ÜRETENİ AYAKTA TUTMAZSANIZ VERGİ ALACAK KİMSEYİ BULAMAZSINIZ
Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 12'inci maddesinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, meclisten geçen bu düzenleme ile kayıt dışı ekonominin önünün daha fazla açılacağını belirtti ve devletin gelir kaybının artacağı iddiasında bulundu.
5 TL’LİK MAZOTUN 3 TL’Sİ VERGİ OLARAK ALINIYOR
Tasarıda çiftçi ile bir düzenleme olmadığını belirten Bayır, ‘’Çiftçinin yılda 2,5 milyon ton dolayında kullandığı mazottaki yüzde 60'lık vergi yükünü bu tasarı azaltmıyor. Çiftçiden, 5 lirayı geçen mazotun 3 lirası vergi olarak alınıyor. Bu tasarı Amerika'nın çelik ve alüminyum ihracatımıza koyduğu ek yüzde 25 vergiye karşılık sessiz kalıyor, yerli üretimimizi ya da ihracatımızı büyütecek ek bir tedbir getirmiyor ne yazık ki. Eğer siz bu vergi uygulamanızla üreteni ayakta tutamazsanız, üretim sevdalısı insanları küstürürseniz hiçbir şeyi üretemez ve her şeyi ithal eder hâle gelirsiniz. O zaman da vergi gelirleriniz azalır.’’ dedi.
ÇİFTÇİYE VERİLEN DESTEK VERGİLERLE GERİ ALINDI
2017 yılında çiftçiye 12,7 milyar TL'lik tarımsal destek verildiğini hatırlatan Bayır, ‘’Çiftçiden akaryakıt vergileri, stopaj ve KDV alarak bu yaptığınız 12,7 milyarlık desteğin yaklaşık 11,1 milyar lirasını vergi olarak geri aldınız. Nerede kaldı yaptığınız destek o zaman? Son yılda 4 kez vergi affı getirdiniz. Siz hiç maaşı kaynağında kesilen bir çalışanın vergi affından faydalandığını gördünüz mü?’’ diye seslendi.
ASGARİ ÜCRETE VERİLEN ZAMMIN YARISI 3 AYDA ERİDİ
Benzinden, tüpten, ekmekten, yoğurttan alınan vergilerin her geçen gün artarak tahsil edildiğini de söyleyen Bayır, ‘’Vergi adaleti tümüyle çökerken emeğiyle çalışanlardan alınan vergiyle ayakta kalınıyor. 6 liralık benzinin 3,28 lirası vergiden oluşuyor. Bir ücretli bir yıl içerisinde hiç zam almasa dahi o bir yıl içinde 4 defa üst vergi dilimine giriyor. Asgari ücret sadece son üç aydaki doların artışıyla 93 lira eridi. Yani 199 lira zam alan asgari ücretli sadece dolar artışıyla yarısını, 93 lirasını kaybetti, zamlarla eksiye düştü, döviz 4 lira olduğu için de kişi başına düşen gelir 500 dolar birden gerilemiş oldu.’’ Dedi.
ÜRETENLER GÜNÜ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR
Sözlerine devam eden Bayır, ‘’Sanayici, esnaf, üretici, köylü, çiftçi kazanmaktan vazgeçmiş, mevcut durumunu korumaya çalışıyor, günü kurtarmaya çalışıyor. Son bir yılda kapanan şirket sayısı 9.305'ten 11.502'ye çıktı. Son yedi yılda açılan her 4 şirketten 1 tanesi kapatıldı. Bir yılda kapanan şirket sayısı yüzde 23 arttı. Esnafın bankalara borç yükü katlanırken nakit alışverişi azaldı, kâr oranları düştü. 2017 yılında KOBİ'lerin bankalara borcu 505 milyarı aşmış durumda. Borcu takibe düşmüş KOBİ sayısı 340 bindir. Takipteki KOBİ borcu miktarı 25 milyardır yani tahsil edemiyorsunuz. Takipteki tüketici kredisi miktarı 11,7 milyar oldu. Eğer esnafı, iş dünyasını, fabrikaları ayakta tutamazsanız vergi toplayacak kimseyi bulamazsınız. Bu anlamda, bu vergi tasarısının esnafı, sanayiciyi, üreteni cezalandıran bir yasa tasarısı olduğunu düşünüyorum ve bu anlamda doğru bulmuyorum.’’ Dedi.