Urla Ot Festivali'ne büyük ilgi

Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla'nın tarihi dokusunun yanı sıra bereketli topraklarında yetişen ürünleriyle de değerli bir mirasa sahip olduğunu söyledi.

Urla Belediyesi ve Urla Doğal Sofra işbirliği ile Büyükşehir Belediyesi’nce geleneksel olarak düzenlenen ve 7.’si gerçekleştirilen “Urla Mart Dokuzu Ot festivali”yoğun bir katılımla başladı.

25-26 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen festival, Urla’nın önemli tarihi eserlerinin gezildiği bir “Kültür Turu” ile başladı. Festival konukları, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da katıldığı buluşmanın ardından, Tarihi Karantina Adası’ndaki Tahafuzhane, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Tekne Yapım Atölyesi (Kiklad) ve Antik Klazomenai Zeytinyağı İşliği’ni gezdiler.

Gezinin ardından Eski Tamirhane Binası’nda festivalin açılışı gerçekleşti. Açılışa Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Meclis Üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi Yerel Hizmetler Müdür Yener Kırmızı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, Şefler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla’nın geçmişiyle bir mücevher olduğunu, ama o mücevherin tozlandığını, amaçlarının da o tozu üflemek olduğunu söyledi.

Değerli mirasa sahibiz…

Başkan Uyar şunları söyledi:

“Mutfağımız çok zengin. Mübadelenin etkisi oldukça fazla. Birlik ve beraberlik içerisinde nasıl yaşandığı mutfak kültürümüzden de anlaşılıyor. Çok çeşit otlarımız var. Rüzgarımız güzel, güneşimiz güzel, topraklarımızda bereketli olunca bu çeşitliliği arttırıyor. Çok özel bir coğrafyada, yarımadada yaşıyoruz. Ben bunu bir miras olarak kabul ediyorum. Benim anneannemden öğrendiğimi torunuma anlatmam gerekir. Bu tür festivallerle mirasımızı unutmayacağız gelecek kuşaklara aktaracağız. Yaptığımız festivallerin ana amacı da budur zaten. Biz festivali bir eğlence olsun diye yapmıyoruz. Bizim amacımızda bu tozu üfleyerek Urla’ya hak ettiği değeri kazandırmaktır” ifadelerini kullandı.

Urla Doğal Sofra Gönüllüleri Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü ise, “Geleneksel olmazsa, tarih olmazsa, kültür olmaz. Bizi biz yapan geçmişimizdir. Urla hem doğasıyla hem insanıyla bir mücevher. Onun bu şekilde kalması, değerlerinin parlatıp sunulması bizim için önemli olandır. Zeytinyağımız, enginarımız, üzümümüz, balığımız, denizimiz çok kıymetli hazinelerimizdir. Bunları dünya standartlarında tanıtmamız ve üzerindeki o tozu atıp parlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Emine Kamalı Aktaş, Bahriye İplikçi ve Mehtap Süner Susuzlu, Urla’nın otlarıyla ilgili yazmış oldukları kitaplarını tanıttılar.

Panel ve Yemek Atölyelerinin de gerçekleştiği festivalde Şef Osman Sezener, Ümmühan Tibet ve Ahmet Güzelyağdöken “Ege Otları” ve “Mutfağımızda Zeytinyağının Önemi” hakkında bilgiler verdiler.