MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç göçmesiyle ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulmasını isteyen Bahçeli, ihmalleri dile getiren ve süreci takip eden siyasi parti ve hak savunucularını hedef aldı.
Bahçeli, "Herkes eteğindeki taşı döksün de görelim. Acılarımız üzerinde siyasi ve ideolojik geçim kapısı açmak insafsızlıktır, fırsatçılıktır" ifadelerini kullandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı döneminde Anagold firmasına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu veren AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’u savunan Bahçeli, ÇED raporunu Bakanlığın vermediğini iddia etti.
Bahçeli'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Erzincan'ın İliç ilçesinde altın üretimi yapılan bir maden sahasında toprağın kaymasıyla bir felaket meydana geldi. Maalesef 9 maden işçimiz toprak altında kaldı. Devletimiz seferber oldu. İşçilerimize ulaşmak amacıyla maden alanına yığılan toprak kütlesinin tahliye ve temizlik işlemi dikkatle sürdürülmektedir. Zaman zaman yeni toprak kaymalarının yaşanıyor olması çalışmaları aksatmaktadır. İşçilerimizin hayata döndürülmesi gayemizdir.
MHP olarak 13 Şubat'tan bu yana sıcak gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. 14 Şubat günü TBMM'nin devreye girmesini yerinde bulduk. Kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve tedbirlerin belirlemesi amacıyla komisyon kurulmasını isabetli görüyoruz. Bazı yorumcular, sözde çevreciler, rant devşirme peşinde koşan siyasetçileri dikkate alarak, alayının dinlenmesi doğal olacaktır. Herkes eteğindeki taşı döksün de görelim. Acılarımız üzerinde siyasi ve ideolojik geçim kapısı açmak insafsızlıktır, fırsatçılıktır.
Dünyanın pek çok ülkesinde maden kazalarına şahit olunmuştur. 2000 yılında Romanya'daki maden kazasında vahim bir çevre felaketi doğmuştur. 2009'da Gana'da, 2014'te Güney Afrika'da, 2015'te Kanada'da yaşanan maden kazaları çevreyi tahrip etmiştir. İliç'te böylesine tehlikeli sızıntı tespit edilmemiştir. Altın madenciliğinde liç işlemi sırasında kullanılan siyanür ve diğer ağır metallerinin çevre insan sağlığı için olumsuz olduğu bilinmektedir.
‘Kurum, hedef tahtası haline getiriliyor’
"Altın madeninde var olan ihmaller zincirinin 13 Şubat'taki payını yok saymak mümkün değildir. Adli soruşturmanın sağlıklı sonuçlar vermesi için hazırlanan bilirkişi raporunun aceleye getirmesi tartışmalıdır. Yeni rapor hazırlanması, yeni heyet oluşturulması en makul çözümdür. Sayın Murat Kurum ne hikmetse hedef tahtası haline getirilmiştir. Sayın Kurum'un bakanlık dönemine ilişkin haksız eleştiriler sinsi bir propagandaya işaret etmiştir. Müflis zihniyetler Sayın Kurum'u yıpratmak için harekete geçmiştir. ÇED raporunu veren bakanlık değildir.
"(Erdoğan'ın BAE ve Mısır ziyaretleri) Tarihi niteliktedir. Mısır ile köklü bir ortak geçmişimiz vardır. Türkiye ile Mısır'ın ayrı düşmesi, birbirine sırtını dönmesinin olumsuz faturası kabarık olacaktır.
"(Yerel seçimler) DEMlenmenin maskesi sandık uzlaşması Türkiye İttifakı olarak açıklanmaktadır. DEM Parti artık CHP’nin kumanda odasına kadar nüfuz etmiş kimin aday yapılıp yapılmayacağını tayine den vesayetçi bir konuma sahip olmuştur. Esenyurt’tan Kadıköy’e ve Mersin’in bazı ilçelerine kadar görünen çarpıcı gerçek budur."
Danıştay’ın hakim savcıları iade kararı
(Danıştay 5. Ceza Dairesi'ni hedef aldı) Maklube mi yiyiyorlar, Haşhaşilerin vaazlarını mi dinliyorlar? FETÖ'cüleri iade etmek cinayet değil midir?"
YORUMLAR