"Yıl 2018: İzmir'in Köyünde Su Yok"
İzmir'in Kemalpaşa ilçesine bağlı bir dağ köyüyken çıkarılan "bütünşehir yasasıyla" Kemalpaşa'nın mahallesi haline gelen Ovacık Mahallesi'nde köylüler günümüz şartlarına rağmen su ihtiyaçlarını ya kendi imkanlarıyla açtıkları kuyulardan ya da köy çeşmelerinden taşıdıkları suyla karşılıyor.
Köy muhtarı: 4 yıldır yıldım, ümidimi kaybettim
600 civarında vatandaşın yaşadığı mahallede şebeke suyu kullanabilmek için birçok kuruma başvuran köylüler, 2016'da İZSU'nun köye gelerek şebeke döşemesinin ardından suya kavuşacaklarını düşündü. Ancak şebekeyi kullanabilmek için ek proje oluşturulması zorunluluğu ortaya çıkınca köylüler bu sefer de İZSU tarafından yapılacak ek projelerin hayata geçirilmesi için beklemeye başladı. Muhtar Kenan Kurt, köyün sorunlarının saymakla bitmeyeceğini ancak köye su ve yol gelmesinin ardından başka bir şeyi sorun etmeyeceklerini vurguladı. 2009'dan 2014'e kadar defalarca kuruma başvuruda bulunduğunu belirten muhtar, son 4 yıldır yıldığını ve ümidi kaybettiğini söyleyerek; "Bizim başvurularımız oldu İZSU geldi şebekeyi yaptı kuyu açtı. Ancak gelenler "Şebeke köyün her tarafına yetişmiyor, yetişmeyen yerlere ek proje yapmak lazım" dedi. Depo yapılıp su şebekesine bağlanması lazım ancak 2 yıldır gelen giden yok." ifadelerini kullandı. Kurt ayrıca her seçim dönemi köye gelen siyasetçilerin sorunlarına dair vaatler verdiğini ancak seçimler geçtikten sonra kimsenin köye tekrar uğramadığını da ekledi.
İZSU'nun 100 abonesi var ama su yok
Köyde şebeke bağlanmasının ardından ümitlenen köylüler sayaç taktırmak ve İZSU aboneliği için 200 lira civarında harcama yaptı. Yaklaşık 100 civarında İZSU abonesi olan köyde su olmaması, 2018 yılında İzmir'in bir köyünde yaşanan bir olayın trajikomik yanını da gözler önüne seriyor. Köylülerin bir kısmı durumu "kader" olarak kabullenirken bir kısmı ise köye bir gün su geleceğine dair inancını koruyor.
Tarihi çeşme için Balçova Belediyesi boru gönderdi
Köylülerin bir kısmının taşıyarak evlerine su götürmek için kullandığı Kazım Dirik'in İzmir Valisi'yken yaptırdığı tarihi çeşme de köyde nasibini alanlar arasında. Bakımsız kalan tarihi çeşme için kullanılması amacıyla yetki alanı içerisinde olmamasına rağmen Balçova Belediyesi'nden bin metrelik su borusu gönderilmiş. Çeşme karşısında yer alan arazide henüz atıl durumda bekleyen borular çeşme için kullanılmayı bekliyor. Kış şartlarının zor geçtiği köyde Kazım Dirik tarafından yaptırılan çeşmeden akan suyun azalmasıyla beraber çeşme buz tutuyor. Bu çeşme buz tuttuğunda köylüler hayrat olarak mezarlık girişine yapılan çeşmeden evlerine su taşıyor.
"Yapmayacağız diyen yok, herkes yapacağız diyor ancak gelen giden yok"
Mahalle'nin ihtiyar heyetinde yer alan Mustafa Pekin, köyün su sorununa dair herkesin yapacağız dediğini ancak gelen gidenin olmadığını söyledi. Pekin İZSU tarafından 2 yıl önce çekilen tesisatın sadece ana yoldan geçirildiğini söyleyerek: "Piknik alanına kadar verildi, Piknik alanına su veriliyor, ilk etapta oradan su dağıtacaklardı, ancak orayı İZSU yeterli görmedi öyle kaldı. İZSU bir yıl önce sondaj yaptı, ancak pompa falan yerleştirmeden bıraktılar. Köy çok dağınık olduğu için yapmıyorlar. İmza toplayıp bütün kurumlara tek tek dilekçe verdik, bütün kurumların haberi var ancak köye su verilmiyor. Doğu'nun çoğu yerinde 200-300 metre derinden su çıkarıyorlar burada 20 metre derinde su var köye su verilmiyor. Kaderimizde bu var." ifadelerini kullandı.
Pekin köye yağmur ve kar yağdığında toprak yolların çamura dönerek ulaşımın imkansız hale geldiğini, köylülerin evlerine gidemediklerini söyledi. Köye bazen postacının bile girmediğini ifade eden ihtiyar heyeti üyesi "Buraya bazen postacı bile gelmiyor, önemli bir evrak oluyor, hakkımızda dava açılıyor evrağı almamış oluyoruz." ifadelerini kullandı.
"Su gelecek yollar kazılacak diye mahalle yolları asfalt olmadı"
Köyde bulunan kahveyi işleten Sinan Tantürk isimli kahveci ise köyün İZSU tarafından Damlar mevkiine depo yapılması durumunda tüm köye şebeke suyu sağlanabileceğini söyledi. Tantürk yağmur yağdığında arabasını çamura dönen toprak yoldan çıkarıp eve gidemediğini bu yüzden kahvede yatmak zorunda kaldığının altını çizerek: "Şimdi su gelecek kazılacak diye mahalle yolları asfalt olmadı." ifadesini kullandı.
"Köy kurulduğundan beri köye su gelmesi için uğraşıyoruz"
Köy sakinlerinden Mehmet Gün isimli vatandaş ise köy kurulduğundan beri köye su gelmesi için uğraştıklarını vurguladı. Gün, 5 mevkiiye sahip mahallede kilit taşı ve asfalt çalışması yapılmadığını söyleyerek dağlardan gelen suların yer altına akmasını sağlayacak bir alt yapı olmadığını belirtti. Gün ayrıca Ovacık Mahallesi'nin Celiller Mevkii'nde kar veya yağmur yağması durumunda kimsenin evden çamur yüzünden çıkamadığını ifade etti.
Gazete Demokrat/ Oğuz Can Demirören