E-ticaret tekelleşiyor! Çinli firmalara 4 milyar dolara yakın vergi indirimi yapıldı

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin Meclis'te yasalaşan 'Tüketiciyi Koruma Kanunu'nu Gazete Pencere'ye değerlendirdi. Şevkin, "Halk vergi altında ezilirken bir takım e-ticaret devlerine ayrıcalıklar sağlanıyor" dedi.

Geçtiğimiz hafta e-ticaret devi Hepsiburada, Çinli bir firma tarafından desteklendiği iddia edilen Kazak bir firmaya satılmıştı. Hepsiburada'nın çoğunluk hisselerinin 1,2 milyar dolarlık bedelle Kazakistan'ın en büyük grubu Kaspi.kz'ye satılması için anlaşmaya varılmış, Kaspi.kz, Hepsiburada'nın hakim hissedarı olmuştu.

 

2018 yılında Hepsiburada gibi Trendyol da Çin merkezli bir e-ticaret platformu olan Alibaba tarafından 1 milyar 78 milyon dolar karşılığında satın alınmıştı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Meclis'te yasalaşan 'Tüketiciyi Koruma Kanunu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şevkin, söz konusu kanunun Çinli bir firmaya ayrıcalık sağladığını belirtti.

 

"Yatırım yapmadan sırf yapacak diye 132 milyarlık vergi indirimi yapıldı"

Çinli firmaya özel kanun çıkarıldığını belirten Şevkin, "132 milyar gibi vergi ayrıcalığı getiriliyor. Bakan Şimşek bütün ülkeleri gezerek para toplamaya çalışırken, kredi kartlarından vergi alınmaya çalışılırken, emekli inim inim inlemesine rağmen vergi kısıtlamasına gidilmezken, kalkıp hem Trendyol'a hem de Çinli otomobil firmasına yatırım yapmadan sırf yapacak diye 132 milyarlık vergi indirimi yapıldı" dedi.

 

"Bu firma tekelleşerek hem tüketiciyi hem küçük işletmeyi mağdur edecek"

Şevkin devamında, "Bize sürekli TOGG'u yerli ve milli otomobil diye pazarlamaya çalışırken, şimdi de bu rekabeti ortadan kaldırarak Çinli otomobil firmasına daha yatırım yapmadan vergi ayrıcalığı getirdiniz. Şimdi de benzer şekilde e-ticaret firmasına yine bir ayrıcalık getiriyorsunuz. Vatandaşın hazinesine girebilecek 100 milyarın üzerinde kaynak çok uluslu şirketlerin e-ticaret firmalarına aktarılıyor. Bu firma tekelleşerek hem tüketiciyi hem küçük işletmeyi mağdur edecek. Hem de ihracatı olmayan yerli e-ticaret firmaları eğer ihracat yapmıyorsa daha fazla lisans bedeli durumunda kalacaklar.

 

Halk vergi altında ezilirken, bir cinnet hali dolaşıyorken; bir takım e-ticaret devlerine, otomobil devlerine, BYD ve Cherry'e ayrıcalıklar sağlanmış oluyor" ifadelerini kullandı.