"Uzay Serüveni" Heyecanı İzmir'de Yaşandı
Türkiye'de 'Bilim Kahramanları Buluşuyor' adıyla düzenlenen FIRST® LEGO® League yerel turnuvalarının İzmir'de gerçekleşen etabı, iki gün boyunca büyük bir heyecana sahne oldu. 88 takım arasından 3 farklı kategoride değerlendirilen 10 takım, 09-10 Mart tarihlerinde yine fuarizmir'de yapılacak ulusal turnuvaya katılma hakkı kazandı.
Dünyada binlerce çocuk ve genç bilim kahramanını buluşturan, Türkiye’de “Bilim Kahramanları Buluşuyor” adıyla Bilim Kahramanları Derneği gönüllüleri tarafından düzenlenen FIRST® LEGO® League; İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Ankara ayağından sonra İzmir etabı da gerçekleşti. İZFAŞ desteğiyle fuarizmir’de gerçekleşen yerel turnuvada 9-16 yaş arası öğrenciler, iki gün boyunca ana tema olan “INTO ORBIT: uzay serüveni” ile ilgili geliştirdikleri projelerini sunarken, diğer taraftan da tasarladıkları ve programladıkları robotlarla, temayla ilgili görevleri tamamladı.
2 günde 88 takım yeteneklerini sergiledi
Her iki gün 44 takım olmak üzere toplamda 88 takım, INTO ORBIT: “Uzay Serüveni” teması kapsamında bir araya geldi. Genç bilim kahramanları, tasarladıkları robotlar ve uzayda yaşamı kolaylaştıran projeleriyle jüri önüne çıktı. Robotlar Robot Jürisi, projeler Proje Jürisi, grubun takım çalışması konusundaki performansı da Öz Değerler Jürisi tarafından değerlendirildi. Ayrıca gün boyu takımların robotları, tüm dünya üzerinde aynı şekilde tasarlanan ve içinde 15 uzay görevinin bulunduğu parkurda maç yaptı. Legoların bulunduğu parkurda robot performanslarını sergileyen takımlar, hem keyifli hem de heyecanlı anlar yaşadı.
10 takım belirlendi
Bu yıl 15’inci kez düzenlenen turnuvalara 68 ilden 4 bin 882 öğrenci katıldı. İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Ankara etaplarında ulusal turnuvaya katılacak 42 takım belirlendi. 2-3 Mart tarihlerinde İzmir turnuvalarının tamamlanmasının ardından, 554 takımın 62’si ulusal turnuvalara katılmaya hak kazanacak. 7 farklı ilden 44 takımın yarıştığı İzmir etabının ilk yarısında ise ulusal turnuvalara çıkacak 10 takım belirlendi. İzmir Turnuvası’nın ilk gününde BUTTERFLY EFFECT (Özel Bornova Sevinç Ortaokulu) üçüncü, ROBOKOD KAHRAMANALRI (Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu) ikinci, ROTATECH (Özel Rota Fen Lisesi) ise birinci olarak 9-10 Mart tarihlerinde İzmir’de yapılacak ulusal turnuvaya katılma hakkı kazandı. ANDROMEDA TEAM (Özel Gaziemir Uğur Fen Lisesi) ve ANDROMEDA-1 (Özel Ege Geliştirme Bornova Ortaokulu) takımları da, ulusala gidecek 4. ve 5. takım oldu. İkinci gün ise ÇAKATECH (Özel Çakabey Ortaokulu) takımı üçüncü, Erbakır Fen Lisesi ikinci, ROTABORN (Özel Rota Anadolu Lisesi) ise birinci oldu. 44 takım arasından DON’T PANIC (Özel Güzelbahçe Bahçeşehir Ortaokulu) ile ROTASTARS (Özel Rota Ortaokulu) ulusala gidecek diğer takımlara adını yazdırdı.
