Rekor mu kırılıyor işçi mi?

İşsizlikte yaşanan artışa rağmen başta tekstil ve çelik sektöründe ihracat rekorları kırılmasına sendikalardan tepki geldi. Sendika temsilcileri 'asıl kırılan işçilerdir, rekor değil' dedi

YENİGÜN'den Alper Temiz'in haberine göre, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde ay bazında kendi ihracat rekorunu kırdığını açıkladı. Yapılan açıklamada EİB'in Mart ayı ihracat rakamının 1 milyar 740 milyon dolar olduğu belirtildi. Çelik ve tekstil ürünlerindeki ihracat artışları ise başı çeken sektörler oldu. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği bu yıl, 264,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği de yüzde 21'lik artışla 37 milyon dolardan 45 milyon dolara doğru büyük bir ihracat sıçrayışı gerçekleştirdi. Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında lider konumda olan Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatı da yüzde 18'lik artışla 6 milyar 28 milyon dolardan 7 milyar 98 milyon dolara çıktı. Ancak işçi sendikaları yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

KAYIT DIŞI İŞ GÜCÜ
Kayıt dışı çalıştırılan işçilerin rekor ihracatta katkısı olduğunu öne süren TEKSİF Sen İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, "Türkiye, kendi markasını yaratamayan bir ülke. İhracat firmaları bu nedenle uluslararası markalara dikim yapıyor. Emek iş gücünde ön plandayız. Firmalar sipariş alamadıkları ve maliyetlerin artması gibi nedenlerle işçi çıkartma yolunu tercih ediyor. İş verenler Türkiye'de hammaddeye gelen zamma bir türlü ses çıkartamıyorlar. Çıkartsalar da bu ses çok yüksek olmuyor. Bu noktada iş veren, acısını işçiden çıkartıyor. İşten çıkarımlar yaşanıyor. Ancak insanların çalışmaya ihtiyaçları var. Maalesef günün sonunda işçiler, kendilerini kayıt dışı işçi olarak buluyor. Uluslararası firmalar ise bunu onaylıyorlar ve sanki sorun yokmuş gibi değerlendiriyorlar. Emek sömürüsü yok diyorlar ancak var. Uluslararası markalar sipariş veriyor ve yerli firmalar kayıt dışı işçilerle siparişleri tamamlıyorlar. Ortaya bu şekilde büyük bir ihracat rekoru çıkmış oluyor" açıklamasını yaptı.

'İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ DEĞİL'
Rekorun güvencesinin ucuz emek gücü olduğunu ifade eden Birleşik Metal İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ise, "Ucuz emek üzerinden yapılan bir politka var. Kayıt altında olmayan işçi sayısı ülkemizde çok yaygınlaştı. Özellikle Suriyeli ve Afganlar'ın kayıt dışı çalıştırılması durumu söz konusu. Temel problem ucuz emek gücüdür” dedi. Artan ihracat rakamlarına rağmen, işçilerin gelir düzeylerinde bir artış olmadığını dile getiren Çeltek, “Bu rekorların, işçiye ya da halka bir katkısı oluyor mu? Çünkü Türkiye'deki tüm fabrikalarda çalışan işçiler örgütlü değil. Sendikalaşma oranı çok düşük. Sendikalaşmanın olduğu dürüst fabrikalar da bulunmaktadır. Ancak eğer kırılan rekorlara rağmen, işçi gelir düzeyinde artış olmuyorsa, ortada bir boşluk yaratılmış oluyor. Eğer şeffaflık bir gereklilikse, rekor kırılan tüm sektör çalışanlarının sendikalaşmasının önü açılsın ve bu rekorların arka planında nasıl bir çalışma sistematiği var, görelim” diye konuştu. Çeltek sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan kârın işçiyle paylaşılması gerekirken, işçi çıkartımlar ülkemizde artıyor. Zaten kayıt altında olmayan işçiler hakkında veri de elde edemiyoruz. Kısır bir döngü var. Sendikalaşmanın önü açılırsa kırılan rekorların da aklanması mümkün olacaktır."