Uluslararası Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 47 Şüpheli Yakalandı

İzmir Emniyet Müdürlüğü, uluslararası tarihi eser kaçakçılığı faaliyetlerine yönelik büyük bir operasyona imza attı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve KOM Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalarda, organize suç örgütü üyelerinin ülkemize ait tarihi eserleri aracı şahıslar üzerinden toplayarak kuryeler vasıtasıyla yurt dışına çıkardıkları tespit edildi. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunan müzayede evlerinde açık artırma usulü ile sattıkları belirlenen şüphelilerin, ülkemizden kaçırdıkları 1.057 adet tarihi eserin Hırvatistan'da ele geçirilmesi üzerine detaylı bir soruşturma başlatıldı.

Geniş Kapsamlı Operasyon

10 Temmuz 2024 tarihinde İzmir merkezli olarak Ankara, Adana, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Eskişehir, Hatay, Isparta, İstanbul, Karaman, Konya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Trabzon ve Aydın olmak üzere toplam 24 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyon kapsamında, Roma, Bizans, Helenistik ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu değerlendirilen:

- 6.325 adet sikke,
- 997 adet obje,
- 5 adet dedektör,
- 2 adet ruhsatsız tüfek,
- 1 adet ruhsatsız tabanca,
- Çok sayıda fişek ele geçirildi.

Şüpheliler ve Yakalanan Malzemeler

Yurt dışında bulunan ve yakın zamanda ülkemize giriş yapan örgüt liderinin de aralarında bulunduğu toplam 47 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan şüphelilerin, tarihi eser kaçakçılığı ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçlarına karıştıkları tespit edildi. Ele geçirilen tarihi eserler, kültürel mirasımıza ait önemli buluntular arasında yer alıyor.

İzmir Polisi’nin Kararlılığı

İzmir Polisi, tarihi ve kültürel mirasımıza zarar veren ve bu topraklara ait eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan tarihi eser kaçakçılarına yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini belirtti. Vatandaşların da desteği ile bu tür operasyonların devam edeceği vurgulandı.