Kılıç, "Adalet Bakanlığı değil, sosyal medya bakanlığı lazımmış"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Adalet Bakanlığı bütçesinde yaptığı konuşmada, Bakan Yılmaz Tunç'un, CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki davayla ilgili yaptığı yorumlarına tepki gösterdi.

Bakanlığın uygulamalarını da eleştiren Kılıç, “Sosyal medya tepkilerine göre seyri değişen olaylar, hukuki kararlar ve sosyal medya ile erişilen adalete ilişkin örnekler Türkiye'de giderek artıyor. İstanbul’da hamile kadının aracına saldıran baklavacı kardeşler, Beyoğlu’nda bir kadına sokak ortasında tecavüz etmeye yeltenen meczuplar...  Bu olayların ortak noktası sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine harekete geçilmesi. Adalet Bakanlığı değil, görünen o ki bize Sosyal Medya Bakanlığı lazımmış” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2025 yılı Merkezi Bütçe Kanunu görüşmeleri kapsamında Adalet Bakanlığı Bütçesi ele alındı. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

BAKANLIK BÜTÇESİNDE YÜZDE 41 ARTIŞ

“Adalet Bakanlığı’na 2025 yılında 280 milyar 275 milyon 802 bin liralık bir bütçe ayrıldığı görünüyor. 2024 yılına göre yüzde 41 gibi bir artış söz konusu. Peki bu artış nerede kendini gösterecek? Vatandaşın adalete erişiminde mi? Avukatların ve avukat stajyerlerinin haklarında mı? Merak ediyoruz.

HANGİ KURULUŞLARA ÖDENEK AKTARILDI

2024 yılı bütçesinde kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferlere ayrılan bütçe 2 milyar 593 milyon 870 bin liraymış. Bunun nedenini merak ediyoruz. Bunlar hangi kuruluşlar? 30 Temmuz 2024 tarihinde soru önergeme vermiş olduğunuz cevapta, vakıf ve derneklerden hizmet alınmadığını, protokol yapılmadığını söylemişsiniz. Ticari bir faaliyette de bulunmamışsınız. Neyin karşılığında, hangi amaçla, hangi kuruluşlara harcandı bu paralar? 

TASARRUF GENELGESİNE RAĞMEN 145 ARAÇ ALINACAK

Tüm kamu kurumları için 3 yıl süreyle araç alımı yasağı varken, Adalet Bakanlığı'nın 145 araç alacak olmasının gerekçesi nedir?  Bu araç alımları hangi acil ve zorunlu ihtiyaçlardan kaynaklanmaktadır? 145 araç alımı için ayrılan bütçe ne kadardır? 

BİZE SOSYAL MEDYA BAKANLIĞI LAZIMMIŞ

Her zaman teoriyle pratik örtüşmüyor. Sizi dinleyince hiçbir sorun yokmuş gizi gözükse de sosyal medya tepkilerine göre seyri değişen olaylar, hukuki kararlar ve sosyal medya ile erişilen adalete ilişkin örnekler Türkiye'de giderek artıyor. Hatırlarsınız; Siirt’te bir uzman çavuş tarafından cinsel saldırıya uğrayan yavrumuz vardı. İstanbul’da 19 yaşındaki kızına işkence yapan baba, yine İstanbul’da hamile kadının aracına saldıran baklavacı kardeşler, Beyoğlu’nda bir kadına sokak ortasında tecavüz etmeye yeltenen meczuplar vardı.  Örnekleri çoğaltabiliriz. Bu anlattığım olayların hepsinin ortak noktası ise sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine harekete geçilmesi. Adalet Bakanlığı değil, görünen o ki bize Sosyal Medya Bakanlığı lazımmış. Beğenmeyip her fırsatta kısıtladığınız o sosyal medya vatandaşların tek umudu, sosyal medyayı kullanmayı bilmek bu ülkede adaletin anahtarı oldu.

BİNLERCE HAK İHLALİ

Adalet bekleyen milyonlarca vatandaşımız hak ihlalleriyle karşı karşıya bırakılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin verileri de bu rezaleti gözler önüne seriyor. Anayasa Mahkemesi 2024 yılının ilk dokuz ayında 2 bin 529 dosyada ihlal tespit etti.  En çok ihlal edilen haklar da adalete erişim ile ilgili. Makul sürede yargılanma hakkı ve adil yargılanma hakkı. Yani vatandaş adalete ulaşamamış. Anayasa Mahkemesi, 2013 yılından bu yana 76 bin 514 hak ihlali tespit etmiş.

KILIÇDAROĞLU DAVASI ÜZERİNDEN ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİNİZ

Peki siz ne yaptınız; vatandaş adalete ulaşmaya çalışırken siz muhalif avına çıktınız. Hukuksuz kayyumlarla vatandaşın iradesini gasp ettiniz. 7’nci Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun davası ile ilgili mahkemelere ve muhalefete aba altından sopa gösterdiniz.

Adalet Bakanı sıfatıyla resmen derdest davada yargıya müdahale etmekten geri durmadınız hem de muhalefeti hedef göstererek yargıya emir ve talimat verdiniz Bir Adalet Bakanı’na yakıştıramadık. Bir ülkede Adalet Bakanı da Anayasa’yı çiğner ayrıca suç işlerse kime ne anlatabiliriz?

Sosyal medyada size de bize de en çok sorulan sorular İnfaz Yasası, 31 Temmuz Covid Yasası, Ehliyet Affı, denetimli serbestlik mağduriyeti, çek mağduriyeti konusu. Bu konularda bir çalışma var mı yok mu?

ÇOCUKLARIMIZIN KATİLLERİ NEREDE?

Sayın Bakan, siz buradayken Veli Eren Atay halen kayıp, Rabia Naz Vatan’a ne olduğu halen aydınlatılamadı, Burak Oğraş, Leyla Aydemir, Aleyna’nın katilleri bulunmuş değil. Narin’in katili bulunmadı.

ROJİN’E NE OLDU?

Rojin Kabaiş’e ne oldu? Dosyada kısıtlılık var, Adli Tıp raporu eksikliklerle dolu, intihar iddiasına ilişkin ailenin itirazları var, etkin soruşturma ile gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz.”