Yaşar Güler 25 Kasım'ı işaret etmişti: Teğmenler için karar günü

Kara Harp Okulu mezuniyetinde töreninden sonra kılıç çatarak "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını atan ve haklarında soruşturma başlatılan teğmenler için bugün karar verilecek. Soruşturma kapsamında 5 teğmenin TSK'dan ihracı isteniyor.

30 Ağustos 2024'te Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'ndaki mezuniyet töreninin ardından yeni mezun olan teğmenler okul geleneğindeki yemin metni için kılıç çatarak "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganını atmıştı.

Yandaş medya genç teğmenler için 'darbeci' imasında bulunurken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"Bu işin içerisindekiler kimlerse bunların hak ettikleri cezayı almasını temin edeceğiz. Burası kendini bilmezlerin at oynattığı bir meydan değil. Biz bu kendini bilmezlerin at oynattığı meydana ülkemizi kesinlikle bırakamayız" demişti.

Erdoğan'ın açıklamasının ardından teğmenler hakkında soruşturma başlatıldı.

5 TEĞMENİN İHRACI İSTENİYOR

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, teğmenler için 25 Kasım'ı işaret ederek "Kararı Yüksek Disiplin Kurulu'nda vereceğiz" derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Yüksek Disiplin Kurulu’na ‘ihraç’ talebiyle sevk edilen teğmen sayısının beşe yükseldiğini duyurdu.

Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilenler arasında Alay komutan vekili, tabur ve bölük komutanının da yer aldığı öğrenildi.

EBRU TEĞMEN BİR NUMARALI SORUMLU GÖSTERİLİYOR

Soruşturma raporunda ise teğmenlerin ‘Hizmete Engel Davranışlarda Bulunmak’ disiplinsizliğini işledikleri öne sürüldü.

Yemini ettiren Teğmen Ebru Eroğlu ise soruşturmada ‘bir numaralı sorumlu’ olarak gösterildi.

MSB'DEN SORUŞTURMAYA GEREKÇE: TSK'NIN İTİBARI ZEDELENDİ

TSK'nın itibarının zedelendiğini öne süren Milli Savunma Bakanlığı, "Mesele okunan metin değil, emre uyulmamasıdır" açıklamasını yaptı.

TEĞMENLERİ BUNDAN SONRA BEKLEYEN SÜREÇ

Saygı Öztürk’e konuşan Emekli Askeri Hakim Cengiz Demirtaş, teğmenleri bundan sonra ne gibi süreç beklediğini şöyle anlatmıştı.

“Teğmenlerin kendisi veya avukatları yazılı savunma yapabilir. Teğmenlerin savunmalarından sonra, isterlerse Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Yüksek Disiplin Kurulu’nda sözlü savunma da yapabilir. KKK Yüksek Disiplin Kurulu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı başkanlığında toplanır. Kurulda Harekat Başkanı, İstihbarat Başkanı, Personel Başkanı, Lojistik Başkanı, Proje Yönetim Başkanı, Atama/ Tayin Dairesi Başkanı, Disiplin İşlerini yürüten Şube Müdürü bulunuyor. Teğmen, isterse kurul önünde de sözlü savunma yapabilir.

Kurul, ayırma cezası (meslekten ihraç) cezası verebileceği gibi daha hafif ceza da verebilir, dosyayı iadede edebilir. Kurulun ‘ayırma’ cezası vermesi halinde, bunun gerekçesi yazılacak, üyelerden karara muhalif olan varsa, onlar da muhalefet şerhini yazacak. Karar süreci kısa ancak gerekçeli kararın yazımı en az 20-25 günü bulabiliyor.

Ayırma cezasının yerine getirilebilmesi için Kara Kuvvetleri Komutanı’nın onayı gerekiyor. Onaydan sonra ceza kesinleşmiş oluyor. Böyle bir karar verilmesi halinde teğmenlerin idare mahkemesine yürütmenin durdurulması ve ardından ihracın iptali için dava açma hakları var.” Kendisi de bir zamanlar teğmen olan Kara Kuvvetleri Komutanı Selçuk Bayraktaroğlu’nun vereceği karar teğmenlerin geleceğini etkileyecek."