İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden Eş Zamanlı "Nitelikli Dolandırıcılık" Operasyonu

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen nitelikli dolandırıcılık soruşturması kapsamında geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi.

Dolandırıcılık Yöntemleri ve Mağdurlar

Soruşturma kapsamında tespit edilen şüpheli şahısların, sosyal medya ve online web siteleri üzerinden "evde ek iş, evde paketleme işi" ilanları vererek kendileri ile iletişime geçen kişilerden "kapora ücreti, sigorta ücreti, veri ücreti" adı altında para talep ederek dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Şüpheliler, işlemlerin yasal olduğuna inandırmak için sahte resmi kurum logoları ve sahte şirket isimlerini kullanarak mağdurları kandırdılar. Bu dolandırıcılık eylemlerinde hedef kitle olarak genellikle ev hanımlarını seçtikleri ve bu yöntemle İzmir'de tespit edilen 17 mağdurdan yaklaşık 1.250.000 TL, ülke genelinde ise yaklaşık 1000 mağdurdan 100.000.000 TL haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

Operasyon ve Gözaltılar

Soruşturmanın tamamlanması adına, 4 Temmuz 2024 tarihinde İzmir merkezli olarak 12 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Bu operasyonda toplam 70 şüpheli şahsa yönelik gerçekleştirilen baskınlarda 64 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin belirlenen adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve suç unsurlarına el konuldu.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, 8 Temmuz 2024 tarihinde adli mercilere sevk edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 32 şüpheli tutuklandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla dolandırıcılık ve benzeri suçlara karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.