MARMARİS'TE DÜNYA RALLİSİ BAŞLAMADAN PROTESTOLAR BAŞLADI!
Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu: 'doğayla yarışılmaz, kaybederiz!..'
Marmaris’te yarın başlayacak olan 2019 Dünya Ralli Şampiyonasının 11.i ayağı için hazırlıklar devam ederken, geçen yıl ilk yapıldığında oluşan tepkiler, bu yıl toplu protestolara dönüştü.
Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu öncülüğünde bir araya gelen Marmaris Sivil Toplum Örgütlerinden Marmaris Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmaris Şubesi, VELİ - DER Marmaris Şubesi, Marmaris Bisiklet Derneği, Marmaris Birleşik Haziran Hareketi üyeleri ve çok sayıda çevreci vatandaş bir araya gelerek protesto açıklaması yaptılar.
Bugün (11 Eylül 2019) Atatürk Meydanında gerçekleşen protesto buluşmasında söz alan Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu Başkanı Kübra Şirinyurt , “Doğayla yarışılmaz, kaybederiz! “ sözleriyle başladığı konuşmasında“ Ralli’nin geçen yıl yapılan ilkinde yarattığı çevre tahribatına dikkat çekerek; ” Türkiye otomobil sporları federasyonu (TOSFED), 2019 dünya ralli şampiyonasının 11'inci ayağının ikinci kez Marmaris'te yapılacağını duyurdu. TOSFED ve iştirakçi kurumlarca “dünya ralli şampiyonasının en çevreci ayağı Marmaris’te gerçekleşecek, turizmde büyük patlama yaşanacak!” Ambalajı ile kamuoyu oyalanmakta, yarışmanın önceki yıl yarattığı çevre tahribatı ısrarla saklanmaktadır. 2018 yılı içerisinde kentimizde meydana gelen orman yangınlarında kül olan alan 34 hektardır. Bunun 22 hektarlık bölümü ise bir yarış aracının alev alması sonucu meydana gelmiştir. Neredeyse toplam orman kaybımıza yaklaşan bu miktar, “beldemiz Marmaris’i sekiz yüz milyon insan izleyecek” gürültüsünde boğulmaya çalışılmıştır. Çevreye duyarlı kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının haklı endişelerini sürekli göz ardı eden ve bizleri ağaç peşinde koşan birkaç yeşilci olarak yaftalayan yetkililere bazı sorular sormadan edemeyeceğiz: Marmaris halkının temel geçim kaynağı arıcılık ve cennet doğasının yarattığı turizm değil midir? Ralli organizasyonun çevrede yaratacağı olumsuz etkiler için ilgili resmi ve sivil örgütlerden görüş alınmış mıdır?
Doğal yaşam bölgelerinin bilinçsizce ralliye açılması, bölgedeki yabanıl hayat başta olmak üzere fauna ve floranın yanı sıra arıların tozlaşma faaliyetlerini doğrudan ve ciddi boyutta etkileyecek, soyu tükenen türlerin korunduğu alanlarda ise nadir türlerin yok olma sürecini hızlandıracaktır. Yarışlar sırasında yüksek sesten ürken hayvanlar araçların önüne fırlayarak hem sürücülerin hem de kendilerinin ölümüyle sonuçlanan kazalara yol açabilmektedir. Yaban hayvanları insanlarca oluşturulmuş yapay sınırları algılamazlar, parkur nedir bilmezler. Kaynakların yeterliliği yeterince araştırılmadan plan yapılmış, ilçemizin sınırlı sayıdaki ambulans ve itfaiye araçlarının tümü ralli süresince yarış alanına tahsis edilerek halk mağdur edilmiştir. Hiçbir yarış, bir canlının hayatını yitirmesinden daha önemli değildir. Oluşacak toz bulutunun ise bitki örtüsüne zarar vermesinden endişe duymaktayız. Yıllardır büyük emekle Marmaris Balını dünyaya tanıtmaya çalışan yerel halk ve arıcılar ralli tehdidi altındadır. Güzergâh boyunca yarış arabaları tozu dumana katacak, arılar tozlaşma yapamayacak, kovanına dönemeyecek, markalaşmış “Marmaris Çam Balı” belki de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Ralli bal üretmez. Ralli, bal tutanın parmağını yaladığı bir organizasyondur. Amaç turizminin gelişmesi ve burada yaşayan yerel halkın yaşam kalitesinin arttırılması ise doğa harikası olarak anılan Marmaris'in doğal alanları ve yabanıl yaşamını bir grubun özel keyfi ve çıkarı için feda etmek yerine, doğayla ve doğal yaşamla uyumlu, insan odaklı bir turizm anlayışının benimsenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eko turizme yönelecek Marmaris’te kazanan küçük bir grup değil tüm bölge halkı olacaktır. Marmaris Kent Konseyi Çevre Grubu olarak “doğayla yarışılmaz, kaybederiz” anlayışıyla hareket ediyor, beldemizde yapılacak etkinliklerin doğayı gözeterek kararlaştırılmasını talep ediyoruz. Bölgedeki ender ve geleceği tehlike altında bulunan türler başta olmak üzere yabanıl yaşamın zarar göreceği, orman yangını riski oluşacağı, tozdan ve gürültüden tüm canlıların olumsuz etkileneceği bu tür etkinliklere kamu yöneticilerinin izin vermemesi gerektiğini söylüyoruz. Kentin gerçek sahipleri olarak kaynaklarımızın otomobil pazarına heba edilmesine karşı çıkıyoruz. Doğal yaşamda oluşabilecek herhangi bir bozulmadan sizler sorumlusunuz. Takipçisi ise bizleriz!” dedi.