Karşıyaka Uğur Mumcu'yu unutmadı!

Ömrünü demokrasi ve adalet mücadelesine adayan gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu Parkı'nda bir araya gelen katılımcılar, usta gazetecinin onurlu mücadelesini yaşatmaya devam edeceklerini vurguladı. Başkan Yıldız Ünsal 'Bugün, Uğur Mumcu'yu anarken, onun bize göstermek istediği doğruları göz ardı etmemeli ve gelecek nesillere aktarmalıyız' dedi.

Karşıyaka Belediyesi, 24 Ocak 1993 tarihinde katledilen araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’yu unutmadı. Özgür ve demokratik bir Türkiye mücadelesi uğruna can veren Mumcu, aramızdan ayrılışının 32. yıl dönümünde, Bostanlı Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlenen törenle anıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’ın ev sahipliğindeki törene; geçmiş dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı, Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Şakir Örs, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Dilek Karcı, meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve Mumcu’nun sevenleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Karşıyaka Belediye Tiyatrosu sanatçıları tarafından, Uğur Mumcu’nun unutulmaz “Sesleniş” yazısı okundu. Ayrıca Adalet ve Demokrasi Haftası dolayısıyla, aydınlık bir ülke için mücadele veren diğer demokrasi şehitleri de anıldı, fotoğrafları sergilendi.

 

“CESARETİ ÖRNEK OLMALI”

Başkan Yıldız Ünsal “Demokrasinin yılmaz savunucusu, cesur gazeteci ve yazar Uğur Mumcu; sadece yazıları ve fikirleri ile değil, hayatını adadığı adalet ve özgürlük mücadelesiyle de hafızalarımızda derin izler bırakmıştır. Uğur Mumcu'nun mirasını yaşatmak için, onun gibi cesur ve kararlı olmalıyız. Toplumun her kesiminde, özellikle de yerel yönetimlerde adalet ve eşitlik için mücadeleyi bırakmamalıyız. Onun gazetecilik kariyerindeki cesaretini, bizler de kendi görevlerimizde kararlı bir şekilde göstermeliyiz. Bugün, Uğur Mumcu'yu anarken, onun bize göstermek istediği doğruları göz ardı etmemeli ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Adalet, özgürlük ve eşitlik mücadelesinde şehit edilen Ali Gaffar Okkan ve dürüst siyaset adamı İsmail Cem’i de bu vesile ile rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

 

“FİKİRLERİYLE YAŞATMALIYIZ”

Geçmiş dönem CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok Akatlı da “Ocak ayı, öldürülmüş gazeteciler resmi geçidi gibi… 8 Ocak Metin Göktepe, 19 Ocak Hrant Dink, 24 Ocak Uğur Mumcu, 31 Ocak Muammer Aksoy, çevirin sayfayı 1 Şubat Abdi İpekçi… Hepsi bu ülkenin gerçeklerini yazdıkları; demokrasi, laiklik, Cumhuriyet yolunda mücadele verdikleri için aramızdan koparıldılar. Uğur Mumcu’yu ve tüm bu onurlu kalemleri; ideolojileriyle, fikirleriyle yaşatmalıyız. Bilinçli bir şekilde kültürden, sanattan, bilimden uzaklaştırıldığımız bu günlerde, daha çok aydın yetiştirmek için neler söylediklerine kulak vermeliyiz. Adaletin sağlanması için elimizden gelen mücadeleyi vermeli, aydınlığı geleceğe taşıyacak yeni nesiller yetiştirdiğimiz göstermeliyiz. Çok değerli gazetecimiz Uğur Mumcu ile birlikte, onunla aynı gün öldürülen Gaffar Okkan’ı ve bir aydınlanma savaşçısı olan İsmail Cem’i de saygı, sevgi ve özlemle anıyorum” diye konuştu.

 

“AYDINLANMA YOLUNA SAHİP ÇIKALIM”

Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Mehmet Şakir Örs ise konuşmasına şunları kaydetti: “Bugün değerli gazeteci, yazar, ustamız, yol göstericimiz Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 32. yılında anmak için bir aradayız. Aslında içinde bulunduğumuz günler, zorluklar, siyasal ve toplumsal meseleler; Uğur Mumcu’nun büyüklüğünü, önderliğini, ülkemiz ve halkımız için değerini çok daha iyi ortaya koyuyor. Uğur Mumcu yaşamı boyunca haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı korkusuzca mücadele verdi. Uğur Mumcu ile Cumhuriyet Gazetemiz arasında da çok büyük bir bağ vardır. Gazetemizin varlığı ve bilhassa da mücadelesi, Uğur Mumcular ile büyüdü ve bugünlere ulaştı. Biz bu nedenle bu yıl dönümlerinde yaptığımızı çağrılarda hem onun anısını hem de onun yolunu yol belleyen mücadele aracı gazetemizi de yaşatmak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak istiyoruz. Dolayısıyla toplumumuzun bu zor günlerde, Cumhuriyet’e, aydınlanma yoluna, Uğur Mumculara ve onun anısına sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

“ARAŞTIRMACI GAZETECİLİĞİN SİMGESİ”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Mehlika Gökmen de “Uğur Mumcu’nun birinci ölüm yıl dönümünde Cumhuriyet Meydanı’ndaki büyük mitingi hatırlıyorum, on binlerce insan toplanmıştı. Bugün yine buradayız; hala vefayla Uğur Mumcu’nun mirasını ve düşüncelerini yaşatmak için bir aradayız. Geleceğimizden umudumuzu kesmeden, Uğur Mumcu’nun önümüze koyduğu değerleri daha çok insanımızın içselleştirmesini, ona en azından yattığı yerde ‘Benim mücadelemle ölmem boşuna değilmiş’ dedirtecek bir Türkiye tablosuna ulaşmayı diliyorum. Uğur Mumcu simge olarak araştırmacı gazeteciliğin öncü ismidir. Onun yanında, Hasan Tahsin’den başlayarak demokrasi ve ifade özgürlüğü mücadelesine şehit verdiğimiz onlarca gazetecimiz var. Hepsi için mücadeleyi sürdürmek ve bu ülkeyi aydınlık yarınlara taşımak zorundayız. Bunun için de birlik olmalıyız. Ya birlikteyiz ya hiçiz” dedi.