Instagram endişeler arasında yeni özelliğini duyurdu

Meta'nın açıklamasına göre Instagram'da 18 yaş altı kullanıcılar için geliştirilmiş gizlilik ve ebeveyn kontrolleriyle donatılmış yeni hesaplar sunulmaya başlandı. Bu önemli güncelleme, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik artan endişelere karşı bir adım olarak hayata geçirildi.

Meta, tüm 18 yaş altı Instagram hesaplarını otomatik olarak "Genç Hesapları"na geçirecek. Bu hesaplar varsayılan olarak gizli olacak. Şirketin açıklamasına göre, genç kullanıcılar yalnızca takip ettikleri veya halihazırda bağlantılı oldukları kişilerden mesaj alabilecek ve etiketlenebilecek. Ayrıca, hassas içerik ayarları en kısıtlayıcı seviyeye getirilecek.

 

AYARLAR EBEVEYN İZNİYLE DEĞİŞTİRİLECEK

16 yaş altındaki kullanıcılar, bu varsayılan ayarları yalnızca ebeveyn izniyle değiştirebilecek. Ebeveynler, çocuklarının kimlerle etkileşimde bulunduğunu izleyebilecek ve uygulamayı kullanma sürelerini sınırlayabilecekleri bir dizi ayara sahip olacak. Birçok çalışma, sosyal medya kullanımını genç kullanıcılar arasında depresyon, anksiyete ve öğrenme bozukluklarıyla ilişkilendiriyor.

 

33 EYALETTE DAVA AÇILMIŞTI

Meta, ByteDance'in TikTok'u ve Google'ın YouTube'u, sosyal medyanın bağımlılık yapıcı doğasına ilişkin olarak çocuklar ve okullar adına açılan yüzlerce davayla karşı karşıya. Geçen yıl, aralarında California ve New York’un da bulunduğu 33 ABD eyaleti, Meta'yı platformlarının tehlikeleri hakkında kamuoyunu yanıltmakla suçlayarak dava açmıştı.

 

Facebook, Instagram ve TikTok gibi büyük platformlar, 13 yaş ve üstü kullanıcıların kayıt olmasına izin veriyor. Meta'nın bu adımı, üç yıl önce gençler için özel olarak tasarlanan Instagram uygulamasını güvenlik endişeleri nedeniyle geliştirmekten vazgeçmesinden sonra geldi.

 

Temmuz ayında ABD Senatosu, sosyal medya şirketlerinin platformlarının çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerinden sorumlu olmalarını zorunlu kılan "Çocuklar İçin Çevrimiçi Güvenlik Yasası" ve "Çocukların ve Gençlerin Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası" adlı iki çevrimiçi güvenlik yasasını görüşmüştü.

 

60 DAKİKA SONRA UYARI GELECEK

Güncelleme kapsamında, 18 yaş altındaki Instagram kullanıcıları her gün 60 dakikanın ardından uygulamayı kapatmaları konusunda bilgilendirilecek. Ayrıca, gece boyunca bildirimleri sessize alan varsayılan bir uyku modu da sunulacak.

 

Meta, belirlenen kullanıcıları ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya'da 60 gün içinde genç hesaplarına geçireceğini, Avrupa Birliği’nde ise bu geçişin yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini duyurdu. Dünyanın geri kalanındaki gençler ise Ocak ayında genç hesaplarına geçiş yapmaya başlayacak.