Şimdi de tarım makinesi dağıtacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kırsal kesime yeni bir destek daha
Yerelde kalkınma hedefiyle Türkiye’ye örnek uygulamaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, üretici desteklerine bir yenisini daha ekledi. Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla ziraat odaları ile ortak tarım makineleri parkı oluşturulması için hazırlanan protokol imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Belediye'nin maddi olanaklarını tüm İzmir'e dağıtırken, çok aha az gelişmiş olan tarımın kalkınması için pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, "En az hizmeti neresi aldıysa, en az hangi bölgenin elinden tutulduysa ona ağırlık vermek, onun önünü açmak, onun problemlerini çözmek üzere bir adil yönetim anlayışı sergiliyoruz. Baktık en mağdur olan çiftçi; o zaman 'kırsaldan başlayalım' dedik ve öyle yaptık. Belli oranda başarılı olduk. Ama daha yolun başındayız. Daha yapacak çok işimiz var" dedi.
Kim destek olursa Allah razı olsun
Sözleşmeli üretim modeli ile süte verdikleri destek sayesinde İzmir'in süt üretiminde açık ara birinci olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi sütü mamüle dönüştürerek, markalaştırarak, artı katma değer katarak, araştırarak, aklı bilimi kullanarak hem ürün kapasitemizi artırıp hem de kalitemizi, fiyatımızı ve dolayısıyla hayat standardımızı artırmak durumundayız. Küçükbaş havyan dağıtmaya başladık. Sürülerimiz büyüyor, kuzularımız çoğalıyor. Vermeye devam edeceğiz. Ama geçen gün bir haber okudum; merkezi hükümetimiz, Tarım Bakanlığımız da çiftçilere büyükbaş havyan dağıtacakmış. Biz küçükbaş havyan dağıtalım, siz de büyükbaş dağıtın. Amaç ne? Hep birlikte çiftçiyi, ülkeyi kalkındırmak. Kim katkı koyuyorsa, kim destek oluyorsa hepimizden Allah razı olsun."
Birbirimize güveniyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsalla arasında güven ortamını oluşturduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bugün biz tüm çiftçi temsilcilerine güveniyoruz, onlar da bize güveniyor. İş yapmanın, ortak hareket etmenin, kader birliği yapmanın, yola çıkmanın ve birlikte yürümenin, kalkınmanın birinci unsuru güven. Güvendiğiniz insanla yola çıkarsınız ve başarılı olursunuz. Biz de bunu tesis ettik" şeklinde konuştu.
Kooperatiflere kalkınmanın formülü
Tarıma bir çok konuda yaptıkları desteklerine devam ederken ürünlerin pazarlaması ve satışı ile ilgili çalışmalara da ağırlık vereceklerini açıklayan Başkan Aziz Kocaoğlu, kooperatifleşme konusunda da önemli tavsiyelerde bulundu. Başkan Kocaoğlu özetle şunları söyledi:
"Ürününün değerlendirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. İzmir'de 200'ün üzerinde kooperatif var. Ama aktif olanların sayısı 10 tane değil. Kooperatif kurmak güzel. Ama aşırı kooperatif kurmanın da gücü dağıtmaktan, kendi içinde rekabeti artırmaktan ileriye gitmeyeceğini düşünüyorum. Kooperatiflerin mümkünse ilçe düzeyinde örgütlenmesi, üye sayısının fazla olması ve o bölgedeki bütün üretim ile uğraşması gerekir. Ekonomik büyümeyi sağlamak için pazarda söz sahibi olacak bir yapılanmaya gitmek zorundayız. Güçlü olarak gidip satmak daha kolay olacaktır."
İzmir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı da tarıma ve çiftçiye yaptığı desteklerden dolayı Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür ederek,"Çiftçinin yüzü güldü" dedi.
Kimler imza attı?
Protokole imza atan ilçe ziraat odaları ve yönetim kurulu başkanları şöyle: Selçuk Ziraat Odası -İbrahim Erdallı, Aliağa- Feridun Durmaz, Bayındır- Mümtaz Almışlar, Bergama- Nuri Taşkınoğluları, Beydağ- Ünal İçmesu, Dikili- Şahin Yaman, Foça- Ercan Yüksektepe,
Karaburun- Gazanfer Yavaş, Kemalpaşa- Bülent Oray, Kınık Murat Tosun, Kiraz- Gürkan Okka, Menderes- Kadir Telli, Menemen- Arif Metin Karagöl, Ödemiş- Ahmet Kocaağa, Seferihisar Zeki Gülbağ, Tire Halil İbişoğlu, Torbalı –Yılmaz Girgin, Urla- Nurettin Kılınç.