O Taş Ocağını Meclis'e Taşıdı
İzmir'de Karaburun ile Mordoğan arasındaki yolu yapan yüklenici firmanın taş ocağından çıkardığı ham maddeyi piyasaya sattığı ve İmar Barışından faydalanarak bölgede kalıcı şekilde faaliyette bulunacağı bilgisinin kamuoyuna yansıdığını belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı'na iddialar doğru mudur diye sordu.
Karaburun ile Mordoğan arasındaki yolun yapımını üstlenen yüklenici firmanın 2016 yılında Azmak Deresi mevkiinde tesis kurarak çalışmalara başladığını, mıcır, taş gibi malzemeleri bölgede açtığı taş ocağından sağladığını ve bölgede yaşayanların iddialarına göre elde ettiği ham maddeyi piyasaya satmaya başladığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ilçe sakinlerinin durumdan son derece rahatsız olduklarını hatta savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. İzmir Valiliği ve Karaburun Belediyesi’ne de tesisin kapatılması için dilekçeler verildiğini belirten Kani Beko, “Firmanın bir amaç için, belli süreliğine izinleri alınarak kurulan bir şantiyeyi kaçak bir tesis gibi göstererek imar başvurusunda bulunduğu iddia ediliyor. Hatta aftan yararlanıp Yapı Kayıt Belgesi’ni aldığı ve Karaburun Belediyesi’ne başvurarak çalışma ruhsata alabilmek için numarataj talebinde bulunduğu söyleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan; firmanın yetkilileri tarafından İmar barışı için başvuruda bulunulmuş mudur? Firmanın yolun yapımını sonlandırması gereken tarih nedir? Yolun yapımı hangi aşamadadır? Bakanlığınız ilgili iddialara karşı bir soruşturma başlatmış mıdır? sorularına net yanıt bekliyoruz” diye konuştu.
YAŞAM VE ÇEVRE KATLİAMINA NEDEN OLACAK!
Yol yapım süresince şantiyeden çıkan tozdan bölge halkının evlerinde yaşayamadıklarını, bölgedeki zeytinliklerin kuruduğunu ancak halkın ‘yeter ki yol yapılsın’ diyerek itiraz etmediklerini aktaran CHP’li Beko, taş ocağının bölgede kalıcı olmasının kabul edilemez bir yaşam ve çevre katliamına neden olacağını dile getirdi. Beko, Bakanlığa şu soruları yöneltti: “İzmir Valiliği’nin yetki ile verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına dayanak teşkil eden ‘Proje Tanıtım Dosyası’nda, kalker ocağı ve kırma eleme tesisinin, yol yapımı faaliyeti tamamlandıktan sonra da çevredeki taş, mıcır gibi malzeme ihtiyacı için çalışmasına devam edileceği yönünde bir ibare mevcut mudur? İzmir ili çevresinde çalışmasına devam eden başkaca ocak ve tesis var mıdır? Böylece bir bölgede açılan Taş Ocağı ve Kırma Eleme Tesisinin, belirsiz bir süre için çalışması mı sağlanmaktadır? Bu uygulama ile geniş kapsamlı ÇED yapılması gereken faaliyetler, dar kapsamlı bir çalışma ile gizlenmekte midir?”
CHP’Lİ BELEDİYELER CEZALANDIRILIYOR MU?
Yol yapım çalışmalarında Karayollarına ait kısmın hükümet binasına kadar olduğunu ancak yol yapım çalışmalarının Kaynarpınarmevkisinde durdurulduğunu ve yaklaşık 6 aydır yol üzerinde herhangi bir ilerlemenin olmadığını da bildiren CHP’li Beko,” CHP’li belediyeler cezalandırılıyor mu?” dedi. Beko, şu soruyu yöneltti: “Yolun kalan kısmının ödenek olmadığı İçin yapılamadığına yönelik bilginin bölge halkına aktarıldığını biliyoruz. Kaynarpınar -Karaburun arasında kalan kısımda, yaklaşık 7 kilometrelik bir alanda şahıs arazileri olduğu ve para aktarımı olmadığı için kamulaştırma yapılamadığı söylenmektedir. Ulaştırma Bakanlığı’nın seçimlerde maddi imkanlarını CHP’li belediyeler yerine kendi partisinden olan belediyelere kaydırdığı için Karaburun yolunun tamamlanmadığı doğru mudur?”