Ayaş domatesi Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ayaş domatesinin AB’nin tescillediği Türkiye’nin 15., Ankara’nın ise ilk coğrafi işareti olduğunu kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ayaş domatesinin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını açıkladı. 1960’lı yıllardan beri Ankara’da yetiştirilen Ayaş domatesi Başkent’in ilk AB coğrafi işaret tescili alan ürün oldu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ayaş domatesinin AB coğrafi işaret almasından büyük sevinç duyduklarını belirterek üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yumaklı, Ayaş domatesinin Türkiye’nin AB’den coğrafi işaret alan 15. ürün olduğu bilgisini aktararak, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine peyniri, Maraş tarhanası, Safranbolu Safranı, Araban Sarımsağı ve Aydın Memecik zeytinyağı olmak üzere 6 ürünün 3 aylık itirazlar sonucunda tescil almalarını beklediklerini vurguladı.
Ayaş domatesinin en önemli fiziksel özelliklerinden biri ikiye ayrıldığında meyve etindeki kırağı şeklindeki beyazlıktır. Asit oranının yüksek olması nedeniyle hafif tuzlu ve limonsu aromaya sahiptir.
AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER
Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan ürünler şunlar:
“Antep Baklavası, Gaziantep Baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi.”
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Türkiye’de 1490 coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline sahip ürün bulunuyor. Bunlardan 1301’i yani yaklaşık yüzde 90’ı, tarım ve gıda ürünleri oluşturuyor. Bu tescillerin ülke sınırları içinde geçerliliği bulunuyor.
YORUMLAR