KORSAN EMLAKÇILAR PİYASADA CİRİT ATIYOR!

VERGİ KAYDI OLMAYAN EMLAK OFİSLERİ KAPATILMALI AYAKÇI ARACILAR İHBAR EDİLMELİ..

İnşaat sektöründe Kentsel dönüşüm vurgusu dahilinde yaşanan büyüme, İstanbul-İzmir otoyolu çalışmaları ve İzmir’in %85’inin Kentsel Dönüşüme tabi olacağı açıklaması sonucunda bir çok kurumsal firma “İzmir’in Taşı Toprağı Altın” diyerek hücuma geçti.

İnşaat sektöründe bu büyümenin yanı sıra üretilen konutların ve 2. El konutların  pazarlamasını üstlenen emlak şirketleri kendilerine çeki düzen verdi. Emlak sektörünü ciddiye alan bazı  Emlak firmaları kurumsallığı ön plana alırken eski usulde usta çırak ilişkisinde faliyet gösteren emlakçılar, “Emlak Danışmanlığı Kursları” nı bitirerek Emlak Müşavirliği’nin yasal boyutunda yer aldılar.

Bazı emlak ofislerinin vergi kaydı bile olmadan Emlak Komisyonculuğu yaptıkları söylenmektedir.

Emlak sektörünün büyümesini fırsat bilen ve ne iş yapabilirim mantığıyla hareket eden, hiç yatırım yapmadan aracılık yaparak “Hap Yap, Hup Yap Para Kap” mantığı ile “Korsan Emlakçılık” yapan bir çok insan türü örümcek ağı gibi piyasada aktif olmaya başladı.

Mesleği Bakkal- Manav- Apartman Yöneticisi- Kapıcılar- Taksiciler- Züccaciyeciler- Avukatlar- Doktorlar-Muhasebeciler-Muhtarlar- cep telefonu emlakçıları- Home Ofis emlakçılığı- İnternet üzerinden ilan veren sosyal medya emlakçıları- Başkasının dairesini “Sahibinden” adı altında satanlar- Tapu takipçileri- Emekli öğretmenler- çeşitli devlet çalışanları- hiç işi olmayanlar-özel kurumlarda çalışanlar ve bazı mülk sahipleride Emlak komisyoncuları ve ayakçı emlakçılardan komisyon paylaşımı istemektedirler. Bu saydığımız gruplar BAL GİBİ KORSAN EMLAKÇILIK YAPMAKTADIRLAR.

Alt komşusunun konutunu satacağını duyan üst kattaki Veli efendi hemen aracılık yapma ve para kapma duygusuyla yardımcı olacağını söyleyip komşusunun satışından komisyon almaktadır.

YASAL EMLAKÇILAR 10 BİN, KORSAN EMLAKÇILAR 300 BİN OLDU

İzmir piyasasına baktığınız zaman Emlak Komisyoncuları Odası ve İzmir Ticaret Odası Meslek Grubuna üye yaklaşık 10.000 kayıtlı emlakçı olduğu bilgisi mevcuttur. (Bunların ne kadarının Gerçek Vergi Levhasına sahip olduğu belli değildir)  Kayıtlı Emlakçıların belki 30 katı fazlası yani 300 Bin civarı korsan emlakçı bu piyasada cirit atmakta ve yasal emlak müşavirliği yapan meslektaşlarımıza zarar vermekte ve vergi kaybı yaratmaktadırlar. “BU HAKSIZ BİR REKABETTİR”  Aslında 300 Bin derken iyimseriz, bu sayı 500 Bini geçer.

İZMİR’DE KORSAN EMLAKÇILAR CİRİT ATIYOR!!!  BUNUN  SORUMLUSU KİM VEYA KİMLER?

Mesleki örgütlenmenin temelinde mesleki odalara düşen görevler yasada belirtilmiştir. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Emlak Sektöründe faaliyet gösteren tüm üyelerinin hizmetleri karşılığında alacağı komisyona göz diken tüm korsanlara karşı bir tedbir, bir tavır ve yasal bir statüyü oluşturacak adımları atmamıştır. Mesleki oda çalışmalarını ve denetimlerini oda düzenli yapsaydı bu kadar kaçak korsan emlakçı piyasada cirit atamazdı. Yıllardır alınmayan tedbirlerin ödülü olarak kartopu büyümüş ve yasal emlakçıları otuza katlamıştır. Tam komisyon alamayan emlak Müşavirleri, korsanların “Çorba Paraları” karşısında sıkıntı yaşamaktadırlar. Korsanların üremesi ve büyümesinin tek sorumlusu, görevini tam yapamayan Emlak Komisyoncuları Odası’dır. Oda yönetimi, ya korsan emlakçılarla mücadele etsin, yada  istifa etsin!.

