Ösen: "Öğrenciler ara tatile girdi ama sorunlar aynen devam"

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, okulların sömestr tatiline girilmesi vesilesiyle bir açıklama yaparak pandemi dolayısıyla ortaya çıkan uzaktan eğitim sorunlarının halen giderilemediğini söyledi. Fırsat eşitsizliği makasının öğrenciler arasında bu dönemde daha da açıldığına dikkat çeken DEVA İl Başkanı Ösen, “Hala uzaktan eğitim için tablet bekleyen okullar, öğrenciler var. Bu süreçte eğitime uzak kalan öğrencilerin açığını kim kapayacak” diye sordu.

2020-2021 eğitim öğretim dönemi sömestr tatiline girerken, DEVA İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, sürece ilişkin bir değerlendirme yaptı. Hem İzmir hem de ülke çapında hala daha birçok öğrencinin uzaktan eğitime erişim sıkıntısı çekmeye devam ettiğini, bilgisayar donanımı yetersiz, internet altyapısı elverişsiz olan birçok öğrencinin bulunduğunu ifade eden Ösen, “Düşük gelirli bazı evlerde ise eğitim için olmazsa olmaz olan bu donanımlar hiç bulunmuyor.  Pandemi boyunca çalışan emekçi anne babaların çocukları da süreçten olumsuz etkilendiler. Ülkemizin kanayan yarası olan fırsat eşitsizliği, pandemi sürecinin plansız ve yetersiz yönetimi nedeniyle onarılamaz şekilde artmıştır. İmkanı olan ve olmayan çocuğun arasındaki makas, eskisinden de çok açılmıştır” dedi.

Fırsat eşitsizliği kanayan yara

 

 

DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı Eğitim Politikaları'ndan Sorumlu Başkan Yardımcısı Pınar Güngör Özinan da birçok okul ve velinin hala Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıtacağı tabletleri beklediğini söyledi. Karnelerin dağıtıldığını ancak çevrimiçi derslere, bilgisayarı, tableti, interneti olmadığı için katılamayan öğrencilerin neye göre değerlendirmeye tabi tutulacağını soran Özinan, şöyle konuştu: “Öğretmenim, annemin interneti bitti o nedenle bir sonraki derse katılamayacağım’ diyen öğrenciye nasıl değerlendirme yapılacaktır? Daha düşük not alması onun kabahati mi olacaktır? Bu sebeple düşük not alacak öğrencilerin sonraki eğitim hayatında motive olması nasıl sağlanacaktır? Olması gereken imkanlara sahip çocuklar ile fiziksel ya da altyapısal şartları aynı olmayan çocuklar aynı kıstaslara göre değerlendirilemez. Fırsat eşitsizliğinin azami yaşandığı pandemi sürecinde değerlendirmelerin sağlıklı olmayacağını ve devletin tüm çocuklara aynı donanım ve erişim imkanı sunması gerektiğini düşünüyoruz.”