'Milli servetimize sahip çıkılmıyor'

Bornova'da 15'inci yüzyıldan kalma tarihi Pınarbaşı Hamamı'na ilişkin açıklamalarda bulunan AK Partili Meclis üyesi Dalgıç, 'Kamunun parası çöpe atıldı' dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında restorasyonunu tamamladığı ve protokolle Hamamcılar Odası’na devrettiği Pınarbaşı Hamamı bakımsızlıktan harap durumda. Duruma tepki gösteren AK Parti Bornova Belediye Meclis üyesi Akın Dalgıç, “Hamamcılar Odası tarihi yapıyla ilgilenemediğini söylüyor. Protokole göre İzmir Büyükşehir Belediyesi hamamı teslim alıp sahip çıkmak zorundadır. Hamamcılar Odası da İzmir Büyükşehir Belediyesi de protokolün gereğini yapmalıdır. 

SAHİP ÇIKILMIYOR

Konuyla ilgili konuşan AK Parti Bornova Belediye Meclis üyesi Akın Dalgıç, “İlçemizdeki tarihi Pınarbaşı Hamamı kaderine terk edildi. Büyükşehir Belediyesi ve meslek odası 2014 yılındaki protokolü unuttu” sözleriyle tepki gösterdi. Dalgıç, kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkılması gerektiğinin atını çizerek, “Hamamı bu şekilde görmemiz çok acı. Bu tarihİ hamam bu hale gelinceye kadar Büyükşehir Belediyesi’nin aklı neredeydi? Büyükşehir Belediyesi bugünün parasıyla milyon lirayı geçen paralar harcayarak restore ettiği tarihi yapının bu hale gelmesine seyirci kalmıştır. Maalesef emanete sahip çıkılamamıştır. Bunun sorumluları kimlerse hesap sorulmalıdır” diye konuştu. Dalgıç, 2014’te yapılan protokolü hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde Hamamcılar Odası Başkanı pandemi koşullarında bu tarihi yapının kapatıldığını, buraya verecek personellerinin olmadığını ve hamama sahip çıkamadıklarını ifade etti. O halde protokolün gereğini yapıp, demirbaşı sayarak ve klasik deyimle ‘Nasıl bulmak istiyorsa öyle bırakarak’ Büyükşehir’e bırakması lazım. Büyükşehir’in de bu durumu takip etmesi lazım” açıklamasını yaptı. Dalgıç, açıklamalarında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapılana sahip çıkmadığını savunarak, “Milli servet ve tarihimize sahip çıkılmıyor. İzmir Büyükşehir yapılana sahip çıkmıyor. Hamamcılar Odası Başkanı sahip çıkmıyor. Bornova Belediye meclisinde de konuyu gündeme getirdik. Fakat hiçbir sonuç yok” sözlerine de yer verdi.
‘100 BİNLERCE LİRA…’

Dalgıç, 2014 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Hamamcılar Odası ile yapılan protokolde ayrıntılı bir izahat olduğunu kaydederek, “Bu protokolde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi hamamı işletmeyi düşünmediği yazılı. Bu nedenle işletme meslek odasına devrediliyor. Protokolde hukuk komisyonu dahil her birimin onayı var. Hatta restorasyon aşamasında işçilerin ücretleri, çalışma koşulları gibi ayrıntılar da mevcut. Sonuçta 100 binlerce liralık bir harcama yapılıyor. Ama gelinen noktada hamam yine kendi kaderine bırakılıyor. Hem bir servet boşa harcanıyor, hem tarihi bir değer yok oluyor” ifadesine yer verdi. Dalgıç, Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi yapıyı gelecek nesillere aktarma iddiasıyla yola çıktığını da hatırlatarak, “Gelin görün ki 10 yıl bile sahip çıkamamışlar. Böyle başlayıp arkası gelmeyen işlerden biriyle daha karşı karşıyayız” dedi.

‘TARİHİ MİRAS’ DENİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde 20 Ağustos 2010 yılında “Tarihi Pınarbaşı Hamamı, yeniden hayat bulacak” başlığıyla duyurulan haberde “İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda olan, yıkılmaya yüz tutmuş Pınarbaşı Hamamı’nın bir tarih mirası olarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla ihaleye çıkıyor. 23 Ağustos 2010 tarihinde yapılacak ihale ile tarihi hamam restore edilerek kente kazandırılacak. İhalenin sonuçlanmasının ardından başlayacak restorasyon çalışmaları 180 günde tamamlanacak” bilgisi yer alıyor. Aynı haberde hamamın tarihi hakkında da şu bilgilere yer veriliyor: “Pınarbaşı Hamamı, Anadolu’da bulunan Osmanlı hamamları içinde değerlendirildiğinde, tek mekanlı hamamlar grubunda yer alıyor. Tarihi hamamda yapılan sondaj çalışmalarında, o dönemde uygulanan özel yapı malzemelerine rastlanırken, üç bölümden oluşan hamamın bir bölümünün yıllar içinde yok olduğu tespit edildi. ‘Ilıklık’ ve ‘sıcaklık’ bölümlerinden oluşan tarihi Pınarbaşı Hamamı’nın yıkılan ‘soyunmalık’ bölümünün de restorasyon çalışmaları kapsamında tekrar kente kazandırılması hedefleniyor.”

Tarihi hamam 2014 yılında yapılan protokolle de meslek odasının işletmesine sunulmuştu. Protokolde o dönem İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Hukuk Komisyonu’nda görevli olan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın da komisyon başkanı olarak imzası yer alıyor.