GÜMRÜKÇÜ: BAŞKANLARIN ARKASINDA DURAN ÖRGÜT, ÖRGÜTÜN ARKASINDA DURAN BELEDİYE BAŞKANI YARATMAMIZ GEREKİYOR
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Katıldığı televizyon programında kurultay sürecini değerlendirdi ve samimi açıklamalara imza attı. Çiğli'nin de artık farklı bir kent olacağını söyleyen Gümrükçü, 2020'den itibaren başkanlara da not verileceğini söyledi
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Turuncu TV’de yayınlanan Turuncu Gündem Programı’nın konuğu oldu. Söz, halktan bir belediye başkanı olduğu konusuna gelince de Gümrükçü, makam ve mevkiinin insanı bozabileceğini bunun insanın doğasında olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “İşte buna karşı ilaç da insanların içerisinde olmak başkan olmadan önceki alışkanlıklarınızı değiştirmemek. 20 yıllık siyasi hayatımda ben böyle bir formül geliştirdim. Başkan olmadan önce nasıl yaşıyorsan başkan olduktan sonra da öyle yaşamaya devam etmelisin. Dolmuşa, vapura binmek dolayısıyla bizim içinde bir tedavi. Ama otobüse binmemişim yakın zamanda ona da bineceğim. Twitterdan bir arkadaşımız Çiğli’den Alsancak’a giden 820’ye binmemi istemiş. Başkanım şu saat aralıklarında 820’ye bin yazmış. Ona da bineceğiz.”
‘HALKIN İÇİNDE OLMAK BAŞARIYI DA GETİRİYOR’
Halkın içerisinde olduğunda sorunu daha doğru tespit edebildiğine dikkat çeken Başkan Gümrükçü, “Sorunu sahada yerinde görmezseniz, o duyguyu paylaşmazsanız, insanların baktığı erden olaya bakmazsanız, sorunu doğru kavrayamazsınız, doğru kavrayamadığınız bir soruna da doğru çözüm bulamazsınız. Dolayısıyla sokakta vatandaşla beraber olmanın da bir avantajı var ve başarıyı da getiren unsurlardan bir tanesi kesinlikle budur” dedi.
İLÇE ÖRGÜTÜ KARAR VERİR’
Kurultay sürecini de değerlendiren Gümrükçü, 20 yıllık siyasi hayatında ilk kez süreci uzaktan izlediğini ve çok da takip edemediğini belirtti. Gümrükçü, “Çiğli’de 305 delege seçildi ve normalde herkesi tanırım ama şu an gerçekten de bakmadım. Önümüzdeki hafta Çiğli’de seçim tamamlanıyor ve o zaman bir bakarım kim delege olmuş kim olmamış. Çiğli’de süreç tarihinde olmadığı kadar sükunet içerisinde geçiyor. Bu bizim yarattığımız iklimden kaynaklanıyordur diye düşünüyorum ve bu da bana mutluluk veriyor. CHP’de kimin ilçe başkanı olup olmayacağına belediye başkanları değil örgüt karar verir bizim anlayışımız bu. Önümüzdeki süreçte de Çiğli özelinde ilçe örgütü, il özelinde de il örgütü kararını verecektir” diye konuştu.
