Türk Telekom Krizi Meclis'te

AKP'nin kamu kurumlarını özelleştirme politikalarını eleştirerek, Türk Telekom'daki krizi TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türk Telekom'un kamu yararı gözetilerek özerk bir biçimde yönetilmesi ve telekomünikasyon altyapısının güvence altına alınması için Hükümet'i göreve davet etti.

Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesi 2005 yılında yapılan özelleştirme ile birlikte Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ)’a satılmıştı.

OTAŞ’ın, kendi borçlarını dahi ödeyemeyecek duruma geldiği, kurumu borç yükü altında

bıraktığı ve Türk Telekom’un Çinlilere satılacağı iddiaları konuşulurken; OTAŞ, tasarruf

yapmak için bir yandan personel sayısını azaltmaya çalışırken, diğer yandan iletişim alt

yapısını barındıran binaları ve çalışma ofislerini kiraya çıkarmaya başladı.

Türk Telekom tarafından kiralık ilanı verilen gayrimenkul sayısı ülke genelinde 63 bina,  109 işyeri, 14 arsa ve 3 konuta ulaştı.


İzmir’de Balçova, Buca, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Kemalpaşa, Menderes, Selçuk ve

Çiğli ilçelerindeki binalar kiralığa çıkarılırken; ilanlar arasında “İzmir’in En Gözde

Bölgesinde, Deniz Cepheli Kiralık Bina” başlığı altında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Bölge

Müdürlüğü binası da kiralık ilanları arasında yer aldı.


Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.


AKP İKTİDARININ KONTOLSÜZ ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARININ

SONUCU

AKP iktidarının kamu kurumlarını özelleştirme politikalarını eleştiren Bakan, “AKP 15 yılda yaptığı 125 büyük ve diğer küçük özelleştirmelerle memleketin 80 yıllık birikimini sattı. AKP iktidarının kontrolsüz özelleştirme politikalarından Türk Telekom, Tüpraş, Petkim, Tekel, THY, Tedaş, PTT gibi özelleştirilen her kamu kurumu payına düşeni aldı, almaya da devam ediyor. Türk Telekom da diğer kurumlar gibi siyasi baskılar ve ticari kaygıların kıskacında hayatta kalma savaşı veriyor. Diğer tarafta da Çinlilere satılacağı iddiaları konuşuluyor…

Türk Telekom’un kamu yararı gözetilerek özerk bir biçimde yönetilmesi ve telekomünikasyon altyapısının güvence altına alınması için Hükümet’i göreve davet ediyorum” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN SORDU:

1 - Türk Telekom’un siyasi baskılar ve ticari kaygılardan uzak, kamu yararına özerk biçimde yönetilmesi için bir düzenleme yapacak mısınız?

2 - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, Türk Telekom’un özelleştirilmesi ile yalnızca işletme hakkının devredildiği bilgisini vermiş, devirden itibaren 21 yıllık sürenin sonunda alt yapısının geliştirilerek, kamuya devredilmesi gerektiğini hatırlatmıştır. Bu çerçevede; telekomünikasyon altyapısının güvence altına alınmasına yönelik acil eylem planınız nedir?