Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu: Ekonomistler ne dedi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanan kurul, yılın onuncu faiz kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 50'de sabit tutuldu.

Politika faizini en son Mart ayında yüzde 50'ye yükselten Merkez Bankası, son yedi aydır faizi bu oranda sabit tutuyor.

Politika faizi, enflasyonun üstünde seyrediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Eylül ayı enflasyon verilerini yıllık bazda yüzde 49,38 olarak açıklaması ardından enflasyon uzun zaman sonra politika faizinin altına inmiş oldu.

Yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 14 ay sonra ilk kez yüzde 50'nin altına, 2021'den sonra ilk kez politika faizinin altına indi.

Kaynak,Getty Images

Ekonomistler kararı nasıl değerlendirdi?

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın açıklamaları ve faiz oranını yüzde 50'de sabit tutmasını genel olarak "faiz indiriminin yakın olmadığı" yönünde değerlendiriyor.

Sosyal medya hesaplarından bu konuda görüş belirten iktisatçılar şu değerlendirmelerde bulundu:

Banu Kıvcı Tokalı: “Politika faizinde beklendiği gibi değişiklik yok. Ancak notta, enflasyondaki düşüşün hızına dair belirsizliğin arttığını belirterek, kısa vadede faiz indirimi beklentisini azaltıyor. Enflasyonla mücadelede kararlılığın sürdüğünü düşünebiliriz.”

Alaattin Aktaş: “Ağustos ayı enflasyonunun ana eğiliminde belirgin bir değişiklik olmadığını belirten Merkez Bankası, eylül ayı için ise ‘Ana eğilim bir miktar yükselmiştir" değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası, örtülü olarak "Gidişat tatsız, faiz indirimi beklentisini öteleyin’ diyor."

Erhan Aslanoğlu: "TCMB enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini söylüyor ve faiz indiriminin yakın olduğuna dair bir sinyal vermiyor."

Hakan Kara: “Merkez Bankasının faiz kararı ve metni tam olarak beklediğimiz gibi oldu. Özetle deniyor ki, enflasyon tahminimizden yüksek geldi, Kasım’da faiz indirimi beklemeyin, Aralık’ta bakarız, ama o da zor gibi.”

Hayri Kozanoğlu: "Merkez Bankası sonunda enflasyonun ana eğiliminde yükselme olduğunu kabul etti. Bu durumda OVP’deki 2025 %17,5 enflasyon hedefini yukarı çekmesi gerekir. Dolayısıyla yakın bir dönemde faiz indirimi de beklenemez. Gidişat enflasyon içinde durgunluğa doğru…"

Para Politikası Kurulu açıklamasında nelere dikkat çekildi?

TCMB'ye göre:

Eylül ayında enflasyonun ana eğilimi bir miktar yükseldiği, üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima ediyor. Temel mal enflasyonu düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi bekleniyor. Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile arttı; enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor. TCMB enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek; enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacak. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izleniyor. Anketler ne öngörmüştü?

Anketler de faiz oranlarında herhangi bir değişiklik öngörmüyordu.

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Ekim ayında faizin yüzde 50'de sabit kalmasını bekliyordu.

Ayrıca ekonomistlerden 5'i yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 7'si yüzde 47,5 olacağını öngördü.

Reuters anketine katılan 10 ekonomistin 6'sı da politika faizinin ilk kez Aralık ayında indirileceğini, diğerleri bu indirimin Ocak ayında gerçekleşmesini beklediklerini ifade etmişti.

Reuters anketlerinde, 2025 yılı sonuna kadar politika faizinde en az 20 tam puan indirime gidilmesi öngörülüyor.