İlacı devlet karşılasa bile eczaneye giden artık bu parayı ödeyecek
Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile sağlık hizmetlerinden alınacak katılım payı tutarları değişti. Belirlenen yeni kesinti tutarları, halihazırda SGK'dan maaş alan emeklilerin aylıklarından tahsil edilirken, emekli olmayanlar ise kesinti ücretlerini eczanelerden ilaç aldıkları sırada ödeyecek. Eczacılar değişikliğe tepki gösterirken, vatandaşlar ile karşı karşıya bırakıldıklarını belirtti.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile muayene katılım payı tutarlarında değişikliğe gidildiği ilan edildi.
Düzenleme ile birlikte halihazırda 6 TL olan 'İkinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında' muayene katılım payı 20 liraya, üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 liradan 45 liraya, özel hastanelerde ise 8 liradan 50 liraya yükseltildi.
EMEKLİNİN MAAŞINDAN, VATANDAŞIN CEBİNDEN KESİLECEK
Söz konusu düzenleme sonucunda zamlanan yeni muayene katılım payı ücretleri, SGK'dan maaş alan vatandaşların aylıklarından tahsil edilecek. Bu kapsamın dışında kalanlar ise, muayene katılım paylarını reçetelerini temin edecekleri sırada eczaneye ödemek zorunda kalacaklar. Alınacak ilaç SGK'nın ödeme listesinde bulunsa bile, katılım payını ödemeyen vatandaşlara ilaç verilmeyecek. Bu duruma isyan eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “Eczacılar olarak zaten muayene ücreti konusunda vatandaşla karşı karşıya bırakıldık. Şimdi bir de artan ücretler sonucunda nasıl bir durumda kalacağız bilemiyoruz” dedi.
"ECZANELER, VEZNE OLARAK KULLANILIYOR"
Saydan açıklamasında şunları söyledi:
“SGK'lı vatandaşların muayene ücretlerini tahsil etmek asla bizim görevimiz olamaz. Bu angaryadır, bizlerin görevi eczanelerimizde vatandaşlarımıza ilaç ve danışmanlık hizmeti vermektir. Eczanelerimiz Kurumun muayene ücretlerinin tahsil yeri olamaz. Hasta vatandaşlarımız haklı olarak soruyor: “Beni sen mi muayene ettin, neden sen alıyorsun?“ Hastanelerden tahsilinin zor olduğu gerekçesi ile kurum tarafından bu talebimiz sürekli reddedilmiştir. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde vezneler olmasına rağmen 30 bin eczane muayene tahsil veznesi olarak kullanılıyor.
"MUAYENE ÜCRETİ TAHSİL ETMEK İSTEMİYORUZ"
Hastaneye giden vatandaşımız eczanemize geldiğinde o günkü muayene ücreti çıkmıyor. Hastane ne zaman fatura keserse bu da yaklaşık olarak en az 1 ay veya daha fazla olmaktadır. Vatandaş hastaneye gidip eczanemize geldiğinde o günkü muayene olduğu ücret değil, varsa eski muayene ücretleri çıkıyor. Bu da hastalarla bizi karşı karşıya getiriyor. İlaç danışmanlığı yerine “muayene ücreti danışmanlığı ve tahsildarlığı” görevi yapıyoruz.
Vatandaş bilmeli ki; muayene katılım payını, ilaç katılım payı ücretlerini eczanelerimize SGK istediği için ödüyorlar. Sosyal güvenlik kurumu eczanelerimiz aracılığı ile hastanelerin muayene ve reçete başına alınan ücretleri eczacılara tahsil ettiriyor. Bizler muayene ücreti tahsil etmek istemiyoruz.