İzmir Barosu'ndan 'hukuksuzluk' açıklaması: "İzmir'de yaşanan bu sorunlar, Türkiye'de neler yaşandığını düşündürüyor"
İzmir Barosu, 14 Mayıs seçimlerinde yaşanan usulsüzlüklere yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Şimşek, "Tarihte ilk defa bu kadar büyük bir örgütlenme yaşandı" dedi.
İzmir Barosu, 14 Mayıs günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yaşanan hukuksuzluklarlarla ilgili basın açıklaması düzenledi. İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Şimşek, seçimlerde görev alan avukatların yaşanan şaibeli durumların büyük çoğunluğuyla mücadele ettiğini belirtti. Şimşek, 'her okula bir avukat' projesi kapsamında İzmir'deki tüm okullara ulaştıklarını dile getirirken, görev alan İzmir Barosu avukatlarına teşekkürlerini iletti.
"KOLLUK KUVVETLERİ HER YERDEYDİ"
Şimşek, seçim günü yaşanan en belirgin sorunun kolluk kuvvetlerinin birçok bölgede görülmesi olduğunu söyledi. Sahada yalnızca 142 numaralı belgeyle görevlendirilen kolluk kuvvetlerinin bulunabileceğini söyleyen Şimşek, seçim gününde TOMA'ların da sahada görüldüğü yerler olduğunu belirtti.
Şimşek konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Şimdi biz biliyoruz ki sandık alanında, sahada 142 nolu belgeyle görevlendirilen kolluk kuvvetleri bulunabilir, bina bahçesinde. Ancak o gün yığınla başka yerden getirilmiş kolluk kuvvetleri vardı. Hatta bahçede TOMA'nın yaklaştığı yerler oldu. Meslektaşlarımız bunları çıkarttı. Gördüğümüz hepsine elbette müdahale edildi. Ancak bunun İzmir'de olması, Türkiye'de neler yaşandı sorusunu ortaya çıkartıyor."
"SANDIK KURULU OLUŞMADAN AÇILAN TORBALAR VARDI"
Şimşek, seçim günü yaşanan önemli sorunlardan birinin de mühürlü torbaların sandık kurulu oluşmadan açılması olduğunu söyledi. Bu konuyla ilgili de gerekli müdahalelerin yapıldığını söyleyen Şimşek, "Mühürlü torbalar, sandık kurulları oluşmadan açılamaz. Ancak sandık kurulu başkanları bunları açarak getirmiş ya da orada açmış ancak kurul oluşmadan açmış. Bunlarla ilgili elbette yine müdahaleler yapıldı. Torbaların açık olması ciddi bir sorundu” diye konuştu.
"MÜŞAHİTLERİ İÇERİ ALMAK İSTEMEDİLER"
Şimşek, görevli müşahitlerin içeri alınmasına engel olunduğunu söylerken şöyle konuştu:
"Müşahitler de içeri alınmak istenmedi. Dediler ki 'siz 5'ten sonra gelebilirsiniz, sadece oy sayımına katılabilirsiniz.' Bunlardan daha sonra içeri girebilenler oldu. Peki içeri girdi, ne oldu? Sandık kurulları 2 kişi. 2 kişiyle sandık kurulu oluşmaz, en az 4 kişiyle oluşur ama 2 kişiyle oluşan sandık kurulları oldu. Mühürleme yapmaya çalışanlar oldu. 4 kişi oluştuktan sonra yemin edildikten sonra içeri başka sandık kurulu üyesi alınamaz, alınanlar oldu. Müşahitler içeriye alınmadığı için yedeklememin yapılamadığı yani yedek üyeler gelmediği müşahitlerin içeri alınamadığı ve yediye tamamlanamadığı sandıklar oldu. Bunlar gerçekleşti. Hızlı bir şekilde sandık kurulu oluşturmaya çalıştılar ve torbalar açıldı. Bu torbalardan bir çok eksiklik çıktı."
BAZI SEÇMENLER 2 DEFA OY KULLANDI
Şimşek'in açıklamalarının devamı ise şöyle:
"142 nolu belgesi olmayan birçok kişi, istedikleri sandıklarda oy kullanabilir. Bunların bir kısmı tespit edilebildi. Sahada olduğumuz için tespit edilmesi mümkün olmayanlar da vardı. Kolluk kuvvetleri 142 nolu belge verilmediğini söyleyerek tam oy kullanabilirler. Ancak aykırı bir uygulamadır. Birçok polis memuru bu şekilde oy kullanmıştır. Yine yanlış yere giden seçmenler vardı, bu olabilir seçmendir... Sınıfını yanlış görmüştür, numarasını yanlış görmüştür. Ancak orada imzayı, kimlikleri kontrol eden sandık kurulu üyelerinin bu kimlikleri kontrol etmediği ya da yanlış kontrol tespit edildi. Bunlarla ilgili de ciddi bir sorun yaşandı. Oy kullanımında hangi durumlarda refakatçi bulunabileceği kanunda belirtilmiştir. Seçim günü mevzuatın dışına çıkıldı. Elbette orada kriz masasına gelen bilgilerle bu sorunlar çözüldü. Ama başta da söylediğim gibi bir sorunun gelmesi dahi yeterli bir sorundur bizim için, bu sorunlar çözülse de. Kabine giremeyecek kişilerin de girmesi ve girmeye çalışması var yaşanan sorunlar arasında. Bunlarla ilgili tespitleri söylüyoruz ama hepsiyle ilgili tutanaklar da tutuldu. Gerekli işlemler de yapıldı. Sayım sırasında yaşanan sorunların da başlıcası şudur; oy pusulalarının zarflara sığmayacak şekilde yapılması ve karıştırırken zarflardan oy pusulaların düşmesinden dolayı bir karışıklık yaşandı. Zarfların sayımında, zarflar sayıldıktan sonra içinden çıkan oy pusulaları tek tek tespit edilerek sayılması gerekiyor ve tasnif edilmesi gerekiyor ancak pusulaların zarftan taşmasından kaynaklanan bu sorundan dolayı sayımda doğrudan oyların sayımına geçildi."