Üniversite öğrencileri yine mağdur

Üniversite öğrencileri 2015 – 2016 bahar dönemi kayıt döneminde beklenmedik bir olayla karşılaştı. Kayıt yenileme işlemlerini yapmak isteyen öğrenciler harç borcu ile mağdur oldular.

İlkyaz Can - Ezgi Tanır - Efecan Tür / İZMİR(Ege Ajans) – Üniversite öğrencileri 2015 – 2016 bahar dönemi kayıt döneminde beklenmedik bir olayla karşılaştı. Kayıt yenileme işlemlerini yapmak isteyen öğrenciler harç borcu ile mağdur oldular.

Kasım ayında Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara göre ‘Bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı iken tekrar girdiği sınav sonucuna göre başka bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler, kayıt yaptıracakları yükseköğretim programına ait katkı payı/öğrenim ücretine tabi olur’. Bu karar neticesinde 2015-2016 Bahar döneminde kayıt yenileme işlemlerini tamamlamak isteyen öğrencilerden geçmiş yıllarda yenilemediği öğrenim kayıtlari için harç borçlarının ödenmesi talebinde bulunuldu.

Öğrenciler Açık Öğretim Fakültesi’nde kayıt yenilemeyip  öğrenci haklarına sahip olmamalarına rağmen kayıtlı gözüktükleri için Bakanlar Kurulu’nun yeni çıkarmış olduğu karar dolayısı ile harç borcuyla karşı karşıya kaldılar. Öğrencilerin kendi maddi imkanlarıyla kayıtlandıkları AÖF de kayıt ücretleri devlet tarafından ödenmiş gibi harç borcu talep edildi.

OKUNMAYAN ÜNİVERSİTEYE ÜCRET TALEBİ

3 yıldır açık öğretim fakültesi medya ve iletişim programına kayıtlı olup kaydını  yenilemeyen şu an ise Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde okuyan İlkyaz Can kayıt yenileme sırasında 284 TL harç borcu bulunduğu için şu an okuduğu bölümde ders seçimlerini yapamadı. Bunun üzerine AÖF bürosuna gidip nedenini sorduğunda ise kasım ayında Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bir yasa olduğunu ve resmi gazetede yayınlandığını borç ödenmesi gerektiğini ödenmediği taktirde eğitim öğretim hayatına devam edemeyeceğini söyledi.

SESSİZ KALMADILAR

İlkyaz Can gibi mağdur birçok öğrencinin böyle bir bilgiyle karşılaşmadıklarını yazılı basında ve ya televizyonda bu konuyla ilgili ön bilgilendirme ve uyarının yapılmadığını dile getirdiler. Aynı zamanda borçla karşılaşan birçok üniversite öğrencisinin bir bilgiye ulaşamadıklarını ve sosyal medya üzerinde bir çözüm için çabaladıklarını kimsenin yardımcı olacak tam bir bilgiye sahip olmadıklarını söylediler. Aynı zamanda imza kampanyası başlattıklarını da belirttiler.

Zor durumda kalan üniversite öğrencilerinin mağduriyetini giderilmesi için nasıl bir yöntemin izleneceği merak konusu.