62 takım ulusal turnuvada buluşacak
7 ilden 44 takımın buluşacağı yerel turnuvaların İzmir etabı haftaya da devam edecek. fuarizmir’de gerçekleşen yerel turnuvanın tamamlanıp ulusala çıkan son 18 takımın belirlenmesinin ardından Türkiye’de 68 ilden toplam 4 bin 882 öğrenci proje üretmiş olacak. Beş farklı şehirde 16 yerel turnuvaya katılan 554 takımdan 62’si, 9 – 10 Mart tarihlerinde yine fuarizmir’de yapılacak ulusal turnuvada yarışacak. fuarizmir, 9-10 Mart tarihlerinde ulusal turnuvanın yanı sıra, bu yıl ilk kez uluslararası turnuvaya da ev sahipliği yapacak. 22-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek Open International Turkey 2019’a Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında farklı ülkelerden 100’ün üzerinde takım katılacak.
Şampiyonluk ödüllerinin yanı sıra, çocukların yaratıcılık ve çalışmalarını teşvik etmek amacıyla takımlara Araştırma, Yenilikçi Çözüm, Sunum, Takım Çalışması, Yükselen Yıldız, İlham Verici Takım, Duyarlı Profesyonellik, Strateji ve Yenilikçilik, Mekanik Tasarım, Programlama ile Robot Performansı ödülleri de verildi.
Patent başvuruları yapılıyor
“Her çocuk mucit doğar” söylemiyle yola çıkan ve insanlığın ihtiyaç duyduğu ortak çözümlerin çocukların sınırsız hayal gücünde saklı olduğu bilinciyle hareket eden Bilim Kahramanları Derneği, turnuvalardan çıkan projelerin bir kısmının patent başvurularının gerçekleştiğini belirtti. Dernek aynı zamanda, çocukların gelecekte melek yatırımcı, bilim insanı, mühendis, girişimci ve hatta Nobel ödülü sahibi bireyler olabileceğini vurguladı. Bu kapsamda sezon teması gereğince uzayda yaşamanın zorluklarına alternatif çözümler üreten çocukların projeleri, bilim insanlarının ufkunu açmaya aday oldu.
Yaratıcı ve kullanılabilir projeler çıktı
Şampiyonluk kategorisinde birincilik ödülünü alan ROTABORN, uzayda araç dışı aktivitelerde hayati tehdit oluşturan küçük fakat hızlı toz parçacıklarının astronotların korunmaları için kıyafetlerine ek bir katman tasarladı. Hamam böceklerinin kabuğunda yer alan ve radyasyona karşı diğer canlılardan daha dayanıklı olmalarını sağlayan kitin maddesinden esinlenerek bu katmanı tasarlayan genç mucitlerin projesi büyük beğeni topladı.
Astronotların uzayda yaşadıkları sorunlardan yola çıkarak fiziksel tahribatlarını en aza indirmek ve kemik yoğunluğu kaybını önlemek amacıyla fizik tedavide kullanan vibrasyon aletini astronotlara uyarlayan Erbakır Fen Lisesi öğrencileri ise, projenin uygulanabilirliği ile jüri üyelerinden tam not aldı. Genç mucitler, vibrasyon aletini küçültüp kasın üzerine sabitleyerek aletin verdiği titreşim ile o bölgedeki kas ve kemik yoğunluğu kaybına çözüm üretti.
Uzay araçlarında kullanılan güneş panellerinin temizliği ile ilgili sistem geliştiren ROTASTARS ise, panellerin üzeri tozla kaplandığı için uzay araçlarıyla iletişimin kesildiği ve bir kısmının görevini tamamlayamadan geri döndüğü sorunundan yola çıktı. 25 yıla kadar en verimli şekilde kullanılabilmesi için güneş panellerinin temizlenmesine yönelik geliştirdikleri mekanizma, takımı ulusal turnuvaya çıkaran önemli projeler arasındaki yerini aldı.