demokratik katılımının arttırılması için Türkiye’ye gönderilen hibe miktarının, Roman vatandaşlar için kullanılmadığını iddia eden ve Romanlar açısından sürdürülebilir sonuçlar doğurmadığını söyleyen Purçu, “ROMACTED (Yerel Düzeyde İyi Yönetişimin ve Romanların Güçlendirilmesinin Teşvik Edilmesi) PROGRAMI, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği tarafından ortak bir şekilde uygulanan bölgesel bir projedir (Batı Balkanlar ve Türkiye). Uygulama süresi olarak, 2019-2023 aralığındaki tarihler belirlenmiştir. Programa ilişkin olarak Türkiye’ye hibe edilen bütçe miktarı yıllık 7.000.000 Euro’dur.” Diyerek program hakkında bilgi verdi.
Romacted Programının Aşamaları
ROMACTED I programına şu belediyeler katılmıştır: Şişli/İstanbul, Edirne, Ereğli, Konak/İzmir, Canik/ Samsun. Programın II. Aşamasına katılması beklenen Türk belediyeleri şunlardır: Gömeç, Uzunköprü, Akhisar, Muratlı, Gaziantep Büyükşehir, İstanbul Büyükşehir, Şişli, Edirne, Karadeniz Ereğli, Konak ve Canik (gösterge listesi).
ROMACTED Programının birinci aşaması olan ROMACTED 1 sona ermiş, ROMACTED 2’nin süresi ise devam etmektedir.
ROMACTED II, yerel yönetimlere Romanlara özgü boyutları/önlemleri ana akım yerel politikalara, bütçelere ve kamu hizmeti sunumuna ilişkin eylem planlarına entegre etmede yardımcı olmaya devam edecek ve böylece yerel Roman topluluklarının demokratik katılımını ve güçlendirilmesini artıracaktır. Bu programın yararlanıcıları belediyelerdir.
Romacted Programı için Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) uygulayıcı kurum olarak belirlenmiştir.
CHP İzmir Milletvekili Özcan PURÇU, ROMACTED Programı’na ilişkin olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğu soru önergesinde, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na şu soruları yöneltti:
Romacted Programı kapsamında arabulucu olarak katılım sağlayan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) nelerdir?
Bu Sivil Toplum Kuruluşlarına Romacted Programı için ayrılan bütçe miktarı nedir?
Söz konusu STK/STK’ların denetimi hangi kurum ve makamlar tarafından yapılmaktadır?
Romacted Programı’na katılım sağlayan bu STK/STK’lar hangi kriterlere göre, nasıl, kimler tarafından seçilmektedir?
Program kapsamında olan ilgili STK/STK’lar, Program’ın uygulama süresine dahil olan 2019-2021 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kez denetlenmiştir?
Romacted Programı kapsamında olan ilgili belediyeler hangi kriterlere göre, kimler tarafından seçilmiştir?
Söz konusu belediyelerin denetimi hangi kurum ve makamlar tarafından yapılmaktadır?
Program kapsamında olan ilgili belediyeler, Program’ın uygulama süresine dahil olan 2019-2021 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kez denetlenmiştir?
Romacted Programı kapsamında ilgili belediyeler ya da TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) tarafından, “program kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin” geri bildirim yapılmış mıdır? Yapılmış ise hangi belediyeler tarafından gönderilmiştir? Özet olarak belirtildiğinde, her belediye için ayrı ayrı belirtilmek üzere, Romacted Programı kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?
Romacted Programı kapsamında, Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından yapılan çalışmalar nelerdir?
Romacted Programı kapsamında, Avrupa Konseyi / Avrupa Birliği tarafından Türkiye’ye hibe edilen toplam 7.000.000 Euro’luk bütçe; 2019-2021 yılları arasında, yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere, hangi harcama kalemlerine ayrılarak harcanmıştır?
Romacted Programı kapsamında Trükiye’ye hibe edilen toplam bütçeden, belediyeler için ayrılan payın miktarı nedir? Bu fondan hangi belediye için ne kadar bütçe tahsis edilmiştir?
Romacted Programı kapsamında ulusal uygulayıcı kuruluş olarak görev alan Sıfır Ayrımcılık Derneği, hangi kriterlere göre, hangi kurum ve makamlar tarafından seçilmiştir?
Program kapsamında olan Sıfır Ayrımcılık Derneği, Program’ın uygulama süresine dahil olan 2019-2021 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kez denetlenmiştir?
Romacted Programı’nın her iki aşamasında da aynı STK’nın (Sıfır Ayrımcılık Derneği) görevlendirilmesinin gerekçesi nedir?
Roman hakları alanında çalışmalar yürüten diğer Sivil Toplum Kuruluşları’nın, Romacted Programı başlamadan önce yapılan ilandan haberi olmamıştır. Bu husus kurumunuzun/hükümetin bilgisi dahilinde midir?
Romacted Programı’na Sıfır Ayrımcılık Derneği dışındaki diğer STK’ların katılımının sağlanmamasının gerekçesi nedir?
Program kapsamında Türkiye’ye ödenen hibe miktarının, Roman vatandaşlara yönelik çalışmalarda kullanılmadığı iddiaları doğru mudur?
Romanların demokratik katılımının güçlendirilmesi amacıyla yürütülmekte olan Romacted Programı, tam olarak hangi tarihte uygulanmaya başlamıştır?
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından her yıl hazırlanan Türkiye’ye ilişkin İlerleme Raporları’na göre, Romanların Türkiye’deki durumuna ilişkin sorunlar devam etmektedir. Hükümet ve bazı STK’lar tarafından Romanlara Yönelik Projeler yürütülmesine rağmen, Türkiye’deki Romanların Durumuna İlişkin herhangi bir sorun alanında (eğitim, istihdam, barınma vb.) ilerleme kaydedilememesinin sebepleri, kurumunuz ya da denetleyici kurum tarafından araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular nelerdir?
Romacted Programı kapsamında belediyeler tarafından, belediyelere göre ayrı belirtilmek üzere kendi bütçelerinden ayrılmış ek kaynak miktarları nedir?
Romacted Programı kapsamında hükümet tarafından, 2019, 2020 ve 2021 yılının toplam bütçesinden ayrılmış toplam ek kaynak miktarı, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere nedir?