İstismara karşı çözüm ABD modeli

Çocuğa yönelik cinsel istismarların önlenebilmesi için pedofililerin hadım edilmesi gerektiğini savunan Şarman, 'ABD'de kimyasal hadım etme ve suçlunun toplum önünde ifşa cezası söz konusu' dedi...

ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç ve İsviçre’de cinsel istismar suçlarına yönelik kanuni düzenlemeleri ve yaptırımları inceleyen avukat Ceren Şarman, Türkiye’de de son dönemde sık sık gündeme gelen çocuğa yönelik cinsel istismarların önlenebilmesi için pedofililerin hadım edilmesi gerektiği görüşünde, “Türkiye ABD’deki sistemi örnek almalı. Kesinlikle bilinmelidir ki, çocuklara yönelik cinsel istismar suçu işleyenler pedofili denen hastalıklı kişilerdir. Suçluların önüne geçebilmek için mutlaka hadım edilmeleri gerekiyor. Hadım ederken kimyasal yöntem uygulanmalı. Suçluyu ifşa etme yöntemi de Türkiye’de hayata geçirilmeli. Suçlular toplum önünde deşifre edilerek, aileler bu kişilerden çocuklarını uzak tutarak korumalı.”

‘Suçu tekrarlıyorlar’

“Ceza Kanunu’nda Çocukların Cinsel İstismarı Suçu” konusunda yüksek lisans tezi hazırlayan avukat Ceren Şarman, New York’a giderek NYU, Fordham ve Columbia üniversitelerinin hukuk fakültelerinde araştırmalarda bulundu. “Soruşturma ve kovuşturma aşaması en hassas ve zor olan suç cinsel istismar suçudur. Çünkü karşınızda hayatının en travmatik olayını yaşamış bir çocuk vardır” diyen Şarman, suça yönelik ABD’deki uygulamaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor:

“ABD’nin birçok eyaletinde kimyasal hadım etme ve suçlunun toplum önünde ifşa cezası söz konusu. Genel itibarıyla ceza alıp, hapis yatanlar tahliye edildikten sonra bu suçu tekrar işliyorlar. Çocuklara yönelik cinsel istismarın sadece hapis cezasıyla önlenmesi mümkün değil. Hatta idam bile yetersiz bir cezai yöntem. ABD’nin birçok eyaletinde suçlulara aynı zamanda hapis cezası ve belirli süreler boyunca toplum önünde deşifre edilme cezaları da uygulanıyor. Cezasını çeken ve kimyasal hadım yöntemi uygulanan kişilerin işe giderken giydikleri elbiselerde ‘Cinsel istismar hükümlüsüyüm’ ibaresi yeralıyor. Bazı suçluların da evinin kapısına bu tür ifşa edici tabelalar asılarak, ‘Burada cinsel istismar hükümlüsü oturmaktadır. Çocuklarınızı yaklaştırmayın gibi ibarelere’ yer veriliyor. Aynı uyarı yazıları suçuların araç kapılarına da yapıştırılıyor. AB’deki cezai uygulamalar ise hapisle sınırlı. Ancak İngiltere’de cinsel suçlar için ayrı bir kanun var. Müebbet cezası birçok AB ülkesinde uygulanıyor.”

Aileler ne yapmalı?

Şarman’ın ailelere yönelik uyarıları ise şöyle:

“Aileler çocuklarına yaşına uygun eğitim vermeliler. Çocuklar mutlaka ‘Sen bireysin. Senin bedenin sana ait. Hiç kimse senin bedenine dokunup bakamaz’ şeklinde bilinçlendirilmeli. En önemlisi de çocuğunuza ‘hayır’ demeyi öğretmeniz. Çocuğun cinsellik, cinsel organlar ve kişisel mahremiyet konularında yaşına ve gelişimsel düzeyine uygun bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Eğer çocuk cinselliğin ayıp ve yasak bir kavram olduğunu düşünürse, cinsel istismara uğradığı takdirde ayıp olacağı düşüncesiyle istismarı açığa vuramayabilir.”