Menzil'de gerginlik tırmanıyor... Sokak eylemleri başladı: Sözde şeriat mahkemeleri kuruldu
Menzil köyünde mal paylaşımı nedeniyle başlayan miras kavgası, sözde şeriat mahkemeleri, tehditler ve sosyal medya çatışmalarıyla büyüdü. İstanbul ve Sakarya'da ise sokak gösterileri başladı.
Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Menzil köyünde, Menzil Cemaati liderliği ve miras paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlık, taşlı-sopalı kavga ve sokak protestolarına kadar uzandı.
Cemaatin mevcut lideri Saki Elhüseyni ile kardeşleri arasında başlayan miras tartışması, cemaati iki gruba bölerken, sözde şeriat mahkemeleri ve sosyal medyada yayılan tehditlerle daha da büyüdü.
SÖZDE ŞERİAT MAHKEMESİ KURULDU
22 Ekim 2024’te Menzil köyündeki camide, cemaat lideri Saki Elhüseyni’nin öncülüğünde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, mal paylaşımı sorununu çözmek için sözde bir “şeriat mahkemesi” kuruldu.
Ancak bu mahkeme çözüm üretemedi. 13 Ocak’ta, Saki Elhüseyni’nin taraftarları “Serhendi Grubu” ile kardeşi Fettah Elhüseyni’nin taraftarları olan “Semerkand Grubu” arasında taşlı-sopalı bir kavgaya dönüştü.
ÜÇ KEZ MAHKEME KURULDU
Cumhuriyet'in haberine göre, söz konusu şeriat mahkemesi üç kez kuruldu. Ancak her seferinde, mevcut lider Saki Elhüseyni’nin istediği sonuç çıkmayınca mahkemeler tek taraflı olarak feshedildi. Son mahkemenin ardından Saki Elhüseyni, sözde mahkeme heyetini köyden kovdu.
Bu gelişmelerin ardından Elhüseyni’nin, “Meşru vasıtalarla haklarımızı korumalıyız” diyerek resmi hukuk yollarına başvurma kararı aldığı belirtildi. Ancak kardeşleri, Elhüseyni’yi “Allah’ın şeriat mahkemesinden vazgeçip laik mahkemelere sığınmakla” suçladı.
SOSYAL MEDYADA TEHDİTLER
Krizin derinleşmesiyle birlikte, sosyal medya hesapları üzerinden karşılıklı tehditler savrulduğu iddia edildi.
Serhendi Grubu’nun kontrolünde olduğu öne sürülen “Kral Çıplak” adlı sahte bir sosyal medya hesabından, “Korumayla gez, bıçak kemiğe dayandı, acırsak, elimiz titrerse namerdiz” gibi tehditler paylaşıldığı öne sürüldü.
Semerkand Grubu ise Saki Elhüseyni’yi “kardeşlerine tehditler savurmakla” suçladı ve grubun taraftarlarının sosyal medya hesaplarından silahlı fotoğraflar paylaşıldığını belirtti. Serhendi Grubu müritleri ise, “Ağamız Sultan Saki’nin emrindeyiz” mesajlarıyla liderlerine bağlılıklarını duyurdu.
SOKAK EYLEMLERİ BAŞLADI
Krizin sosyal medyanın ötesine taşmasıyla, Serhendi Vakfı destekçileri, İstanbul ve Sakarya’da Semerkand Vakfı’nı protesto etti. Protestolar sırasında, “Ümmetin malını miras yaptınız” ve “Camiye kazma vuranlara hakkımız helal değildir” sloganları atıldı.
Sakarya’daki Semerkand Kültür Merkezi önünde toplanan grup, “Camiye kazma vuranlara hakkımız helal değildir” yazılı döviz açtı. Protestoların, Semerkand Vakfı’nın, Serhendi Vakfı’na ait binalardan kira talep etmesi ve İstanbul Kavacık’taki Semerkand Külliyesi’nin tadilat gerekçesiyle kapatılmasının ardından başladığı öğrenildi.