‘BAŞKANLAR BU SÜRECE MÜDAHİL OLMAMALI’
Başkanların bu sürece müdahil olmaması gerektiğine vurgu yapan Utku Gümrükçü, “Normalde başkanlar bu sürece müdahil olmamalıdır ve doğrusu da budur. Partinin artık bazı şeylerin farkına varması lazım. CHP yüzde 25’i geçemez denilen bir parti olmaktan çıktı. Türkiye’de gerçekleşen seçimlerden sonra Büyükşehirlerin tamamını alan, artık iktidar alternatifi bir partiyiz. Olası bir erken seçimde de CHP’nin aday gösterdiği bir kişinin Cumhurbaşkanlığını kazanması da gündemde. Dolayısıyla bu kavga gürültüleri de bir kenara bırakmamız lazım. Kimin ilçe veya il başkanı olacağından çok geldiğinde ne yapacağı önemli. CHP örgütünün artık bu doğrultuda kararlar vermesi önemli. Bizim de belediye başkanları olarak partinin aldığı kararın arkasında durmamız lazım. Yani, başkanların arkasında duran örgüt, örgütün arkasında duran belediye başkanı yaratmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘BAŞKANLARIN KARNELERİNE BAKILACAK, ŞİKAYETLER DİNLENECEK’
CHP’nin ikinci çalıştayının 21 Kasım Perşembe günü İzmir’de yapılacağını hatırlatan Gümrükçü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Afyon’da 12 konu başlığı üzerinde durduk; belediye başkanının özellikleri nelerdir? Başarılı belediye başkanı, başarılı siyasetçi nasıl olunur? Belediye başkanları kendilerini tarif ettiler ve nasıl başkan olmamız gerektiğini o masada tartıştık. Toplantı sonucunda bir rapor çıktı ve Sayın Genel Başkanımızın da bazı talimatları oldu. Şimdi bu süreçte başkanlığımızın 7’nci ayında da bir durum değerlendirmesi gerçekleş iteceğiz. Başkanların karnesi nedir? Şikayetler geliyor mu gelmiyor mu? 7 ayda başkanlar genel olarak ne yaptılar? Bundan sonra ne yapmaları gerekiyor? Öte yandan ekonomik krizdeyiz ve belediyelerin de parası yok; bunu nasıl giderebiliriz? Yabancı fonlar Dünya Bankası, bu yabancı fonları belediyeler nasıl kullanabilir? Kanuni hükümlülüklerimiz var, uymamız gereken mevzuatlar mevcut. Geçmişte yapılmış hataları göstererek doğrusu şu diye gösterilecek. Perşembe günü başlıyor, cuma, cumartesi de devam edecek. Sayın Genel Başkanımızı burada ağırlayacağız. Bir ilk de ilk defa Sosyal Demokratlar Sendikası kuruldu, (SODEMSAN) onun da perşembe günü genel kurulu yapılacak, Sayın Genel Başkanımız Karabağlar’da da bir açılışa katılacak ve Çiğli’de de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çöpten elektrik üretme projesini de açılışını gerçekleştirecek.”
‘BAŞKANLAR DENETLENMELİ’
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarının üzerine titrediğine vurgu yapan Gümrükçü, “Başkanlar üzerinde de bir otorite kurmaya çalışıyor. Ben parti içi toplantılarda da söyledim; ‘partinin belediye başkanları üzerinde bir otorite kurması gerekiyor’. Partinin denetlenmesi lazım. Küçük büyük demeden başkanları birer bakan gibi düşünün bu hükümetin bir de başı var oda CHP Genel Başkanı. Biz parti politikası doğrultusunda hareket ediyor muyuz etmiyor muyuz? Toplumun beklentileri neler? Çiğli’nin sorunlarına hakimiyiz değil miyiz? Bunların denetlenmesi gerekiyor. Bu toplantılarda bunun disipline dilmesini sağlayan toplantılardır” dedi.
‘İYİ BİR TAKIMIZ’
31 Mart sonrasından hem İzmir’deki hem de diğer illerdeki başkanları da değerlendiren Başkan Utku Gümrükçü, “Aslında diğer illeri çok fazla takip edemiyorum, sosyal medyadan takip ettiğim kadarıyla Zeydan Karalar, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş gibi başkanlarımızın iyi bir yol izlediğini görüyorum. İzmir özelinde de geçen dönemden çok az belediye başkanımız devam ediyor. Yeni bir kadroyla İzmir halkının karşısındayız ve biz iz de iyi bir maç yapmaya çalışıyoruz. Gördüğüm kadarıyla tüm arakadalar kendini vatandaştan ayırmayan başkanlardan oluşuyor. En önemlisi de hepsi CHP’de alın teri dökmüş arkadaşlar; ben dahil 12 kişi ilçe başkanlığı yapmış, Ali Başkan il başkanlığından gelen bir isim. Diğer arkadaşlarımız il yönetim kurulunda, meclis üyeliğinde bulunmuş kişiler. Büyükşehir Belediye Başkanımızda ilçe belediye başkanlığından geldiği için konuya çok hakim. İyi bir takımız ve 7 ayda sahada da fena değiliz” diye konuştu.
