Hayatını Foça Karası üzümünü canlandırmaya adamıştı!

İzmir'in Foça İlçesi'nde unutulmaya yüz tutmuş ve geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan Foça Karası üzümünü yeniden yaşatmaya başlayan, yaygınlaşması için kurduğu bağda ürettiği asma çeliklerini ücretsiz dağıtan, çok sayıda bağ kurulmasına öncülük ve rehberlik eden, Foça Karası'ndan başta şarap olmak üzere pek çok ürün elde edilmesini sağlayan Volkan Sucukçu hayata veda etti. Volkan Sucukçu bugün Foça yeni Kabristan'da gözyaşları arasında toprağa verildi.

Emekli Deniz Piyade Albay’ı olan 71 yaşındaki Volkan Sucukçu bir süredir kolon kanseriyle mücadele ediyordu. 17 Ocak’ta ameliyat olan Sucukçu’nun kemoterapi tedavisi sürüyordu. Tedavi gördüğü hastanede dün (İzmir Kent Hastanesi) son nefesini veren Volkan Sucukçu için bugün Foça’da pandemi önlemleri kapsamında cenaze töreni yapıldı. İcra edilen askeri törenin ardından, cenaze namazı kılındı. Sucukçu’nun naaşı dualar ve gözyaşlarıyla Yeni Kabristan’da toprağa verildi.

AVRUPA ŞARAP KONSEYİ ÜYESİ   

Volkan Sucukçu 1998 yılında emekli olduktan sonra kendisini tarihi dökümanlardan öğrendiği Foça Karası üzümünü yeniden canlandırma çalışmalarına adadı. Fransa (Bordeaux), Almanya ve İsviçre’de şarap eğitimlerine katıldı. Bu ürünün başta Fransa ve İtalya’da bağcılık ve şarapçılık camiasınca çok iyi bilindiğini tespit etti. Foça Karası’nın, Foçanın kalkınması ve tanıtılması için lokomotif ürünlerden biri olacağını savundu. İlçe merkezine çok yakın bir bölgede bağ kurdu. Bu bağda ürettiği asma çeliklerini ücretsiz olarak yerli, yabancı, meraklı herkese dağıttı. Kalitesini ve verimliliğini gören firmalar bölgede bağlar ve şarap üretim tesisleri kurdular. İlçe içinde olduğu gibi, ilçe dışında bazı yerlerdede aynı isimli kafeler, şarap evleri açıldı. Foça Yerel Pazarı’nın İtalya merkezli Uluslararası Slow Food Hareketince Türkiye’nin ilk Yeryüzü Pazarı ilan edilmesinde çok önemli rol oynadı. Kabuller sırasında gelen yabancı heyetlere (akıcı İngilizcesiyle) bağında verdiği konferanslarla Foça’nın ve Foça Karası’nın önemini kabul ettirdi. Daha sonra Uluslararası etkinliklerde Avrupa Şarap Konseyi üyesi olarak Avrupa’nın çeşitli kentlerinde konferanslar verdi, sunumlar yaptı. Tadım uzmanı olarak uluslararası düzeyde aranan isimlerden biri oldu. Sucukçu dileyen gruplara ve vatandaşlara yutiçinde düzenlediği etkinliklerle Foça Karası’^nın yanısıra Sultaniye ve Öküzgözü üzümlerinden ev şarabı ve diğer ürünlerin yapımını uygulamalı olarak öğretti.    

TÜRK ÜZÜMLERİNİ KULLANMAK GEREKLİ

Volkan Sucukçu etkinliklerde, her üzümden şarap yapılabileceğini, ama şarap yapmak için mutlaka Türk üzümlerinin kullanılması gerektiğine özellikle vurgu yapardı. 2013 yılındaki bir etkinlikte kendisini “Ben Foça karası adaptasyon seleksiyon bağını yapıyorum. Eğitimimi Almanya ve Fransa’da aldım, hala alıyorum. Oralarda hasatlara katılıyorum. Son altı yıldır Avrupa Şarap Konseyi üyesiyim. Edindiğim bilgileri burada ilgililere aktarıyorum. Başlangıçta hiç yokken 14 yılda kurulan bağlar ve elde edilen verim önemli miktarlara ulaştı. Bundan mutluluk duyuyorum. Şarap; bu topraklardan batıya açılan en önemli ürünlerden biridir ve büyük ekonomik değeri vardır. Anadolu üzümün anavatanı, şarap bu toprakların ürünüdür. İlkçağlarda tüm dünyaya dağıtım Foça üzerinden yapılırdı. Bu gün Almanya’dan, Fransa’dan, İtalya’dan bu tarihçeyi bilenler bize teşekküre geliyorlar” demişti.