İşçiye 4+4 Zulmü
Kamuda kadroya alınan taşeron işçilerinin asgari ücrete gelen zamdan yararlanıp yararlanamayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Sendikalar tepkili
Asgari ücrete yüzde 26 oranında zam yapılmasının ardından, kadroya geçirilen yüz binlerce kamu taşeron işçisinin bu zamdan yararlanıp yararlanamayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. İşçiler, ciddi hak kaybı tehlikesiyle karşı karşıya.
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenleme kapsamında geçen nisan ayında kamu kurumlarında çalışan yüz binlerce taşeron işçisi merkezi idareye, belediyelerde çalışan yüz binlerce taşeron işçisi ise belediye şirketlerine geçirildi. Sendikaların itirazlarına karşın bu işçilerin özgür toplu pazarlık ve toplu sözleşme hakkı engellendi. İşçilerin ekonomik ve sosyal hakları, 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından bağıtlanan toplu sözleşmeye göre düzenlendi. Buna göre, 2020 yılına kadar işçilerin ücretlerine her 6 ayda bir yalnızca yüzde 4 oranında zam yapılacak.
Peki, bu işçiler asgari ücrete yapılan zamdan yararlanabilecek mi? İşçilerin önemli bir bölümü için belirsizlik söz konusu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Sosyal Hizmet ve Çalışma Bakanlığı arasında yapıldığı ileri sürülen ve kamuoyuna da yansıyan bir yazışmada, asgari ücretteki artıştan kadroya geçirilen taşeron işçilerinin yararlanamayacağı yönünde ifadeler yer aldı. Söz konusu yazıda, taşerondan kadroya geçen işçilerin asgari ücretle ilişkisinin koptuğu, bu nedenle söz konusu personele 1 Ocak 2019’da sadece yüzde 4 zam uygulanacağı belirtildi. Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı’nın bir belediyeye gönderdiği görüş yazısında da benzer ifadeler kullanıldı.
Taşeron işçileri kadroya alınmadan önce, kurumların büyük kısmında ücretler sabit bir rakam üzerinden değil, ‘Asgari ücretin yüzde 20 fazlası’, ‘50 fazlası’ şeklinde düzenlenmişti. İşçiler kadroya alınırken kimi kurumlar ücreti sabit tutara çevirdi, ancak kurumların çoğu asgari ücrete endeksli uygulamaya devam etti. Bakanlıkların görüş yazılarına göre, ücreti sabit tutara çevrilen işçiler asgari ücret artışından yararlandırılmayacak. Asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçilerin durumu ise belirsizliğini koruyor. Bakanlıkların konuya çözüm aradığı belirtiliyor.
Bu duruma tepki gösteren sendikalar ise kadroya alınan tüm taşeron işçilerinin asgari ücret zammından yararlanmasını istiyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Taşeronda çalışırken asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçilerin ücretleri, yeni asgari ücrete göre güncellenmezse yasal asgari ücret seviyesine düşecek. Yani işçilere merkezi idarelerde taşeron işçisiyken verilen asgari ücret farkı, bugün kadroya geçtikleri için verilmeyecek” dedi. Belediye şirketlerine geçirilen işçilere asgari ücret farkının ödenmesinin ise zorunluluk olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “4+4 zam uygulamasından acilen vazgeçilmeli, merkezi idareye ve belediye şirketlerine geçirilen işçilerin özgür toplu sözleşme hakkını sağlayacak yasal düzenleme yapılmalı. Ocak ayından itibaren ayrımsız tüm işçilere asgari ücret farkı yansıtılmalı” ifadelerini kullandı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de yazılı açıklama yaparak belirsizliğin derhal giderilmesini istedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı arasında yapıldığı ileri sürülen yazışmaya göre işçilere asgari ücret farkı verilmeyeceğini kaydeden Gürer, “Bu iddialar doğru ise taşerondan kadroya geçen işçiler ciddi bir mağduriyet yaşar. Bu konuda ilgili bakanlıkların bir açıklama yaparak, taşeron işçilerinin yaşadığı endişeyi sonlandırması gerekiyor. Şayet ilgili hükümlerde taşerondan kadroya geçen işçilerin yeni asgari ücretten yararlanamayacakları yönünde bir düzenleme var ise bu düzenlemenin işçiler lehine yeniden oluşturulması için bir an önce adım atılmalı” dedi.