Türkiye'deki Asgari Ücret Avrupa'daki ile Yarışabilir mi?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada satın alma gücü paritesi açısından Türkiye'deki asgari ücretin Avrupa ülkeleriyle yarışabilecek seviyede olduğunu iddia etti.

Satın alma gücü paritesi (SGP), ürün ve hizmetlerin ülkeler arasındaki fiyat farklılıklarını göz önünde bulundurarak sağlıklı bir mukayese yapmayı olanaklı kılar. Avrupa özelinde ele alacak olursak, örneğin Bulgaristan gibi, Euro cinsinden asgari gelirin düşük olduğu bölgelerde, satılan ürünlerin fiyatı da düşük olduğu için SGP cinsinden asgari ücret, Euro karşılığına kıyasla görece yüksek bir seviyede olacaktır. Benzer şekilde İngiltere’de Sterlin cinsinden asgari ücret daha yüksekken, fiyatların da yüksek olması SGP cinsinden asgari ücretin görece düşük olmasına yol açacaktır. Aşağıdaki grafikte SGP cinsinden en yüksek ve en düşük asgari ücret uygulanan Avrupa ülkeleri ile Türkiye’deki durum ortaya konmaktadır.

 

2017’nin ikinci yarısındaki asgari ücretleri baz alarak SGP’yi ortaya koyan grafikte toplam 24 Avrupa ülkesi arasında Türkiye 11. sırada yer alıyor. Bu Avrupa ülkelerinde ortalama asgari ücret 906 SGP olurken, Türkiye’de asgari ücretin değeri 881 SGP ile ortalamanın biraz altında kalıyor. Finlandiya, İsveç ve Norveç gibi zengin İskandinav ülkelerinde asgari ücret uygulaması olmaması, Türkiye’nin ortalamaya daha da yakın olmasını sağlamış gibi görünüyor.

Sonuç olarak Türkiye’deki asgari ücret, satın alma gücü paritesi dikkate alındığında Avrupa ortalamasına yakın bir durumda. Bu haliyle SGP cinsinden asgari ücret, özellikle birçok Doğu Avrupa ülkesinden fazlayken, batı Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında daha düşük bir seviyede.