Saadet Partisi'nden İsrail'e Dava Açmayan Kamu Görevlilerine Suç Duyurusu

Saadet Partisi İzmir İl Başkanlığı, Gazze'de işledikleri soykırım nedeniyle İsrailli yetkililerle ilgili bulundukları suç duyurusu üzerine dava açılmaması karşısında, görevi ihmal eden kamu görevlileri hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Eylem, Saadet Partisi teşkilatları tarafından tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Bayraklı'daki İzmir Adalet Sarayı önünde bir araya gelen Saadet Partililer, "İsrailli yetkililer hakkındaki suç duyurumuzu sürüncemede bırakan kamu görevlileri hakkında suç duyusunda bulunuyoruz" yazılı pankart açtı.

“İsrail’e yaptırım uygulanmaması çok vahim”

Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran konuya ilişkin basın açıklaması yaparak, gözünü karartmış olan İsrail’in hiçbir uluslararası kuruluşu ve hiçbir evrensel hukuk normunu dikkate almadığını, hiçbir temel hak ve hürriyeti önemsemediğini söyledi.

Savaş ortamında dahi vazgeçilemeyecek pek çok temel hakkın İsrail tarafından Gazze saldırılarında ihlal edildiğini belirten Erduran, “Saldırılarda hayatını kaybeden on binlerce sivilin yarısından fazlası çocuklardan ve kadınlardan oluşmaktadır. Geride kalan sivil halk yine İsrail’in askeri, siyasi saldırılarına; ekonomi, eğitim ve sağlık alanında birçok insanlık dışı muamelesine maruz kalmaktadır. Gazze’ye giriş ve çıkışları uzun sürelerle kapatan İsrail, insani yardımları da engellemektedir. Buna rağmen Siyonizm’in karargâhı durumundaki İsrail’e karşı şimdiye kadar uygulanmış hiçbir uluslararası yaptırımın olmaması ise daha da vahimdir.” diye konuştu.

“Uluslararası Adalet Divanı’na Türkiye başvurmalıydı”

Uluslararası hukuk bakımından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının net bir biçimde ‘soykırım’ suçu oluşturduğunu vurgulayan İl Başkanı Erduran, “Aynı zamanda İsrail, kullanılması yasak olan kimyasal silahlarla Gazze’ye saldırmıştır. Savaşın etkilerinden azade tutulması gereken sivil halkın, savaşın hedefi konumuna getirilmiş olması açık bir soykırım suçunun varlığına delil teşkil etmektedir. Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım suçlarında kişilerin yanı sıra devletleri de yargılayabileceği gerçeğinden hareketle başvuruda bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti devletinin başvurusu ilgili mahkemece de kabul edilmiş ve İsrail, Uluslararası Adalet Divanı nezdinde yargılanmaya başlanmıştır. Burada dikkat çeken ve halkımız nezdinde de endişelere yol açan husus ise böyle bir girişimin Türkiye Cumhuriyeti devletinden beklenmesine rağmen gerçekleşmemiş olması ve hatta ilerleyen süreçte devam etmekte olan davaya müdahil olunacağına dair hükümet yetkililerince kamuoyu önünde verilen sözlere rağmen harekete geçilmemesidir.” ifadelerini kullandı.

“Dava açmayarak görevlerini ihmal ettiler”

Türkiye ile İsrail arasında önce inkâr edilen, sonra kısıtlama kararı ile itiraf edilen ticari ilişkilerin boyutlarının endişe verici olduğunu dile getiren Erduran, şöyle devam etti: “Saadet Partili üyelerimizin bütün ülke genelinde İsrail’in insanlık dışı saldırılarına yönelik olarak adliyelerde gerçekleştirdikleri suç duyurularına ilişkin herhangi bir davanın açılmamış olması da bu noktada düşündürücüdür. Saadet Partililer olarak daha önce bulunduğumuz suç duyuruları ile ilgili olarak makul sürelerde işlem gerçekleştirmeyen kamu görevlileri hakkında bugün görevi ihmalden suç duyurusunda bulunacağımızı da burada deklare ediyoruz. Bizler Saadet Partililer olarak gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda Gazze halkının yanında olduğumuzu her yönüyle ortaya koymaya devam edeceğiz. Saadet Partisi olarak İsrail’in hukuksuz saldırılarının peşini bırakmayacağımız ve her alanda takipçisi olacağımız bilinmelidir.”

Basın açıklamasının ardından İl Başkanı Erduran'ın imzasını içeren başvuru dilekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyusunda bulunulurken, açıklamaya katılan Saadet Partililer Adliye Binası önünde kısa süreli bir oturma eylemi yaptı.