Konak Belediyesi: "Kemeraltı'na Zarar Verecek Hiçbir Uygulamaya İzin Vermeyeceğiz"

İzmir'in tarihi kent merkezi Kemeraltı ve Basmane bölgelerinin korunması adına Konak Belediyesi'nden önemli bir açıklama geldi.

İzmir'in tarihi kent merkezi Kemeraltı ve Basmane, birçok tarihsel, kültürel ve arkeolojik değere ev sahipliği yapıyor. Bu özellikleri sayesinde Unesco Dünya Mirası Aday Listesi'ne giren bu bölgeler, geçmişten bugüne her türlü olumsuzluğa karşın ayakta kalmayı başardı.

Göreve geldikleri günden bu yana, bu alanların korunması konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Konak Belediyesi yetkilileri, çalışmalar hakkında tüm kurum ve meslek odalarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bu çalışmaların sonuçlarını ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Yangınlar ve İzinsiz Uygulamalar Büyük Risk Taşıyor

Son zamanlarda Kemeraltı ve Basmane bölgelerinde yaşanan yangınlar ve izinsiz uygulamalar, bölgenin korunması ve yaşatılması açısından büyük bir risk oluşturuyor. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9. maddesi gereğince, korunması gereken alanlarda izinsiz inşai ve fiziki müdahalelerde bulunulamayacağı gibi, bu kanun kapsamında onaylanmış Kemeraltı Koruma Amaçlı İmar Planı kullanım kararlarına aykırı herhangi bir uygulamaya da izin verilmeyeceği belirtiliyor.

Ayrıca, bu kanun kapsamında tescil edilen sit alanları ve korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmakta olup, bu kapsamda Kemeraltı ve Basmane bölgelerindeki herhangi bir izinsiz uygulamaya yönelik olarak her türlü iş ve işlemin gerçekleştirileceği vurgulandı.

Konak Belediyesi'nden İzmirlilere Çağrı

Konak Belediyesi, Kemeraltı ve Basmane bölgelerinin korunması ve yaşatılması konusunda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı sorumluluklarının farkında olduklarını belirtti. İzmirlilerin de bu alanın korunması ve yaşatılması için yapılacak izinsiz uygulamalara sessiz kalmayacağını ve desteklerini beklediklerini ifade etti.