Kıbrıs Bademinin Yararları Saymakla Bitmiyor

Kuzey Kıbrıs'ta yetişen bademlerin kolon kanserine karşı etkili olduğu saptadı

Özel bir üniversitenin Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi önemli bir araştırmaya imza atarak, Kuzey Kıbrıs'ta yetişen bademlerin kolon kanserine karşı etkili olduğunu saptadı.

Yapılan açıklamada, gerçekleştirilen Kuzey Kıbrıs Çiğ Bademlerinin Eczacılıkta Değerlendirilmesi projesi sonuçlarının uluslararası Pharmaceutical Biology dergisinde yayınlandığı bildirildi.

Açıklamada, Akdeniz ülkelerinde yetişen ve Kuzey Kıbrıs'ta da yaygın olan Prunus dulcis (badem) ağaçlarının korunması ve ekonomik değerinin artırılmasına yönelik geliştirilen projede, bademlerin yağı ile posasının eczacılıkta değerlendirilme olanakları araştırıldığı belirtildi.

Prof. Dr. Filiz Meriçli; Badem Yağının Kolon Kanserini Önleme ve Metastazları Engellemede Etkili Olduğunu Saptadık
Proje yürütücüsü Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli, yaptıkları proje ile ilgili verdiği bilgide, yapılan analiz ve değerlendirmelerde Yedidalga Köyü kavrulmamış iç bademlerinden elde edilen badem yağının kolon kanserini önlediğini ve metastazları engellemede etkili olduğunu saptadıklarını söyledi.

KAVRULMADAN ELDE EDİLEN YAĞIN KOLON KANSERİNİ ENGELLEYEBİLECEĞİ BELİRTİLDİ

Prof. Dr. Filiz Meriçli, yaptıkları proje çalışmasını şöyle anlattı; Güzelyurt, Yedidalga Köyü'ndeki badem ağaçlarından toplanan bademlerden süper kritik CO2 ekstraksiyon metodu ile yüzde 34.8 oranında badem yağı elde ettik. Elde ettiğimiz badem yağının bileşimi oleik asit (yüzde77.8), linoleik asit (yüzde13.5) ve palmitik asit (yüzde7.4) saptadık. Oleik asit miktarının Türkiye'de daha önceden incelenmiş olan 26 örneğin yüzde 80 inden daha fazla olduğunu gördük. Bileşimini belirlediğimiz Kıbrıs badem yağının biyolojik aktivitelerini belirlemek ve bir farmasötik ürün geliştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. İlk etapta primer insan kalın barsak kanseri ile metastatik insan kolon kanseri hücre hatlarında anti kanser aktivitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan hücre kültürü laboratuarında inceledik. Alınan sonuçlar, Yedidalga köyü badem içlerinden kavrulmadan elde edilen yağın, primer kolon kanserinin ve metastazlarının engellenmesinde etkili olabileceğini göstermiştir. Bu vesileyle Kuzey Kıbrıs bademlerinin

Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Meriçli'nin, eğitim faaliyetleri yanı sıra Kuzey Kıbrıs'ın yerel kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik projeler üretmek gibi bir görev ve sorumluluğu olduğu görüşüyle başladığı bu ilk projeye, Eczacılık Fakültesi öğretim elemanları; Doç. Dr. Dudu Özkum Yavuz, Yrd. Doç. Dr. Eda Becer ile Uzm. Duygu Yiğit Hanoğlu, Uzm. Azmi Hanoğlu ve DESAM Üyelerinden Prof. Dr. Seda Vatansever de yer aldılar.

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Filiz Meriçli, Kıbrıs'ın tıbbi bitkilerinin eczacılıkta değerlendirilmesine yönelik devam eden yeni projelerinin olduğunu ve yeni projelerin sonuçlarının da Kuzey Kıbrıs'a yararlı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

142 BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise, üniversitenin altyapı olanakları, donanımlı laboratuarları ve nitelikli akademisyen kadrosunun bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesinde önemli avantajlar sağladığını söyledi. Prof. Dr. Şanlıdağ, 2016 yılında Mütevelli Heyeti tarafından onaylanarak başlatılan 142 projenin birçoğunun interdisipliner özellikte olduğunu belirterek, desteklenen projeleri yüzde 10'u inovatif, yüzde 10'u çok merkezli, yüzde 5'i ise alt yapı geliştirmeye yöneliktir dedi.