‘BAŞKANLARIN NOTU 2020’DEN İTİBAREN VERİLMEYE BAŞLANACAK’
Belediyede bütçe olmaması konusunu da değerlendiren Gümrükçü, Türk siyasetinde bir gelenektir, başkanlığa gelen kişiler belediye başkanlığının ilk üç ayında yatırımlar yapmak, daha popüler olmak için kasada olan biten her şeyi harcarlar. Dolayısıyla bu sadece CHP’li belediyelerin değil, başkan değiştiren tüm belediyelerin başına gelmiştir, kasada para yok. Başkan değişti de kötü başkan mıydı? Bunu tartışmanın kimseye faydası yok. Borç açıklamaya kalkarsak; sadece belediyenin borcu 320 milyon bütçemizin iki katına denk geliyor. Şirket borçlarını da koyaraysak 320 milyonun 3 ve 4 katı borcu olan bir belediyeyiz. Ama biz buraya sızlanmaya gelmedik. Elbette kamuoyunu bilgilendirmemiz gerek ama bu makam icra makamı ilk yıl bütçesi yok derler Ama 2020 ile 2024’ten itibaren belediye başkanının tam değerlendirileceği zamandır. Yapılan yatırımlar, tasarruflar artık rüştünü ispat ettiğin dönemdir. 2020’den itibaren bunları konuşmamak lazım. 2020 bütçesini yeni başkan şekillendirmiş dolayısıyla bu konuları bu yılda bırakmak lazım. Siyasi tecrübemde şunu gösteriyor ki başkanların notu 2020’den itibaren verilmeye başlanacak” dedi.
ÇİĞLİ DÜNYA İLE KUCAKLAŞAN BİR KENT OLACAK
Çiğli’de 2020’den itibaren her şeyin farklı olacağını aktaran Gümrükçü, Çiğli2nin dünya çapında bir kent olacağını ve bulunan eksikliklerinde giderileceğini ifade etti. Gümrükçü, “Çiğli kendi içine kapalı, İzmir’le tam bütünleşememiş bir kent. Çiğli İzmir’in içinde ve kapalı bir yapı İzmir’le, Türkiye’yle ve dünya ile kucaklaşan bir Çiğli yaratma vizyonumuz var. Çünkü Kuş Cenneti gibi bir güzelliğimiz bulunuyor. Avrupa’nın en büyük Doğal Yaşam Parkı’na Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi’ne 10 binin üzerinde öğrencisi bulunan Katip Çelebi Üniversitesi’ne Çiğli Bölge Hastanesi gibi birçok olumlu özelliğe sahibiz. Bunlara vurgu yapan, büyüten bir anlayışımız olacak. Çiğli’yi önce İzmir’le sonra Türkiye’yle sonda dünya ile kucaklaştıracağız. Ufku olan, dünyaya açılan Çiğli olacak. 3 tane de eksiğimiz var; İnsani Gelişme Vakfı tarafından ilçe belediyeleri 7 kritere göre değerlendiriliyor ve gelişmişlik sıralaması açıklanıyor. Bu bizim siyasi kampanyamızda da vardı. Türkiye’nin en gelişmiş 20 belediyesinden 18’i CHP’li belediyeler yönetiyor. Karşıyaka, Bornova, Bakırköy, Beşiktaş gibi. Çiğli ise 60’ncı sırada 7 kriterden 3 tanesi ortalamanın altında; Birisi Kültürel hayatın zayıf olması diğeri altyapı, park, bahçe, meydan eksikliği sonuncusu da sosyal desteklerin az olması; engellilere, kadınlara, dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapılmaması. Biz bunları aldık ve çalışmaya başladık. Parklar yapıyoruz, dünde söz verdim bundan sonra 2020’de 2 ayda bir mutlaka bir park açacağız hatta ayda bir yeşil alan, çay bahçesi yapacağız. Kültürel hayatta da bir canlılık yarattık sempozyumundan, tiyatrosuna, sinemasına, konserine kadar. Mahallere kadar sinemayı götürdük. Kendi tırımız var açılıyor ve sahne oluyor. Yaz konserleri, yaz sineması, çocuk tiyatrosu gibi etkinlikler gerçekleştirdik. 2020’de dezavantajlı bireylerle ilgili çalışacağız. Bunları yükseltirsek çiğli 60’ncı, 702ncı sıradan 50’nci sıraya çıkacaktır. Gönül ister ki kaynakta yaratabilirsek ilk 20’ye girelim. Birkaç festival yapabiliriz. Makedonya’da Çaşka Belediyesi ile kardeş belediyeyiz 23 Nisanda 3 günlük festival yapabiliriz. Balkan Festivali… Anadolu Ozanlar Geleneğini yaşatacak bir şey de düşünüyoruz. Kitap Fuarı yapabilir miyiz diye de çalışıyoruz. Kuş Cenneti Festivali’ni de yeniden hayata geçirmek için çalışmalar sürdürüyoruz. Eskiden Kuş Cenneti Festivali varmış; ama onu uluslararası yapmamız lazım. Eskiden yapılıyormuş yeniden yapabilmek için dersimizi çalışıyoruz” diye konuştu.