Sağlık meslek örgütleri eylemliliklere başlıyor: 'Türkiye'yi şehir şehir dolaşacağız'

Ankara'da bir araya gelen sağlık meslek örgütleri basın toplantısı düzenleyerek önümüzdeki dönem yol haritasını paylaştı, "Tüm Türkiye'yi şehir şehir dolaşacağız" dedi.

Ankara'da bir araya gelen aralarıda Türk Tabibler Birliği, Sağlık Emekçileri Sendikası, HEKİMSEN, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, Türk Psikologlar Derneği gibi bir çok sağlık meslek örgütünün bir araya geldiği basın toplantısında sağlık, emek ve meslek örgütleri önümüzdeki dönem yapacakları çalışmaları ve sağlıkta yaşanan sorunları ele aldı. 

'Sağlıkta şiddet normalleşiyor'

Sağlıkta şiddetin ve sağlık çalışanlarının maruz kaldığı problemlerin artık normalleştiğine dikkat çeken sağlık meslek örgütleri temsilcileri, günümüzde iktidarın artık sağlıkta şiddeti politik bir enstrüman olarak kullandıklarını ifade etti. Buna bağlı sebeperden dolayı bir çok hekimin mesleği bıraktığı ya da sorunlar yaşadığına dikkat çekilen toplantıda sağlıkta şiddete karşı mücadelenin büyütüleceği ifade ediliyor. 

'Hayat pahalılığı bir sağlık sorunudur'

Hayat pahalılığın bir sağlık sorunu olduğunun vurgulandığı toplantıda, içinden geçtiğimiz süreçte hayat pahalılığının yurttaşların sağlığını etkilediği ifade edildi. Yurttaşların sağlıklı beslenemediklerinin ve hayat pahalılığı nedeniyle sağlıklı yaşamanın her geçen gün zorlaştığının ifade edildiği toplantıda, sağlık meslek örgütlerinin bir halk sağlığı sorunu olarak gördükleri hayat pahalılığına karşı mücadele edeceği vurgulandı.

Sağlık emekçilerinin yurtdışına göçü

Sağlıkta şiddetin ve ekonomik sorunun yanı sıra sağlık emekçilerinin gündemlerini belirleyen bir diğer başlık da sağlık emekçilerinin yurt dışına yaptıkları göç oldu. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hekimler için "Bırakın gidiyorlarsa gitsinler" ifadesinin hatırlatıldığı buluşmada, yaşanan sorunun görmezden gelindiği ve Türkiye'de sağlık sistemi açısından ciddi sorunlar teşkil edeceği ifade edildi. 

TTB'nin düzenli olarak yayınladığı hekim göçüyle alakalı istatistiklerin her geçen zaman yeni rekorlar kırdığı ifade edilirken, "Temmuz ayında 288 hekim yurt dışına gittiğinde bu bir rekordu. Ancak Ağustos ayından giden hekim sayısı 315. Hekimlerimizin isteyerek değil, mecbur kaldıkları için ülkeyi terk etmek zorunda olduğunun altını çizmemiz gerekiyor" cümlelerine yer verildi.