Odalara kayıtlı birçok Emlak komisyoncusu refleksini kaybetmiş adeta ayakçı korsan aracılarla ortak çalışır hale gelmişlerdir.  “İZMİR’DE HER APARTMANDA YASAL VEYA İLLEGAL EN AZ 2 EMLAK KOMİSYONCUSU VARDIR”

Odaların sıkı denetim yapmaları halinde üye sayıları birkaç misli artacak bu ayakçı aracılıktan para kazananlar kayıtlı ekonomiye girecekler diğerleri de bu işi yapamayacaklardır.

KORSAN EMLAKÇILARA BÜYÜK PARA CEZALARI GELİYOR!

İzmir içerisinde faaliyette bulunan tüm emlak müşavirleri çevresinde yasal olmayan yollarla emlak komisyonculuğu yapan korsan emlakçıları GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’nın 444 0 189 İhbar Hattına şikayet etmeleri halinde çıkar amaçlı emlak satışı yapan illegal korsan emlakçılara büyük para cezalar uygulanacağı belirtilmiştir. Gelir idaresi ihbar edenin kimliğini gizli tutmakla mükelleftir.

KORSAN EMLAKÇILARI İHBAR EDEN ÖDÜL KAZANIYOR

Vergi kaçıran korsanları ihbar ederim tahsil edilen paradan  “İhbar Tazminatı” alırım diyen vatandaşlar ise şahsi şikayetlerde bulunabilirler. ( Korsanların zarar  verdiği bazı emlakçılar zararlarını buradan çıkarma imkanı bulabilmektedir.)

Bu iş böyle çözülemez ben vergi dairesi tarafından değil de, Başbakanlık tarafından çözüm istiyorum derse www.bimer.gov.tr internet adresinden şikayet hakkını kullanabilir ve Başbakanlığa şikayette bulunabilirler.

Devleti Milyarlarca lira vergi kaybına uğratan Ayakçı Aracılara, biz gerçek ve tüzel kişiler olarak tüm sesimizle  “HAYIR” diyoruz ve tüm yasal imkanlarımızla mücadelemizi başlatıyoruz.

 

 

İHBAR VE ŞİKAYETLER

Vatandaşlarımız tarafından yapılan ihbar ve şikayetler, vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, vergi kanunlarına uygun hareket edilmesinin sağlanması ve iyi niyetli olmayan mükelleflerin denetlenmesi açısından önem arz etmektedir.

Vatandaşlarımız vergi kayıp ve kaçakçılığına ilişkin ihbar ve şikayetlerini

I) 1366 Sok. No:2 K:5 Basmane/İZMİR adresinde (Basmane Vergi Dairesinin 6. Katı) çalışmalarını yürüten Başkanlığımız Denetim Koordinasyon Müdürlüğüne bizzat başvurarak,

II) Hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezinin (VİMER) 444 0 189 no.lu hattını arayarak,

III) Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan İhbar ve Şikayet Formu’nu doldurarak,

yapabilirler. İhbar ve şikayette bulunanların isimleri kesinlikle gizli tutulmakta, hiçbir şekilde açıklanmamaktadır.

Vatandaşlarımızın ihbar ve şikayetleri yaparken;

İhbar edenin adı-soyadını

İhbar edenin adresi,

İhbar edenin telefon numarası,

İhbar edilenin adı-soyadı veya unvanı,

İhbar edilenin açık adresinin

Bildirilmesi hususlarına dikkat etmeleri gerekmekte olup, ayrıca yapılan ihbarın somut olay ve delillere dayanması (gerektiğinde ihbarcıdan bu bilgi ve belgeler istenecektir.) gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak ihbar ve şikayet dilekçeleri Başkanlığımızca değerlendirmeye alınmakta olup, ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda 213 sayılı Kanunun 5. maddesinde düzenlenen vergi mahremiyeti sınırları dahilinde ihbarcı ve şikayetçi, konu hakkında bilgilendirilmektedir.